La Scoala nr. 46 din Bucuresti directorul Constantin Popescu a hotarat acum ceva timp crearea unui regulament de ordine interioara pentru clasele 5-8. Fiind destul de ocupat cu alte probleme nu a gasit timp sa prezinte regulamentul prin comunicarea fiecarei clase in parte. Sau poate ca nu a dorit sa-si consume timpul in acest mod destul de plictisitor.
Astfel, a hotarat sa comunice regulamentul de ordine interioara doar unui elev din fiecare clasa iar acesta urmand sa comunice colegilor regulamentul. Spre surprinderea unora directorul nu a transmis un document scris reprezentantilor claselor ci a ales sa-l comunice oral iar elevii sa-l scrie pe hartie. La fel de surprinzator a fost faptul ca directorul nu a ales sa comunice regulamentul tutoror reprezentatilor de clase in acelasi timp ci fiecaruia in parte. Dar mai surprinzator a fost faptul ca reprezentantii claselor a ales la intamplare reprezentantilor, excluzand insa din selectie primii 10 cei mai inteligenti elevi. Astfel, reprezentantii claselor au fost in cel mai bun caz elevi mediocri.
Reprezentatul ales al fiecarei clase avea urmatoarele indatoriri:
- Sa transmita regulamentul de ordine interioara pentru colegii din clasa sa
- Sa aleaga un coleg care sa transmita mai departe regulamentul catre cei ce veneau din urma. Astfel reprezentantul clasei a 6-a B alegea un coleg care sa transmita din nou regulamentul catre reprezentantul clasei a 5-a B atunci cand acesta intra in clasa a 6-a.
Din aceasta situatie cei mai avantajati (sau mai bine zis informati) au fost elevii claselor a 5-a pentru ca au primit regulamentul atit partea reprezentatul ales de director cat si din partea elevilor de clasa a 6-a, a 7-a si a 8-a atunci cand acestia au inaintat in varsta. Mai mult, la trecerea in clasa a 7-a au primit din nou regulamentul din partea celor care treceau intr-a 8-a care primisera si ei regulamentul cu un an inainte de la cei ce treceau intr-a 8-a. Astfel dupa 4 ani, cei din clasa a 8-a aveau cele mai multe informatii privitoare la regulamentul de ordine interioara creat de director atunci cand ei erau in clasa a 5-a.
Evident ca acest telefon fara fir a creat probleme de comunicare multe din paragrafele regulamentului de ordine interioara primite de la clasa mai mare fiind in contradictie cu paragrafele primite de prezentantul clasei. S-au creat multe discutii aprinse, dar in fiecare an se ajungea la un consens cu privire la regulamentul de ordine interioara prin reconcilierea noilor paragrafe cu cele vechi dar si cu perceptia elevilor despre cum trebuie sa functioneze o scoala model. Desigur ultimul cuvant il aveau intotdeauna reprezentantii claselor asa cum fusesera alesi de director.
Anii au trecut, elevii din clasa a 5-a au terminat scoala, s-au inscris la liceu iar unii chiar la facultate. Insa discutiile despre enigmaticul regulament de ordine interioara al scolii le-au dat batai de cap mereu. Pusi in fata unor noi informatii despre lume si vazand alte moduri de organizare a scolilor au inceput sa reinterpreteze pasaje din regulamentul de ordine interioara pentru ca acestea sa se potriveasca cat mai bine cu ideea pe care o avea ei despre o scoala model.
Dupa ani si ani unii dintre ei au realizat un lucru: reprezentantii claselor alesi de directori au fost niste idioti care nu au priceput mare lucru din regulamentul de ordine interioara creat de director dar ca directorul facuse o treaba buna prin crearea regulamentului iar ei gasisera dupa atitia ani adevaratul continut al regulamentului de ordine interioara. Desi nu admiteau, acestia credeau ca directorul a fost neglijent cand a ales reprezentantii desi continutul regulamentului (asa cum fusese „descoperit” de ei) avea toate semnele unei minti foarte ordonate si calculate.
Altii, ca sa nu-si mai piarda timpul in a gasi justificari pentru directorul scolii 46, au concluzionat ca directorul a fost pur si simplu un idiot.
ha ha ha … foarte tare pamfletul 😀
(poate ar trebui sa faci si o legenda cu explicatii pt cei care inca mai sunt la „clasa 5-a” ca poate nu picep unde bati)
vezi si:
http://www.selfhelp.ro/2008/12/17/pupa-l-in-fund-pe-vasilica-si-castiga-1-milion-de-euro/
Eu am o problema cu cei care au terminat liceul si cred ca stiu regulamentul mai bine decat aia care l-au primit.
Pingback: Directori de scoala: Micromanagerul | Logosfera