Diviziune celulara… divina

ProfMTH anunta, in cel mai recent clip al sau, ca Biserica Catolica evolueaza. Iar Dumnezeu sufera mutatii… metafizice.

A trecut doar putin timp de cand Biserica Catolica, in fata dovezilor covarsitoare in favoarea Teoriei Evolutiei, a fost nevoita s-o accepte. Spre deosebire de BOR, care are avantajul ca Romania e, la nivelul maselor, cu sute de ani in urma stiintei si ca obscurantismul nationalist-religios e inca „la moda”, Vaticanul este intr-o situatie precara pentru ca majoritatea banilor ii primeste din Occident.   Astfel Biserica Catolica a fost fortata sa accepte Teoria Evolutiei ca sa nu cada in ridicol si sa-si piarda sponsorii (si aia din ce in ce mai putini). Ca o paranteza ar fi interesant sa ne intrebam daca mema catolica a incercat sa se salveze si a fortat „gazda” sa ia aceasta decizie sau prelatii de la Vatican au modificat parazitul ca sa nu moara de foame.

Nu trebuie sa fii Richard Dawkins ca sa-ti dai seama ca, daca povestea pacatului originar este un mit, venirea lui Isus nu mai e justificata. Nu trebuie sa fii Christopher Hitchens ca sa-ti dai seama ca, in lumina Teoriei Evolutiei, dumnezeul biblic e unul care a privit sute de mii de ani cum isi dadeau oamenii cu batele in cap pana cand s-a trezit ca e bine sa-l puna pe Moise sa scrie niste tablete.

Aceste probleme, enuntate sub diverse forme, au devenit din ce in ce mai puternice astfel incat era de asteptat sa nu treaca mult timp pana cand Vaticanul sa inchida cativa apologeti intr-un beci si sa nu-i lase afara pana nu vin cu o explicatie care sa impace si capra (Teoria Evolutiei) si varza (pacatul originar). Desigur, noua explicatie ridica mai multe intrebari decat rezolva dar asta va garanta ca apologetii Bisericii Catolice vor avea de lucru in continuare (job security, anyone?).

Biserica Catolica mizeaza pe memoria scurta a adeptilor sai care au uitat ca printre premisele epistemologiei autoritariste e ideea ca adevarul se releva si nu se descopera. Ori asta arata ca Biserica Catolica mananca cacat cand vorbeste de infailibilitatea papala, ca primele concilii s-au desfasurat sub atenta supraveghere a Sfantului Duh si ca reprezentantii acesteia il au pe Dumnezeu pe speed-dial. Mai pe scurt, Biserica Catolica mananca cacat de la infiintare. Desigur, asta nu inseamna ca de data asta greseste. Bisericii Catolice ii ramane speranta ca oamenii sunt intr-atat de speriati de moarte incat vor neglija inconsecventa organizatiei care le promite Raiul.

Ce treaba are diviziunea celulara cu asta? Pai, in spatiul ideatic catolic Dumnezeu tocmai s-a divizat, mai bine zis, multiplicat astfel ca acum exista 2 dumnezei. Unul care i-a creat efectiv pe Adam si Eva, si altul care doar i-a inspirat pe unii oameni sa scrie povestea cu Adam si Eva, incercand sa ne transmita un mesaj printr-o metafora ce va fi fost descrifrata dupa 3000 de ani. Sunt peste 34.000 de dumnezei crestini in spatiul ideatic uman, cate unul pentru fiecare denominatie crestina. Asta pentru ca un dumnezeu care uraste homosexuali nu poate fi acelasi cu unul care-i iubeste spre exemplu; asa cum dumnezeul care nu e de acord cu horoscopul nu poate fi acelasi cu unul care aproba horoscopul. Fiecare nou gand sau noua caracteristica atribuita lui dumnezeu acesta se multiplica. Aproape ca fiecare om are un dumnezeu propriu, personalizat , in perfecta simbioza cu prejudecatile acestuia. Urasti homosexuali? Si dumnezeul in care crezi tu are aceeasi parere despre ei. Citesti horoscopul la cafeau de dimineata? Pai,  horoscoapele din biserici arata ca dumnezeul in care crezi e de acord cu ele. Crezi in evolutie? Nici o problema, Pacatul Originar e o poveste cu talc, din aceeasi categorie cu Legendele Olimpului, dar infinit mai profunda.

Diviziunea la care-l supun oamenii pe dumnezeu, il face pe acesta mai slab sau mai puternic?

2 comentarii la „Diviziune celulara… divina”

  1. Biserica in general,indiferent de rit, este de cateva sute de ani doar o mare afacere, dupa ce a debutat din cele mai inegurate timpuri ca o metoda inteligenta de stapaire si canalizare a maselor. Pentru marea majoritate, este vizibil doar departamentul d emarketing, respectiv biserica, preotii, si toate materialele d eprop[raganda. Biserica catolica nu face decat sa-si ajusteze politicile de vanzare si promovare pentru a evita scaderile la bursa. Bursa cereasca, de buna seama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *