Astazi, 15 mai 2010, la Scoala nr. 2 din Socola este mare agitatie printre profesori si elevi. Inspectoratul Scolar Judetean Alba a ca domnul Iulian Deusescu sa fie noul director al scolii. Domnul Deusescu este un renumit om de stiinta, posesorul a 4 premii Nobel in domenii diverse: fizica, biologie, economie si literatura. Toata lumea se simte extaziata ca Scoala nr. 2 din Socola are onoarea sa-l aibe drept director geniul inceputului de secolul 21. La ora 14 este asteptata sosirea domnului Deusescu, iar Scoala din Socola a organizat o ampla manifestare artistica.
La ora 14.30 o masina opreste in fata scolii si din ea coboara un domn imbracat in alb, cu barba lunga si putin grizonata, ca si parul, sprancene negre, stufoase si privire taioasa. Se indreapta spre comitetul de primire si spune „Buna ziua, sunt Daniel Preatopopescu, mandatarul domnului Deusescu. Nu va poate onora cu prezenta dumnealui pentru ca este prea ocupat cu cercetarea stiitifica. Puteti verifica si contractul de mandat. Va asigur insa ca toate deciziile importante privind aceasta scoala se vor lua doar cu acordul domnului Deusescu, iar eu am obligatia sa-l informez saptamanal cu privire la activitatile si evenimentele din scoala”. Profesorii verifica contractul de mandat, dau telefon la Inspectoratul Scolar, dar primesc un raspuns vag „Nu stim nimic cu privire la mandatarul domnului Deusescu, dar ne interesam. Pare plauzibil insa caci intr-adevar, domnul Deusescu pregateste elaborarea unei noi teorii privind geneza universului, care, demonteaza teoria relativitatii precum si toata opera lui Stephen Hawking”
Dezamagiti profesorii il conduc pe dl. Preatopopescu in cabinetul directorial si incep sa-i prezinte situatia scolii. Domnul Preatopopescu da prima dispozitie: in fata scolii trebuie amplasat bustul domnului Deusescu. Profesorii incearca sa explice ca bugetul este redus, dar domnul Preatopopescu insista. Din toate scolile din tara asta, domnul Deusescu a ales sa fie director tocmai la aceasta scoala. Profesorii capituleaza resemnati. Trece un trimestru, iar domnul Preatopopescu da o noua decizie prin care, fiecare clasa trebuie sa aibe deasupra tablei un portret al domnului Deusescu. Dupa inca un trimestru domnul Preatopopescu decide ca fiecare elev sa cumpere „Praltii”, colectia de poezii care i-a adus domnului Deusescu premiul pentru literatura.
Profesorii incep sa fie nemultumiti de faptul ca singurele decizii ale domnului Preatopopescu implica achizitii costisitoare care nu fac decat sa aduca omagii domnului Deusescu. Telefoanele date la Inspectoratul Scoalar sunt inutile, raspunsurile primite fiind: „Nu-l putem deranja cu astfel de intrebari pe domnul Deusescu, este inca in plin proces de cercetare”. B.Russescu, profesorul de matematica, cunoaste un ziarist si-l roaga sa investigeze cazul si eventual sa publice un articol in ziar despre situatia Scolii nr. 2 din Socola.
In urma investigatiei, ziarul „Adevarul” publica un articol care arata ca in aproape fiecare judet din Romania, exista cel putin o scoala condusa de un mandatar al domnului Deusescu. Inspectoratele Scolare Judetene nu stiu nimic de aceasta situatie, dar afirma ca vor intreprinde o investigatie interna pentru clarificarea situatiei. Intre timp la scolile aflate in aceasta situatie se iau decizii importante. Unele decid inlaturarea mandatarului, altele incep sa conteste veridicitatea contractelor de mandat ale directorilor de la celelalte scoli afirmand ca doar directorul lor este mandatarul domnului Deusescu. Asa s-a intamplat si la Scoala 2 din Socola. In ciuda nemultumirilor legate de activitatea domnului Preatopopescu, profesorii fac front comun si o lupta surda impotriva celorlalte scoli. Printre argumentele aduse in favoarea acestei idei gasim:
– scoala are cel mai mare bust al domnului Deusescu
– scoala are cele mai multe tablouri ale domnului Deusescu
– scoala a fost prima care a avut directorul mandatat de domnul Deusescu
– scoala are cei mai multi elevi care au cumparat „Praltii”
Am uitat sa precizez ca atat bustul cat si tablurile si cartile au fost cumparate de la firma domnului Preatopopescu, dar acesta este un aspect minor care nu a contat nici pentru profesorii si elevii Scolii nr. 2 din Socola. Scoala este situata foarte aproape de granita dintre judetul Alba si judetul Neagra, la doar 10 km de scoala nr. 1 din comuna Rahova, unde, surpriza, un alt mandatar al domnului Deusescu conduce scoala. Acestia au alte argumente in sustinerea ideii ca mandatarul, B.N. Diculescu, este adevaratul si singurul reprezentant al domnului Deusescu:
– scoala l-a primit dupa izbucnirea scandalului mediatic, este cel mai nou mandatar
– scoala are cei mai multi elevi care au citit, nu doar cumparat, „Praltii”
– scoala are cei mai multi profesori care au citit lucrarea ce i-a adus domnului Deusescu premiul Nobel pentru fizica
– scoala nu a cheltuit bani pentru achizitia de tablouri cu domnul Deusescu
– domnul B.N. Diculescu e mai destept decat Daniel Preatopopescu
Profesorii Scolii nr. 2 din Socola incep sa organizeze atacuri cu pietre si cocteiluri molotov asupra scolii din Rahova, iar acestia raspund cu aceeasi moneda. Presa descrie pe larg acest conflict si il contacteaza pe domnul Deusescu pentru a ajuta la clarificarea acestui aspect. Raspunul primit este mereu acelasi „No comment. Nu-mi bat capul cu astel de probleme minore”. Conflictul escaladeaza pana cand profesorii celor 2 scoli, decid sa atace scoala adversa in aceeasi zi, pe 1 iunie. In acea zi, la ora 12, profesorii scolii din Socola isi lasa elevii in clasa dandu-le drept tema de studiu analiza poeziei „Povestea lui Divad” de Deusescu., si pornesc inarmati pana in dinti spre scola din Rahova. Acolo, la aceeasi ora, aceeasi poveste. Profesorii fiecarei scoli reusesc sa incendieze cealalta scoala, cativa copii murind fie in flacari, fie calcati in picioare de colegi datorita panicii.
Presedintele tarii solicita un raspuns din partea domnului Deusescu, dar primeste raspuns „Nu-i treaba mea ce cred oamenii despre mine.”
Suntem in 2015, au trecut 5 ani de cand scolile din Socola si Rahova au fost distruse, iar la televizor sunt oameni care spun cat de minunat si bun la suflet este domnul Deusescu, ca a fost indreptatit sa nu intervina in acest conflict, ca prosti sunt cei care au luat apararea domnilor Daniel Protopopescu si B.N. Diculescu. Altii spun ca, dimpotriva, domnul Deusescu e un personaj sadic sau psihopat. Cu toate ca amintirea acelor momente este inca proaspata, din cand in cand, la cate o scoala mica, din sate mici, mai apar indivizi ce se prezinta drept mandatarii domnului Deusescu, prezentand un contract de mandat.
Hehe, aproape prea subtil. 🙂
Nu m-am prins decât abia târziu de tot.
@U, Zergu
Hm… nici nu stiu daca ar trebui sa ma bucur ca sunt subtil sau sa ma supar ca nu sunt suficient de clar 😀
Eh, nu-i vina ta ca nu ne-am luat noi Piracetamul. 🙂