Greece’s Choice

CapitalismPePaine vorbeste despre situatia disperata a Greciei. Nu sunt de acord cu modul in care autorul vorbeste despre „oamenii muncii” pentru ca eu consider ca acei socialisti care vor sa traiasca pe spinarea statului sunt, de fapt, la fel ca patronii atat de iubiti de dl. Giurgea: oameni care cauta maximizarea profitului hedonistic. Totusi, cred ca statul social isi da obstescul sfarsit si ca in curand vom fi pusi, asemenea Greciei, in fata unei alegeri. Simple.

Mai mult stat sau mai putin stat.

Grecia va avea de ales (nu stiu daca „alegere” e cuvantul potrivit) intre a creste influenta statului in economie sau reducerea acestuia. Faptul ca Germania va stabili bugetul Greciei reprezinta cresterea statului in economie. Stiu ca unii vor contesta aceasta afirmatie dar cu cat conducerea se departeaza mai mult de cei condusi cu atat statul este mai mare. Organizarea sociala este piramidala, din motive de eficienta organizatorica, asa ca fiecare nou nivel de birocratie (fie ea si „bine” intentionata) inseamna cresterea statului. Momentan, grecii, ca orice hedonisti care se respecta, vor si cu sula in cur si cu sufletul in rai. Adica vor si autonomie si al 14-lea salariu; lucru imposibil pentru ca autonomia inseamna ca al 14-lea salariu trebuie sa-l dea statul care pur si simplu nu are de unde. In curand grecii vor fi nevoiti sa accepte situatia de fapt si sa faca o alegere.

Daca tin cu dintii de al 14-lea salariu trebuie sa ne pregatim si noi, mamaliga romaneasca, pentru acelasi deznodamant: pierderea suveranitatii. Cei ce mananca capitalism pe paine probabil ca vor spune ca decat sa faca Boc bugetul Romaniei mai bine sa-l faca un neamt. Care neamt moare de grija noastra pe cat nu iesim noi la restaurant de grija copiilor din Africa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *