Felicitari doamnei Anghel

Urmaresc acum interviul cu domna Anghel, o profesoara aflata in greva foamei. Patetica incercarea invitatilor de a o convinge sa renunte la gestul domniei sale. Unii citeaza din Biblie, altii indica superioritatea vietii in fata principiilor. Ori e multa ipocrizie, ori n-am prins eu emisiunea in care Brancoveanu era luat la misto pentru ca s-a lasat ucis impreuna cu fii sai. Cine stie, poate a fost o emisiune in care Stefan cel Mare a fost facut Stefan cel Bou pentru ca a jertfit viata conationalilor sai ca sa protejeze niste manastiri. Calendarul ortodox e plin de sfinti martiri venerati dincolo de orice justificare. A scuipat cineva pe vreun mormant al vreunei victime a Revolutiei din 89 pe motiv ca „dobitocul” din sicriu s-a sacrificat pentru Ceausescu sau pentru PCR?

Avem voie sa murim doar pentru ceea ce spun preotii ca e acceptabil sa murim? Avem voie sa murim doar pentru ce spun conducatorii ca e acceptabil sa murim? Avem voie sa murim doar pentru ce spun niste realizatori TV ca e acceptabil sa murim? Eroii umanitatii sunt cei care au murit pentru IDEI. Idei ca libertate, dreptate, fericire, pace.

Felicitari doamnei Anghel pentru curaj, pentru determinare si pentru faptul ca decizia este una luata in cunostinta de cauza. Domna profesor este, din cate am putut sa-mi dau seama, o persoana cultivata, care nu a decis asta sub imperiul unei enervari de moment. Desi este o persoana credincioasa, nici citatele biblice n-au miscat-o. Un om integru.

Daca va muri poate unii o vor privi ca pe un erou. Si poate vom intelege ca pentru a preveni moartea oamenilor integri trebuie sa infigem un cap ministru sau de prim-ministru intr-o teapa in piata publica. Sau macar ca, „mai bine leu mort, decat caine inlantuit”.

PS: Este asta o dovada a limitelor democratiei? Votul doamnei Anghel a fost anulat de votul unuia caruia i-a explodat capul de fericire ca primit 1 kil de orez si-o punga cu sigla partidului.

2 comentarii la „Felicitari doamnei Anghel”

  1. Daca va muri, oamenii n-o vor privi ca pe un erou, pentru ca in Romania principiile au fost inlocuite de mai sanatoasa zicere: „aia din 89 au murit de fraieri!”. Va fi doar inca o fraiera, din pacate.
    Si eu am trecut in ultima vreme printr-o dilema de genul „lupt pentru principiu sau tac si platesc?” si am fost sfatuita sa lupt doar pentru principiile ce se dovedesc rentabile la un calcul de rentabilitate financiara si de confort personal…

  2. @dollo
    Nu stiu daca in cazul doamnei Anghel se potrivesc criteriile. Mai degraba decizia e luata pentru ca lipsesc conditii minime de rentabilitate financiara si confort personal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *