Impozitul forfetar pentru to(n)ti

Mihai Dobrovolsky este unul din sustinatorii impozitului forfetar. Cel putin asa am auzit. Ma surprinde neplacut pentru ca aveam o parere buna despre el (dar care s-a diminuat drastic dupa cateva limbi aplicate ortodoxiei si bigotismului ortodox).

Inainte de a trece la calcule matematice care arata de ce impozitul forfetar este hotie iar Pogea este un anti-haiduc trebuie sa tinem cont de 2 aspecte pentru care acest impozit a fost infiintat.

1. Este motivat de incapacitatea statului in urmarirea colectarii taxelor. La primele discutii despre acest impozit Pogea se plangea de faptul ca nu exista suficienti controlori fiscali sau acestia nu stiu sa-si faca treaba iar multe firme, desi au cifre de afaceri mari (atentie la acest aspect), nu platesc impozite la stat. Impozitul urma sa garanteze un minim de impozit de la aceste firme posibil evazioniste. Ca un corolar la aceasta premisa rezulta ca cine accepta impozitul forfetar este de acord cu legiferarea „prezumtiei de vinovatie” si considera incompetenta statului o chestiune normala.

2.  Este o masura temporara pana dupa alegeri cand adevarata masura ceruta de FMI, cresterea TVA, va fi aprobata. Sub pretextul necesitatii cresterii veniturilor statului, guvernantii au avut de ales, inainte de alegeri intre luarea unei masuri care sa afecteze masa larga a populatiei (cresterea TVA) sau luarea unei masuri care sa afecteze o patura restransa (impozit forfetar). Alt corolar: cine accepta si sustine impozitul forfetar este de acord ca clasa politica sa minta poporul si sa foloseasca astfel de manipulari grosolane.

Ar fi suficient ca orice om normal, care nu are in fisa postului obligatia de a linge curul clasei politice, sa nu sustina impozitul forfetar.

Totusi hai sa vedem si matematic implicatiile impozitului forfetar Pogea. Legea spune asa (citez aproximativ):

Firmele care au venituri intre 12.001 si 50.000 euro vor plati un impozit forfetar anual de 1000euro.

In acest moment impozitul pe venit, singura taxa care garanteaza venituri la bugetul statului si de la firmele care nu obtin profit, este de 3% pe an. O firma trebuie sa realizeze venituri de 33.333 euro pe an pentru ca impozitul forfetar sa se ridice la nivelul impozitului pe venit. Dupa cum se poate observa cu ochiul liber 33.333 este aproximativ la jumatatea intervalului 12.000-50.000. Asta inseamna ca firmele cu venituri sub 33.333 vor trebui sa plateasca mai mult decat ar fi platit pe baza impozitului pe venit, iar cele cu venituri mai mari vor plati mai putin. Desi Pogea spunea ca problema o reprezentau firmele cu venituri mari care nu platesc taxe, masura ii loveste de fapt pe cei cu venituri mici. (Sa-i arunce careva un pahar de apa rece in fata sa-l trezeasca!) Pogea practica un fel de haiducie inversa, „luam de la saraci si dam la bogati„. O firma cu venituri de 12.001 euro va trebui sa plateasca un impozit de 8,3% pe venit. Fata de cei 3% (impozitul pe venit) prin impozitul forfetar Pogea confisca suplimentar micului intreprinzator 5,3% din bani doar pentru simplul motiv ca acesta a avut „tupeul” sa faca 12.000 euro. Nu conteaza ca o parte din acesti bani se duc in buzunarul contabilului, proprietarului de sediului, si apoi ajung din nou in economie. Important e ca un „fraier” (pentru ca asa gandesc politicienii despre noi) a avut initiativa si trebuie taxat pentru asta. Aspru.

In acest timp, firmele cu venituri intre 100.000 si 1 milion de euro vor plati un impozit forfetar de  2.620 euro. Adica la o medie de 550.000 venituri impozitul este de 0,5% din cifra de afaceri. Adica cu cat esti mai bogat si cu cat sumele cu care poti fenta statul sunt mai mari cu atit vei plati mai putin.

Surprinzator, Dobitovsky este de acord cu asta.

8 comentarii la „Impozitul forfetar pentru to(n)ti”

 1. n-am verificat dar daca calculul e bun e foarte tare.

  problema nu e la firmele mari atat de mult cat e la alea multe si mici care ori evazioneaza ori platesc putin sau deloc (ca declara ca n-au profit)

  dar indiferent de asta, statul e incompetent :))
  cat despre ce zic si ce fac politicienii…

 2. Problema cu firmele mici se rezolva simplu: se fac toate micro-intreprinderi. Asta inseamna ca vor plati 3% din cifra de afaceri, care acum se poate verifica si electronic. Firmele depun trimestrial o situatie electronica cu sumele incasate si cele platite si o simpla interogare in sistem va arata care firma a declarat mai putin. De fapt aceasta tehnica a fost utilizata si in cazul TVA. Firmele care depaseau un anumit plafon erau obligate sa devina platitoare.

  Vorba aia „when there’s a will, there’s a way”. La noi, nema’ vointa, nema’ putirinta.

 3. nu sunt economist, da’ am vaga banuiala ca impozitul asta va face muult „bine” turismului. bine ca avem imnul turistic …

 4. 1. Dobrovolski este oricum un idiot. Din cand in cand e simpatic, la fel ca o maimuta la zoo – dar nu mergi la zoo zilnic, nu?

  2. La faza cu impozitul forfetar ai gresit putin, in sensul ca e impozit MINIM; daca esti microintreprindere si faci 50.000 euro cifra de afaceri, platesti 1500 euro, adica 3%, pt ca ai depasit pragul minim

  3. Desi despre asta se vb cel mai mult, eu zic ca impozitul forfetar e partea mai mica a problemei; partea mai mare e cea cu deducerea cheltuielilor legate de masini din TVA si profit, ceea ce duce la cresterea costurilor pt fiecare masina cu aprox 35%, iar masinile, pentru cele mai multe firme sunt ceva vital. Nu pot, cum zicea vaca aia de la finante sa ma duc la client cu metroul, ca dupa o zi de metrou si mers pe jos prin soare, pur si simplu puti de la transpiratie. Ce dracu, am progresat ca civilizatie numai sa ne intoarcem la mersul pe jos? Sau sa ne bage statul mana in buzunar asa dampulea, cand vrea el?

 5. @mogre. stiu ca impozitul forfetar e minimul dar sunt firme care nu sunt micro-intreprinderi si platesc impozit pe profit. acestea chiar daca fac 50.000 euro vor plati tot 1000. la cele care fac 1 milion cifra de afaceri nu mai zic, ca nu sunt micro din start.

 6. Pingback: Cat ne costa ministrul Pogea? | Logosfera

 7. Pingback: Cocalarii din Guvern | Logosfera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *