3 responses

  1. Iulian
    18 iunie 2009

    Ai concluzionat foarte frumos.
    Gamerii nu pot decat sa presupuna intentia Programatorului, cu atat mai mult caracterul lui (bun, drept, atotcunoscator, unic, colectiv etc).
    Insasi intentia Programatorului este foarte discutabila: a vrut sa se distreze experimentand? A fost o provocare? A vrut castiguri materiale?
    Apoi, gamerii mai au probleme cu recunoasterea patternurilor: anumite comportamente ale AI-ului pot fi programate sau lasate pe random. Culmea, comportamentele aleatorii sunt deseori percepute ca formele cele mai inteligente de AI 🙂
    Si inca o paralela foarte interesanta: Programatorul Warcraft nu sta online sa se uite si mai ales sa ajute gamerii :))

    Răspunde

  2. Simargl
    26 iunie 2009

    Daca vrei ca experienta de joc sa fie faina si imersiva (in special asta), e de preferat sa faci abstractie de Creator.

    ” Culmea, comportamentele aleatorii sunt deseori percepute ca formele cele mai inteligente de AI” Cele mai evoluate, ineligente pot parea cel mult atunci cand reusesc sa surprinda. Din nou, daca bagi in ecuatie ideea unui Creator, niciun script nu mai e vazut decat o limitare, un traseu stramt de la care nu poti sa te abati. Chiar si asa, posibilitatea alegerii, o poveste faina, astea pot face un joc frumos, chiar si scriptat la sange.

    Analogia cu religiile creationiste nu e cea mai buna. Limitele universului virtual sunt vizibile, cele ale realitatii mai putin, si oricum in alt fel.
    A vorbi ca Creatura despre Creator implica o ex-staza, care face trecerea de la NPC-ul din joc (non playable character), care este perfect integrat universului) la omul capabil de a gandi ceva si dincolo de matricea posibilitatilor fiintei sale.
    Problema intentiei programatorului este o falsa problema, nu joci niciun joc intrebandu-te de ce a fost creat, poate doar in cazuri extreme cand vreun dev-diary arata ceva in legatura. Si in crestinism problema intentiei Creatorului este o falsa problema.

    „Repet: analogia cu jocurile PC ma face sa ii inteleg pe cei care, in fata complexitatii universului, cred ca sunt o Creatie. Dar tot analogia cu jocurile PC ma face sa nu-i inteleg pe cei care cred ca exista un singur Creator.”
    Uite, Aristotel a aratat ca nu exista decat o cauza prima. Si asta deoarece natura ei nu permite multiplicitatea, anume pura actualitate, lipsita de potenta. Aristotelic vorbind, potenta este materie (substanta), care este, printre altele, cauza individuatiei. Deci Creatorul, oricare ar fi, este unic in natura. Doctrina crestina a consubstantialitatii este exact asta.
    Creatorii jocurilor nu sunt auze prime nici macar pentru universul de joc. Fiecare are partea lui, iar unele chestii sunt chiar third-party.

    Răspunde

  3. logosfera
    4 august 2009

    Aristotel, in ciuda geniului sau, a trait in alte vremuri. Exista lucruri care au cauze multiple asa ca una din ipotezele rationamentului, „orice lucru are o cauza” e fals. Daca exista posibilitatea existentei unor Cauzatori Necauzati acestia pot fi mai mult de unul. In fond si zeul crestin este Unul dar Trei.
    Iar Aristotel, chiar daca ar fi demonstrat (a facut doar la nivel ideatic nu si faptic) ca exista o cauza primara a fost suficient de inteligent sa nu-si dea cu parerea despre proprietatile acesteia (ca e inteligenta, ca e buna, ca are un fiu necauzat etc). Ceea ce nu se poate spune despre religiile lumii.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top
mobile desktop