Despre programul de reabilitare termica

Pentru cine nu e familiarizat cu programul de reabilitare termica pe scurt: este o masura prin care se doreste stimularea reabilitarii termice a blocurilor din beton (betonul nu este un izolant termic) construite in perioada 1950-1999. Programul are urmatoarele legit essay writing sites (pentru 2009):

  • cheltuirea a 100.000.000 euro
  • reabilitarea termica a 50.000 de apartamente

Statul (in marinimia lui) este dispus sa cheltuie 2000 euro/apartament pentru reconditionarea termica. Pentru asta proprietarii blocului trebuie sa prezinte proiectul, sa astepte aprobarea si sa plateasca 20% din valoarea lucrarii (adica 400euro).

De fapt statul nu da nimic. El doar strange bani de la contribuabili si-i redistribuie. Toti vom plati in parte pentru cele, in cel mai bun caz, 50.000 de apartamente reconditionate termic. Am spus „in cel mai bun caz” pentru ca birocratia aferenta oricarei activitati a statului incetineste pana la paralizie programul (in ultimii 7 ani doar 1900 de apartamente au fost reabilitate). Si, pe langa cele 100 de milioane care vor fi date prin intermediul programului, noi, contribuabilii, vom mai plati salariile celor din diverse institutii de stat care vor avea „grija” sa puna aceasta masura in aplicare. Nu vreau sa calculez cat au costat angajatii statului care in ultimii 7 ani au avut grija sa autorizeze constructiile pentru reabilitarea termica a 89 de blocuri (s-a dat cam o abrobare pe luna).

Desi in cazul programului ministresei Udrea calculele arata in mod evident ca relaxarea fiscala ar fi fost o masura mult mai buna, in cazul programului de reabilitare termica calculele par a fi favorabile masurii. In fond la populatia activa a Romaniei, de 9 milioane, rezulta un efort de cel putin 11 euro/persoana (nesemnificativ ar zice unii). Cel putin 11euro/persoana pentru ca nu am tinut cont de salariile celor care au creat programul (cate zile au stat creierele luminate din Guvern sa rezolve aceasta problema cand ar fi putut face altceva, gen stimularea initiativei private), a celor care-l vor gestiona (cei care dau banii) si a celor care-l vor verifica (Curte de Conturi, DNA etc).

Din pacate, intram aici pe o panta alunecoasa care nu stim unde va duce. Pe cand programul de reabilitare seismica (pentru cladirile vechi), programul de reabilitare istorica (pentru cladirile de patrimoniu), programul de reabilitare electrica (pentru cladirile cu instalatie electrica veche) sau reabilitare sanitara?

Nu ar fi mai simpla reducerea fiscalitatii si responzabilizarea fiecaruia dintre noi de a-si proteja proprietatea? Ar fi, daca statul nu ar avea ca scop sa ne faca pe toti dependenti tot mai mult de el. Pentru ca statul de fapt nu exista. El este doar un grup de persoane care vor sa-si tranforme stapanul (poporul) intr-un animal care sa fie cand un bou numai bun de pus la jug, cand un caine de companie care saliveaza la vederea unui biscuite.

Programul de reabilitare termica arata care este cu adevarat parerea celor ce ne conduc despre noi, ca indivizi. In ochii lor suntem niste imbecili care stau in case friguroase fara sa facem nimic in acest sens, care asteptam sa pice tavanul peste noi si ca, fara sa fim impinsi de la spate, nici nu ne-am ridica din canapea. Si totusi, vazand evolutia scenei politice din ultimii ani, nu prea am argumente sa-i contrazic.

5 comentarii la „Despre programul de reabilitare termica”

  1. E doar o smecherie ca sa mai fure niste bani din buzunarele cetatenilor… Bineinteles, firmele care se ocupa de reabilitarea termica sunt cele „agreate”…

  2. E o mare frauda pe localnici. Contractele de reabilitare sunt cu co-plata, adica proprietarii apartamentelor trebuie sa puna niste bani, dar preturile sunt atat de scumpe la aceste firme din clientela politica, incat banii care trebuie platiti de proprietarii de apartamente sunt mai multi decat daca faceau contract privat de reabilitare cu preturile de pe piata.

  3. @Dumnezero
    Sunt convins de asta. Dar chiar daca totul ar fi fost 100% cinstit (firmele n-ar fi trebuit sa „plateasca” autorizatiile si ar fi realizat operatiunea la pretul corect) tot nu e corecta miscarea: unii platesc ca altii sa-si reabiliteze locuintele iar pe transferul asta de proprietate a banilor niste functionari isi iau lefuri grase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *