Exercitiu de imaginatie: cum sa lovesti in saraci si clasa mijlocie impozitand bogatii

[box type=”warning”] Mentiune: Articolul l-am scris in martie 2012, dar am uitat sa-l public.[/box]

Aristotel Costel o tine una si buna: trebuie impozitata proprietatea. El le cere nici mai mult nici mai putin celor din conducere, despre care stie ca sunt „japite”, sa faca in asa fel incat sa impoziteze dracului vilele lui Videanu si Udrea. Nu stiu care-i fetisul asta cu impozitarea proprietatii. Las la o parte cel mai de bun simt argument, si anume ca proprietatile sunt platite cu bani impozitati, care se pare ca nu tine pentru ca… ipse dixit.

Am aratat de curand ca statul a facut ca pana si banalul impozit pe profit sa fie o povara doar pentru cei mici. Am mai aratat cum statul da statul muie taranilor prin programele Prima Casa si Rabla si voi incerca un exercitiu de imaginatie prin care voi arata cat de multa muie isi va lua toata populatia Romaniei, mai putin bogatii, daca se implementeaza idea lui Aristotel. Scenariu este atat de simplu incat, avand in vedere experienta ultimilor 22 de ani, muia este garantata.

Sa presupunem ca visul lui Aristotel se indeplineste si proprietatile imobiliare se impoziteaza cu 2%. Efectul evident este ca hotelurile din Romania vor transfera acest impozit asupra clientilor. Prima muie catre clientii hotelurilor romanesti este livrata rapid ca bogatii Romaniei nu-si petrec vacantele in Romania; deja bogatii pe care Aristotel vrea sa-i pedepseasca sunt mai putin afectati decat restul populatie. Cred ca-i mai probabil ca hotelurile sa fie scutite de la plata acestui impozit si pentru japitele lui Aristotel sunt prietene cu multi patroni de hoteluri si pentru ca alti proprietari de hoteluri din strainatate vor face valuri in presa din Occident. Asa ca ne vom trezi cu bogati gen fratii Nicula pentru care legea va preciza exceptii, cel putin pentru cateva proprietati, de la plata impozitului. In ambele situatii bogatii ies mai bine decat saracii. Exact ce nu vrea Aristotel sa se intample, exact aia se va intampla. Ca vorbim de japite aici.

Indiferent cat de bogati sunt bogatii Romaniei cea mai mare parte a proprietatilor imobiliare sunt in mana restului populatiei. Presupunand prin absurd ca Videanu a furat 1 miliard de euro si i-a bagat pe toti in proprietati imobiliare asta inseamna echivalentul a 20.000 de apartamente de 2 camere a 50.000 euro. Sunt cartiere in Bucuresti mai mari de atat. Indiferent cat au furat bogatii Romaniei pe care Aristotel Costel ii uraste atat de mult ei daca se va mari impozitul pe proprietate ei nu vor plati impozit pe proprietate mai mult decat vor plati toti locuitorii a 2-3 sectoare din Bucuresti. Dar Aristotel este orbit de ura si nu-i pasa ca bogatii Romaniei vor plati cateva zeci de milioane ca impozit pe proprietate, in timp ce restul tarii va contribui la buget cu cateva sute sau poate chiar miliarde. Nu nenicule, el vrea sa auda la TV cum Videanu plateste sute de mii de dolari pentru proprietatile sale. Ca sute sau mii de oameni vor trebui sa mai scoata din buzunar cate o mie, doua de euro pe an ca sa umfle sacul din care se infrupta japitele este irelevant.

Dincolo de ce spune „literatura de specialitate” impozitele sunt de un singur tip: impozit pe venit. Desigur ca aparatul de propaganda al statului incearca sa ne pacaleasca incercand sa ne spuna ca exista si alte feluri de impozite cum ar fi impozitul pe consum (TVA) sau impozitul pe proprietate. Din pacate, realitatea este ca la plata impozitelor, indiferent de numele acestora, trebuie utilizati bani. Care sunt parte din venitul individului. Si care, surprinzator a mai fost impozitat o data. Dar nu despre evidenta dubla-impunere vreau sa vorbesc aici, ci despre faptul ca dintre toti locuitorii acestei tari foarte putini sunt cei care-si pot controla veniturile. Daca luam cazul unui tanar care si-a cumparat o casa de 50.000 de euro si care este impozitata cu 1000 euro pe an si care are un salariu net de 10.000 euro/an (deci cu mult peste medie) rezulta ca acestuia statul ii va lua 10% din venitul net (asta dupa ce in prealabil il va fi expoliat de aproape 60% din produsul muncii). Tanarul din exemplul nostru nu va putea transfera nici o parte din impozitul pe profit catre sursa de venit, respectiv catre angajator (imaginati-va doar cum ar fi ca tipul sa mearga la manager si sa ceara o marire de salariu pentru ca a crescut impozitul pe proprietate). Sa comparam situatia acestui tanar cu situatia in care se afla Videanu care este pus sa plateasca 100.000 euro impozit pe proprietate. In acest caz, el poate transfera in totalitate acest cost catre sursa sa de venit, respectiv statul. Spre exemplu, un contract de bordurizare de 2.000.000 de euro poate fi crescut fara nici o problema cu 5%, fara sa afle nici mama lu’… Aristotel Costel. Concluzia este clara: cei saraci si cei din clasa mijlocie vor plati impozitele pe proprietate, cei bogati, nu. De fapt cei bogati vor plati impozite, dar o vor face din banii celorlalti (ca de obicei). Mai putem lua si cazul unui pensionar care traieste in Bucuresti intr-o garsoniera de 25.000 de euro si care se va trezi ca are de platit 500 euro pe an ca impozit pe proprietate, dintr-o pensie de 2000 de euro pe an dar cred ca cele 2 exemple sunt suficiente.

Si pentru ca am propus un exercitiu de imaginatie, voi prezenta un dialog imaginar intre Basescu si liderii PDL:

Basescu: Am doua vesti; una proasta si una, haha, una buna. Vestea prosta este ca, in sondaje, suntem in cadere libera. Nici macar manevra cu Miscarea Populara nu ne scoate din cacat.
Blaga: Si vestea buna?
Basescu: Vestea buna este ca prostii sunt tot prosti. Si sunt multi.
Udrea: Adica?
Basescu: Adica, in continuare, putem sa-i prostim pe prosti, vorbea lu’ Badea, haha.
Blaga: Cum, sefu’?
Basescu: Introducem impozitul pe proprietate. Punem 3% pe valoarea imobilelor.
Videanu: Aoleo… Am imobile de 30 de milioane… Adica ar insemna ca ar trebui sa platesc… hm…
Udrea: 900.000
Videanu: Asa… 900.000.
Basescu: Pai vezi ca nu se potriveste. Impozitele astea nu sunt cum crede lumea. Haha, ce-mi place reclama aia… Vorbesti cu Negoita sa pui niste borduri si-ti scoti o parte din baguba.
Videanu: Hm… pai sa zic ca scot vreo 300-400 de mii… dar restul?
Basescu: Restul considera si tu ca e cost de campanie electorala.
Udrea: Adica?
Basescu: Bai fratilor ce nu intelegeti? Astia sunt atat de prosti incat putem sa-i pacalim daca introducem impozitul pe proprietate. Astia au atat de mare boala pe bogati ca daca ne vad ca punem impozite pe proprietate, o sa creada ca suntem miezu’ din dodoasca, cum zice Badea, si-o sa ne voteze din nou. O sa creada ca vrem sa luptam cu coruptii si miliardarii de carton. Avem presa de partea noastra si vom trambita pe toate canalele media cat de mult o sa-i usture pe bogati noul impozit. Si prostii o sa se bucure.
Blaga: Eu am inteles. Sefu’, daca-mi permiteti o idee.
Basescu: Ia zi!
Blaga: Putem sa folosim asta ca sa atragem alti bogati la noi in partid. Le promitem contracte cu statul care sa le permita sa-si acopere o parte din costurile cu acest impozit. Poate si le acopera in totalitate.
Udrea: Pai de unde bani pentru contractele astora? Abia sunt bani pentru contractele noastre.
Blaga: Cum de unde? De la prosti. Si ei platesc impozite pe proprietate iar alea maresc bugetul. Vor fi deci bani pentru contracte suplimentare. Sunt atatea sate fara patinoare…
Basescu: Haha… D’aia imi place de tine Blaga, ca esti destept. Videanu, sa stai aproape de Blaga, poate inveti ceva. Haha.
Udrea: Ce facem cu Antena 3?
Basescu: E nesemnificativa in comparatie cu ceilalti. Iar la sate cand va spune TVR-ul ca datorita noua numai Videau plateste 900.000 de euro impozit o sa cada toti prostii in extaz. Chestia cea mai tare este chiar daca acest dialog va apare pe logosfera.ro, poporul tot va cere impozite pe proprietate. Din ura fata de bogati. Iar daca ei ne urasc pe noi, de ce sa nu le raspundem cu aceeasi moneda? Diferenta e ca, in timp ce pe ei ura ii orbeste, noua ne lumineaza mintile… haha… pe ei ii saraceste, pe noi ne imbogateste.
Udrea: Si ce facem cu USL-ul? Daca incep astia sa spuna ca de fapt tot fraierii vor plati impozitele?
Basescu: Mai, nu esti chiar atat de blonda… Pai si lor o sa le convina, ca ei spera ca fraierii n-o sa puna botu’ la manevra noastra si-o sa voteze cu ei. Iar ei cand ajung la putere vor sta pe un purcoi de bani. Oricum ei vor propune reduceri la impozitul de proprietate pentru tarani si saraci ca-i doare in pula de clasa mijlocie care e prea mica si deci neinteresanta. In marea schema a lucrurilor nu conteaza ca saracii nu vor plati impozite mari, important e ca clasa mijlocie sa fie impinsa spre saracie. Sa nu fie decat 2 clase: bogatii, adica noi, si saracii, adica restul. Sa va puneti economistii si consilierii la treaba si-o sa vedeti cati bani vom avea pe mana ca nu stau eu sa va fac toata treaba. Hai la treaba. Eu ma duc pe blogul lui Aristotel Costel sa-i laud ideea.

5 comentarii la „Exercitiu de imaginatie: cum sa lovesti in saraci si clasa mijlocie impozitand bogatii”

    1. Pe mine nu mă deranjează poliţia şi nu m-a dejarnat niciodată een ultimii 8 ani de condus. Am avut şi noi un poliţist care avea boală pe rable. Oprea tot ce mişca (abia se mişca, pardon) şi amenda la greu. Singurul pe care l-am ure2t, omul eeşi făcea datoria oprind studenţi cu dacie (printre care şi eu). cen rest, toate bune şi frumoase: viteză 58-59 een localitate, 98-99 een afară, centură pusă, folie legalizată, faruri aprinse ce2nd trebuie (ceaţa pusă doar ce2nd e nevoie) şi alcoolul doar la petreceri la care mergeam cu alt şofer şi altă maşină. Din partea mea să tot fie poliţie rutieră. Ce2te 10 echipaje een cascadă, dacă se poate. Plm, dacă nu se poate cu vorba bună, măcar cu biciul. Dacă mă prinde cu vreo depăşire aiurea, aia e, recunosc vina. Ate2t de simplu.

  1. ia uite colea – cine e arstotelcostel
    http://persenvir.xhost.ro/

    [Nota Logosfera] – nu las linkul pentru ca nu este credibil. Daca puneai un link spre o pagina de rezultate in Google sau o pagina care sa specifice clar legatura dintre artistotelcostel si persoana respectiva il lasam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *