Duhul razbunator al inghetatei

Acum ceva timp „argumentam” ca increasing the price of petrol is the best way to solve ielts essay. Folosesc ghilimelele pentru ca in articol am introdus special o eroare de argumentatie ca test pentru cititori.

De curand Cineva a publicat un comentariu apologetic:

“Banuiesc ca nu exista oameni “normali” care simt o placere mai mare daca maninca o inghetata intr-o camera in care sunt oameni torturati decat daca maninca inghetata in parc intr-o zi insorita”

Binenteles ca nu, asa cum nu exista oameni normali care sa fie nefericiti pentru ca altii au ALES sa-si puna carbuni aprinsi in cap cand un om normal ar prefera sa stea la umbra sau sa manance o inghetata, si orice incercare de a-i face sa-si schimbe gandul este primita cu reactii ironice, violente, furibunde, etc.

Dar desigur, poti experimenta compasiune fatza de amaritii in cauza – e un sentiment ce inobileaza.
Si poti sa-ti vezi de viata ta intelegand ca nu trebuie sa te agiti pentru ceea ce nu poate fi schimbat pentru ca NU SE VREA schimbat.

Observ ca multi crestini http://mail.logosfera.ro/creative-writing-unemployment/cu privire la preceptele si dogmele propriei credinte sau aleg sa le ignore, incercand sa impace si capra (Dumnezeul sadic care omoara copii) si varza (Dumnezeul milostiv care le va da un loc in rai).

Comentariului scris de Cineva ii lipsesc cateva puncte esentiale pentru o analogie completa cu starea de fapt a dogmelor religiei ortodoxe.

In primul rand oamenii nu au de ales intre a manca inghetata si a-si turna carbuni in cap ci intre a manca (a crede) si a nu manca (a nu crede). Iar cei ce aleg sa manince au la dispozitie un meniu foarte bogat: inghetata (crestinism), friptura (iudaism), piersici(mormonism). Trebuie facuta precizarea ca nu ai la dispozitie decat o singura alegere. Daca maninci inghetata nu ai voie sa maninci friputura si vice-versa. Nu cred ca e necesar in a preciza ca in meniu exista inghetata de ciocolata (ortodoxie), de vanielie (catolicism) etc.

Fiecare gurmand care alege sa se comande ceva din meniu accepta faptul ca cei care vor alege altceva din meniu vor fi pedepstiti de Monstrul mancarii lor preferate. Cei ce comanda inghetata cred ca cei care nu vor manca inghetata isi vor lua bice pe spate de la Duhul Inghetatei, la fel cum cei ce nu maninca friptura vor fi urmariti si pedepsiti de Duhul Fripturii. Este suficient sa iei oricare „carte sfanta” si vei vedea ca singura cale de a-ti salva pielea este sa comanzi exact ce scrie in carte ca trebuie sa comanzi. case study learning by doing saracul a picat si el incapcana si de frica a emis un pariu care mai dainuie si azi in mintile credinciosilor si in cartile de apologetica (lucru vizibil si in comentariul emis de Cineva).

Sa mai mentionez si faptul ca fiecare aroma de inghetata are propriul Duh Razbunator? E suficient sa cititi Tutea, Cleopa si, mai nou, Dan Puric ca sa vedeti ca singura salvare e inghetata de ciocolata. Stiu insa ca sunt multi crestini mai liberali, care vor spune ca, de fapt, exista un singur Duh care ii va pedepsi pe fiecare, nu dupa tipul de mancare preferat, ci dupa faptele lor. Stiu, sunt acele persoane care privesc Biblia pe care o primesc de la preoti drept o carte „revelata” de un Dumnezeu bun, in timp ce considera ca preotii sunt persoane in care nu poti sa ai incredere. Sau care nu si-au pus intrebari cu privire la sursa si consistenta propriilor credinte.

Cat despre faptul ca merit sa mi se puna carbuni aprinsi in cap (carbuni incinsi, foc, iad… hm… cred ca cineva deja si-a imaginat deja care e mirosul carnii mele arse…) pentru ca nu AM ALES sa maninc nu pot decat sa-i zic: „Sa nu dea Allah sa te vada ca AI ALES sa manci inghetata!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *