I have one dream. Despre o natiune cu un ideal

Am citit articolul lui Horia Patrascu, „http://mail.logosfera.ro/lord-of-the-flies-law-and-order-essay/” si am fost foarte aproape sa-i dau dreptate. La prima strigare Horia pare a avea dreptate. In primul rand articolul face referire, fara a specifica express asta, la idealuri legate de „realitatea palpabila”. Da, romanii nu au idealuri legate de cresterea nivelului de trai sau de instruire, de reducere a taxelor, de crestere a libertatilor, de rasturnare a proastelor obieceiuri ale clasei politice. Dar asta nu inseamna ca romanii nu au idealuri.

Idealul romanilor este obtinerea unui loc in Rai. Trebuie sa recunoastem ca premiul este atat de mare incat faptul ca trebuie sa renunti la alte visuri reprezinta un cost acceptabil. Romanii par fara vlaga in lupta pentru idealuri lumesti (pentru ca n-au astfel de idealuri), dar priviti la televizor cand se baga moaste sa vedeti vitalitate. Artrozele dispar ca prin minune, iar daca daca credinciosul se impiedica si cineva il calca pe cap nici nu simte. Totul ca sa castige bile albe de la Conducatorul Suprem.

Asa cum emigrantii europeni depuneau eforturi considerabile (nu e usor sa te asezi cu familia „in the middle of fucking nowhere”) pentru a-si atinge „visul american” romanii depun, la randul lor, eforturi apreciabile in atingerea obiectivului. Ati auzit de consilieri de primarie carora le tremura chilotii la gandul ca ar trebui SA NU APROBE ridicarea unei biserici noi intr-unul din putinele spatii verzi din orasul lor? Voi chiar credeti ca e usor pentru un om aflat la putere sa stea capra in fata episcopului local? E nevoie de multa transpiratie sa-ti indoi coloana vertebrala de o asemenea maniera. Nu spun ca acei consilieri sunt in restul timpului monumente de moralitate, dar e jenant sa-ti bati joc de propriul oras „pe de gratis”.

Veti spune ca sunt tendentios. Sa revenim atunci la romanul de rand. Cel care tine post cand medicii nu recomanda. Cel care http://mail.logosfera.ro/childrens-creative-writing-workshops-brisbane/ dupa ce saruta balele lasate de altii pe sticla ce acopera un schelete. Nu e un efort depus pentru atingerea visului? Am rude care, de ani de zile citesc aceleasi carti de explicare a Bibliei scrise de diversi profeti atinsi de suflarea divina. Intreabati un doritor de „vis american” daca i s-ar parea greu sa-si tatueze pe creier, litera cu litera, o opera apologetica care demonstreaza pe parcursul a 100 de pagini de ce ziua de odihna e sambata si nu duminica. Atunci veti avea magnitudinea efortului romanilor in atingerea idealului lor.

Mie mi-ar fi imposibil, ca dupa ce copilul mi-a fost omorat in cadelnita in timpul slujbei de botez sa nu-l calc in picioare pe preot. Sau sa nu dau foc manastirii in care fiica mea a murit in timpul unui ritual de exorcizare. E nevoie de un efort supra-omenesc sa te abtii.

Revenind la dragii nostrii politicieni, sa nu uitam ca si ei au propriul iad de care sunt infricosati. Pentru ei, o societate bazata pe meritocratie e iadul pe Pamant. Intr-o astfel de societate ar muri de foame. E si normal sa faca tot ce le sta in putinta sa nu prezinte vreun vis romanilor. Stiti caricatura aia cu boul care trage la jug pentru ca proprietarul ii tine in dreptul ochilor un morcov. Ce interes ar avea proprietarul boului sa strige: „Pssst… vezi in dreapta ca sunt multe capite de fan. Gratis.”? Sau mai rau, sa spuna „Boule, aia e doar o holograma a unui morcov, morcovul nu exista in realitate!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *