Hartia igienica in capitalism si comunism

Exista o poveste despre o fabrica de hartie dintr-o tara comunista si despre incercarile partidului de a norma munca. In povestea respectiva, cei responsabili cu normarea muncii au stabilit ca rezultatele fabricii se masoara prin greu cantitatea de hartie produsa, exprimata in tone. Pe cale de consecinta, fabrica respectiva a inceput sa produca hartie foarte groasa astfel incat planul cincinal sa fie realizat in 3 ani. Faptul ca hartia nu putea fi folosita de edituri a determinat birocratia comunista sa schimbe modalitatea de masurare a performantei. S-a decis ca productia sa fie masurata in metri patrati de hartie. Fabrica a inceput sa produca hartie foarte subtire, cu aceleasi stocuri de materii prime realizandu-se astfel o productie mai mare. Noua hartie n-a putut fi folosita de edituri pentru ca se rupea foarte des.

Este posibil ca aceasta poveste sa fie o legenda urbana, dar e irelevant. Adevarul este ca oamenii vor incerca tot timpul sa foloseasca regulile sistemului in favoarea lor. Acelasi lucru se intampla si in capitalism, aparatorii pietelor libere pot fi sa parieze pe asta. Acum cateva zile am cumparat hartie igienica. Dintre zeci de marci disponibile am ales una cu 3 straturi si cu pret mediu. Supriza a fost ca cele 3 straturi sunt intr-adevar 3, dar hartia este la fel de subtire ca una cu 2 straturi.

Daca in comunism „partidul” masura eficienta in metri patrati de hartie, care se traduce in „productie cat mai mare cu efort cat mai mic”, iar rezultatul era o hartie necorespunzatoare, in capitalism eficienta se masoara in profit, care pana la urma inseamna tot „productie cat mai mare cu efort cat mai mic” si are ca rezultat tot o hartie necorespunzatoare. Principiul „celui mai mic efort” este unul care ghideaza intreaga actiune umana.

Diferenta este ca, in comunism, toata hartia igienica era la fel iar in capitalism poti penaliza o firma care incearca sa te pacaleasca refuzand sa-i mai cumperi produsele.

4 comentarii la „Hartia igienica in capitalism si comunism”

  1. Pai e vorba de aceeasi Marie cu ala palarie. Indiferent de ideologie, conceptie, platforma sau adevar suprem, vorbim de o forma de extorcare, inrobire si/sau prosteala la nivel mare.
    IN capitalism, actiunea de penalizare are „efect” doar daca faci parte din efectivul celor care pedepseste. Altfel este doar o povestire care nu incalzeste pe nimeni. Sau pe aia care traiesc dupa conceptul: Ce bine ca i-a murit si capra lu’ asta.
    Revin. Same shit, different day.

  2. diferenta e ca in capitalism se incearca obtinerea profitului cat mai mare prin maximizarea raportului pret calitate, precum si prin diversitatea produselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *