Imaginea crestinismului

Am vazut ca multi crestini cu pretentii filozofice isi dau cu parerea despre imaginea ateismului, sau, incearca sa explice cum se vede ateismul din afara. E vorba evident, de imaginea pe care ateismul o genereaza in mintea lor si anume, o filozofie nihilista, pesimista, care nu ofera o motivatie suficienta pentru a trai. Unii dintre ei chiar cred in mod sincer, ca in absenta unui Big Brother infinit, nu vad cum cineva ar putea gasi motivatia de a nu se arunca dupa blocuri. Uneori ateismul este prezentat de acesti crestini ca fiind in contradictie cu bazele ei presupus rationale. Baze care nu exista. Asa cum nu exista nici justificare rationala a credintei in Dumnezeu. Orice pozitie si argument rational se prezinta intr-un context care este format din anumite presupozitii care sunt bazate pe alte presupozitii si tot asa pana cand se ajunge la baza epistemologica a persoanei, baza care este „nejustificabila din punct de vedere rational” si este un… salt de credinta. Iar credintele au diverse lord of the flies law and order essay. Ele pot deveni „justificate rational” intr-un anumit context (set de presupozitii acceptate de interlocutori), dar in lipsa omniscientei ramane sa vorbim in termeni de logica fuzzy (o pozitie este mai indreptatita sau mai putin indreptatita si nu rationala sau irationala).

In timp ce pentru ateism este nevoie sa ajungi la bazele epistemologice pentru a afirma ca nu este o pozitie justificabila rational (desi o data ajuns acolo nici o pozitie nu mai este justificabila rational), pentru crestinism voi arata ca nu e nevoie sa mergi atat de departe. Ce parere ti-ai face daca, un ateu aflat la un ghiseu Loto, ar afirma ca este ateu si, in acelasi timp, s-ar ruga la Dumnezeu sa-l ajute sa castige? Ar mai trebui sa mergi pe firul sau epistemic pentru a spune ca este irational? Nu, evident.

Revenind la intrebarea de baza… cum se vede crestinismul din afara? N-am sa raspund cu argumente ci am sa las faptele sa vorbeasca de la sine.

 • In timp ce crestinii spun ca rugaciunile functioneaza, la cel mai mic semn de gripa pun mana pe aspirina si nu pe cartea de rugaciuni. De ce alege un crestin sa dea bani pe o aspirina atunci cand crede ca „Tatal nostru” ar fi suficient?
 • In timp ce crestinii spun ca apartin unei religii monoteiste, fiecare biserica are alt hram si periodic se roaga unor entitati cu capacitati supranaturale carora le spun „sfinti” desi, ca inteles, aceste termen nu difera de termenul de „zei” folosit de religiile politeiste.
 • In timp ce preotii crestini propovaduiesc saracia, isi cumpara limuzine de lux. Probabil pentru ca saracia altora e necesara pentru limuzinele lor.
 • In timp ce crestinii anunta ca fac parte dintr-o religie a iubirii, afirma ca abia asteapta sa simta mirosul de carne arsa ce va veni din Iad.
 • In timp ce crestinii spun ca Dumnezeu are un plan, isi fac planuri si strategii pentru atingerea unor scopuri personale cu toate ca sansele ca liberul lor arbitru sa conceapa un plan care sa nu intre in contradictie cu planul divin sunt zero barat.
 • In timp ce crestinii afirma ca revolutia stiintifica si tehnologica este un produs al Satanei, comenteaza inflacarati pe forumuri folosind cele mai noi procesoare sau, mai rau, direct de pe telefonul mobil.
 • In timp ce Biserica denunta televiziunile ca fiind unealta Satanei, isi lanseaza propriul post de televiziune
 • In timp ce Biserica anunta ca ochiul in triunghi este simbol masonico-satanic, isi picteaza pe biserici acest simbol
 • In timp ce Biserica infiereaza in indreptarul pentru spovedanie credinta in zodiac, nu se sfieste sa afiseze zodiile la intrarea in biserici
 • In timp ce enoriasii glorifica smerenia nu se sfiesc sa se calce pe capete pentru a ajunge primi la pupat moaste sau baut aghiasma
 • In timp ce crestinii cred ca Adevarul nu poate cunoscut decat prin revelatie, nu manifesta nici o tresarire cand contesta zeci de revelatii
 • In timp ce crestinii spun ca nu poate exista moralitate fara Dumnezeu, considera exemplu de moralitate un individ care a blestemat un smochin pentru ca n-avea fructe cand i se sculase facuse lui foame
 • Desi majoritatea „neconcordantelor” de mai sus sunt comune tuturor religiilor, pentru crestini sunt dovada failibilitatii omului, a caderii lui prin pacatul originar si deci intaresc „adevarul” propriei religii, iar cazul celorlalte religii aceste neconcordante arata in mod categoric ca acea religie este falsa.

Desigur ca nu am absolut nici o baza rationala obiectiva sa pretind unui om care crede ceva sa se comporte intr-un fel compatibil cu propria credinta. Cel putin asta zic „filozofii” crestini.

PS: Despre poza: Se spune ca „actiunile vorbesc mai tare decat cuvintele”. Cei ce nu tin cont de ele sunt orbi sau surzi?

7 comentarii la „Imaginea crestinismului”

 1. „imaginea pe care ateismul o genereaza in mintea lor si anume, o filozofie nihilista, pesimista, care nu ofera o motivatie suficienta pentru a trai.”
  Gresit! Ateismul este de fapt slujirea satanei. Ateii se duc noaptea in cimitir si fac diverse ritualuri oculte de sacrificat animale sau copii pe muzica rock.

 2. Chiar acum vreo 2 nopti am purtat o discutie de 4 ore cu o persoana apropiata legata de crestinism, biserica etc.

  Eu unul imi mentin pozitia: biserica nu este decat o alta institutie creata pentru manipularea maselor.

  O sa scriu si eu pe blog in curand un articol despre acest aspect.

 3. @oleg
  Geocentristii afirma, heliocentristii neaga
  Astrologii afirma, a-astrologii neaga
  Islamistii afirma, crestinii neaga

  Ce vrei sa spui?

 4. Pingback: CU ATITUDINE » ÎNTRBĂRII…,REFLECŢII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *