Dupa chipul si asemanarea cui?

Cum ai putea sa raspunzi cuiva care iti spune „un pix albastru e ca un tramvai rosu” altfel decat ca e nebun? De ce nu putem face din cacat un bici care sa si trosneasca? Avem reguli de vorbire, conventii, iar cel care le incalca manifesta o oarecare indiferenta fata de semenii sai, daca nu chiar vadita nesimtire. Nu vreau sa fac un apel la traditie sau la majoritate si sa sugerez ca, doar pentru ca majoritatea foloseste in mod uzual anumite conventii, acestea sunt si corecte. Conventiile nu sunt nici adevarate nici false, ele pot fi acceptate sau nu.

Filozofii, ganditorii si oamenii de stiinta care contesta anumite tipare de gandire sau conventii isi argumenteaza decizia. Iar in cazul pixului albastru nu cred ca exista vreo justificare pentru punerea acestuia in aceeasi categorie cu un tramvai rosu. Ne-am putea imagina un tramvai in forma de pix mergand pe sine, sau un pix in forma de tramvai dar nu asta ar fi sensul afirmatiei „un pix albastru e ca un tramvai rosu”.

Un parinte care e alb, cu par blond si drept, cu urechi clapauge, nas carn, ochi albastri si pistrui pe fata ar putea sa infieze un copil negru, cu par carliontat, cu nasul drept si ochi caprui. Cum ar fi ca o ruda venita in vizita sa-i spuna „seamana leit cu tine”. Daca ruda ar fi Seignfeld toata lumea ar izbucni in ras, daca ar fi matusa in varsta am suna la oftalmolog. Insa nimeni n-ar sta sa intrebe: „Poti sa detaliezi?”.

Si totusi exista pe lumea asta oameni care ne spun ca pixurile albastre seamana foarte tare cu tramvaiele rosii, iar din cacat se poate face un bici extraordinar care nu doar trosneste ci tuna si fulgera. Ei sunt preotii si apologetii religiei crestine. Ei ne spun ca suntem facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Ne-a luat mii de ani sa putem invata sa construim aparate de zbor si totusi suntem facuti dupa chipul si asemanarea unui personaj care doar a spus „Sa fie lumina” si s-a facut lumina. Noi a trebuit sa vedem pasarile cum zboara, sa facem teste, sa murim, sa uitam, sa ne aducem aminte ca sa invatam sa zburam si totusi ne asemanam cu cineva care a trebuit sa graiasca ca sa apara in mod magic ceea ce si-a dorit. Avem nevoie de inca un membru al speciei noastre pentru a crea pe cineva dupa chipul si asemanarea noastra insa semanam al dracului de mult cu un personaj care n-a avut nevoie decat de pamant si aer in plamani ca sa faca pe cineva dupa chipul si asemanarea sa.

Stiu ca teologii care se bat cu oamenii stiinta in privinta evolutionismului nu-l vad pe Dumnezeu drept un mosneag cu barba si spun ca acesta este o entitate pe care noi, cu mintea noastra limitata, nu-l putem cuprinde. Cu toate astea suntem facuti dupa chipul si asemnarea sa, iar noi, cu aceeasi minte limitata, ne putem cuprinde.

Probabil apologetii se vor grabi sa spuna ca semanam cu Dumnezeu pentru ca avem liber arbitru si gandire. Gandim deci existam, deci ne asemanam cu Dumnezeu. Din cele cateva miliarde de locuitori ai planetei pamand doar cativa inteleg mecanica cuantica si totusi suntem facuti dupa chipul si asemanarea unei entitati omnisciente. Desigur limitele noastre se datoareaza pacatului originar. Sa ne aducem totusi aminte ca nici nu stiam ce e binele si raul la cateva secunde dupa ce fusesem facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu si ca, desi am fost avertizati ca vom muri, nu ne-a dus capul sa mancam din Pomul Vietii, ca sa fim asemenea acestui personaj pe care crestinii spera sa-l intalneasca si sa-i aduca laude o eternitate intreaga.

Noi suntem facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu tot asa cum matrita pentru produs pixuri albatre produce si tramvaie rosii. Nu nevoie decat sa citesti Geneza cu o minte critica si-ti vei da seama ca nu are rost sa-ti pierzi timpul cu exoduri, profeti, evanghelii, crucificari, epistole si apocalipse.

http://mail.logosfera.ro/creative-writing-settlement-on-mars/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *