Escatologie si teologie

Nu e ciudat ca toti cei care-ti ghicesc in cafea viitorul sunt cei care-ti spun si cum sa te feresti de pericole?

Nu e ciudat ca toti cei care-ti fac astrograma tin sa-ti reaminteasca faptul ca destinul e in mainile tale?

Nu e ciudat ca toti cei ce te indeamna sa-i multumesti lui Dumnezeu pentru ca ti-a dat cel mai de pret dar, „liberul arbitru” sunt si cei care cred cu inversunare ca sfarsitul este iminent (2012, Armaghedon, Apocalipsa)?

Nu am o problema prea mare cu determinismul si nici cu existenta liberului arbitru, doar ca ideile sunt incompatibile. Fie mayasii stiu de mii de ani ca civilizatia umana va sfarsi in 2012 si atunci nu exista liber arbitru si drumul parcurs de civilizatia umana este inevitabil, fie avem libertate de alegere si nu stim ce ne rezerva viitorul (o fiinta omnscienta si impotenta ar putea insa). Mai sunt insa unii care spun ca destinul este trasat in linii mari si nu in detaliu. Adica iti este destinat sa fii doctor dar nu si modul exact in care vei ajunge doctor. E ca si cum nu ar exista diferenta intre doctorul Ciomu si un doctor in filozofie. Apoi mai e o problema daca destinul tau este sa fii doctor eu cred ca este la fel de important sa stii daca ajungi doctor in puscarie sau doctor in filozofie. E un detaliu important al destinului, nu? Una e sa mori in al Doilea Razboi Mondial din pozitia de purtator de baioneta si alta e sa te prinda o explozie in buncarul Furher-ului.

Lasand la o parte aceste detalii „minore” ale destinului, daca totusi destinul tau este sa ajungi presedinte in mod automat nu vei intalni criminali care sa-si doreasca sa te omoare pina la varsta la care urmeaza sa ajungi presedinte. Indiferent cu cine te vei intalni, daca iti este scris sa fii presedinte, acea persoana nu te va putea ucide. Liberul arbitru al potentialului criminal va fi suspendat pina iese din raza ta de actiune, urmand ca aceasta sa-si implineasca destinul de criminal dupa ce va fi intalnit o persoana al carei destin va fi acela de victima.

Desigur, toate astea se intampla la adapostul umbrelei numita liberul arbitru. Criminalul a ales sa nu ucida pe viitorul presedinte, iar victima a ales sa intre in contact cu criminalul enervat de suspendarea liberului arbitru pe perioada intalnirii cu viitorul presedinte.

La fel cum Isus a ales de la facerea lumii sa vina pe Pamant acum 2000 de ani ca sa stearga un pacat al unor idioti care au ales sa manince un fruct asa cum se stia de la facerea lumii ca vor face desi aveau libertatea de a alege sa asculte pe Dumnezeul care a ales sa faca lumina, dupa care a vazut ca lumina era buna, desi orice ar fi facut era bun, pentru ca insusi Dumnezeu este bun, pentru ca a ales sa fie bun, caci este natura lui sa fie bun, caci este bun doar ce spune Dumnezeu ca e bun si Dumnezeu spune ca natura lui e buna, pentru ca el este bun.

5 comentarii la „Escatologie si teologie”

    1. Pai nu este nici una ca-s notiuni incompatibile. Fie se sfarsitul lumii are o data stabilita, si atunci nu exista liber arbitru, fie liberul arbitru exista si toti cei ce ghicesc viitorul in cafea, boabe, versete nostradamice sau biblice mananca rahat.

    1. Pentru ca Ion dixit, nu?
      Sfarsitul poate avea o data stabilita pentru ca asa vrea muschii lu’ Yehova, caz in care intr-adevar, nu poti concluziona ca nu exista liber arbitru.

      Insa nu asta spun mancatorii de rahat; ei spun ca sfarsitul lumii are o data stabilita de Yehova SI ca sfarsitul va veni datorita actiunilor nostre (spre exemplu pentru ca pe site-ul logosfera.ro se publica doar blasfemii). In atari conditii poti concluziona ca nu exista liber arbitru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *