Despre valoarea unei sticle cu apa

Acum ceva timp essay maker philippines cu un comunist nou, Jethro pe numele sau (l-avantgarde.blogspot.com) care a si publicat un primary homework help victorians queen victoria in care-si declara superioritatea intelectuala. Toata discutia pornise de la aroganta mea in a afirma ca cererea si oferta stabilesc pretul unui produs.

Se pare ca Jethro si-a dat seama ca ar fi o ineptie sa spui ca cererea si oferta nu influenteaza pretul unui produs si a considerat ca trebuie sa precizeze ca cererea si oferta influeteaza pretul.

*Nota:
In textul de mai sus nu am vorbit despre cerere si oferta, intrucat aceasta este deja alta discutie. Sigur ca cererea si oferta influenteaza pretul unui produs, dar cum explicam faptul ca pretul mediu al unui automobil nu poate fi niciodata egal cu cel al unei sticle cu apa Dorna?

Cererea si oferta fac ca pretul sa urce sau sa coboare in jurul unei valori! Aceasta este data de volumul de munca necesar pentru realizarea acestui produs. Pretul poate sa urce sau sa coboare in jurul acestei valori in functie de conditiile pietei insa niciodata pretul mediu(reflectarea bănească a valorii bunurilor sau serviciilor) nu va fi la fel pentru un capsator si pentru un Sistem Home Cinema Philips.

Deci in conditiile pietei pretul unei sticle cu apa Dorna variaza in jurul unei valori medii (determinata 100% obiectiv in functie de cantitatea de munca incorporata) dar niciodata (atentie!) aceasta nu va fi egala cu pretul unui autoturism. Se pare ca comunistul nostru a citit prea mult Marx si i s-a atrofiat imaginatia. Sa-l ajutam cu un exercitiu de imaginatie.

Sa ne imaginam ca Jethro se afla de 3 zile la volanul unui Maybach pe o duna in Sahara si ca nu are apa. Nici o caravana nu a trecut pe acolo de cand s-a terminat benzina din rezervor. La un moment dat un beduin trece pe langa Maybach iar Jethro il intreaba cu vocea stinsa „Apa, Water, Eau”. Beduinul ii raspunde „iti dau o sticla de apa daca-mi dai masina”.

Intrebarea este: Va avea Jethro puterea sa se pise pe valoarea obiectiva a limuzinei Maybach sau va muri pe altarul valorii corecte bunurilor?

In anumite conditii piata (cererea si oferta) poate stabili ca o sticla de apa Dorna poate face mai mult decat un Maybach.

6 comentarii la „Despre valoarea unei sticle cu apa”

 1. Haha! Chestia asta cu apa vs automobil este un caz extrem – dar e suficient sa infirmi o asa-zisa regula.

  Totusi sunt mii de exemple de produse care contraintuitiv costa mai mult decat „ar trebui”. De exemplu apa imbuteliata care costa mai mult ca berea. Huh? Pai nu e berea mai greu de facut? Nici nu vreau sa intru pe taramul operelor de arta, a antichitatilor, a raritatilor etc. Sau sa nu vorbim de marcile de lux… Uf, e chiar comunistoida gandirea lui.

  Domnul Jethro inca traieste in vremurile in care statul planifica totul, optimiza totul, rationaliza totul, nu exista marketing, nu exista branding, nu exista aspiratii-nevoi-vise, ci doar nevoi de satisfacut.

 2. Un exemplu bun care sprijina ideea ta este faptul ca, in multe state bogate din Golf, o sticla de apa costa mai mult decat un litru de benzina. E ciudat pentru noi europenii, dar lor li se pare firesc.

 3. Stii ce nu inteleg eu? De ce ti-ai pierdut atata timp sa incerci sa-i explici unui „tovaras” cum sta treaba cu „pretul”?
  Ma intreb cum ar fi reactionat daca i-o spuneai p’aia cu : intotdeauna pretul determina costul si nu invers!

  El e exact tipul de persoana care ia foc si cere interventia hotarata a „statului” si organelor de control daca brutarul din colt mareste pretul de vanzare al painii. Sau e una dintre persoanele care injura de mama focului supermarketurile si „cartelul acestora”, da’ care, concomitent, ingroasa masa celor sute de mii de clienti ai supermarketurilor care se calca pe picioare cand se duc la cumparaturi.

  De fapt am ajuns la concluzia ca „socialistii”-s de compatimit, au un fel de handicap (autodobandit), chiar nu pot „trece strada” daca nu-s asistati (tinuti de mana). Nu-i usor sa traiesti cu limitarea asta…

 4. Nu stiu de ce te complici cu niste idioti.

  Jetro(tull), C Gheorghe, Asibaris samd s-au dat in stamba aici, violul administrat fiind in grup, fara nici o discriminare (vezi spre final).

  Cel mai bine e sa-i lasi in prostia lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *