Despre legile anti-libertate

Joe Stack a intrat cu avionul intr-o cladire a Fiscului pentru ca sistemul legislative este prea incalcit, pentru ca cei care-l conduc sunt prosti sau rau-intentionati. O excelenta prezentare TED arunca o lumina asupra problemelor din sistemul legislativ actual (din SUA si de aiurea)

Poate credeti ca la noi nu e asa. In recentul caz Andrei Gheorghe, legea spune ca „in caz de accident cu victime politistul decide daca se iau probe cu etilotestul sau probe biologice”. Insa chiar daca ai cunoaste acea lege ar fi insuficient, pentru ca in spatele ei stau niste norme de aplicare. Astazi toata logica din lume nu te-ar putea ajuta intr-un proces. Ai nevoie de un avocat care sa cunoasca pasajele „corecte” din lege.  Nimeni nu mai asculta de „spiritul legii”. Pentru ca acesta a fost strivit de litera ei. Iar literele au fost puse acolo pentru a proteja anumiti indivizi si nu societatea in ansamblul ei.

Ii protejam pe prosti, de la cumparatorul idiot care cere o cafea si trebuie sa i se spuna ca este fierbinte pana la politistul idiot care trebuie sa aibe in fata o schema logica de tip „if-else”, si facem viata grea celor a caror minti inventeaza si in somn cai de imbunatatire a vietii tuturor. „Idiocracy” nu este doar titlul unui film, e viitoarea forma de organizare a societatii umane daca nu vom iubi libertatea, cu toate riscurile ei.

7 comentarii la „Despre legile anti-libertate”

  1. Legile si normele de aplicare in special, sunt facute ca sa inteleaga orice prost ce trebuie sa faca in situtaia X si cum sa interpreteze legea. Singura problema e ca sunt construite in mod deliberat, stufoase ( in timp ce puteau fi facute si simple, clare ).
    Pentru ca este mult mai profitabil sa existe portite de scapare in lege, pentru mafia din varful piramidei sociale.E valabil pentru oricare tara din lume…

    Nu cred in prosti. Toti copiii se nasc geniali. Insa are „grija” societatea, sistemul, sa ii indobitoceasca, dresandu-i Ce sa gandeasca, si nu CUM sa gandeasca. Motiv pentru care e plina lumea de protsi, si prea putini au scapat dresajului, si gandesc critic.

  2. Am castigat la un moment dat o minge printr-o campanie de tip „uita-te sub capac” a Coca-Cola. Imi ridic premiul, ma duc acasa, desfac punga in care era mingea si observ la un moment dat un text frapant pe punga de plastic: „This bag is not a toy” 😐

  3. @Tzipi
    Din pacate, normele alea sunt de genul „if-else”. Mai era o conferinta TED despre faptul ca aceste norme ne-au facut sa pierdem intelepciunea, capacitatea de a urma analizei esentei lucrurilor.
    Chestiile pe care le zice tipul cu gandirea creativa si subconstienta (creierul e o masina computationala care lucreaza si fara sa fim noi constienti) sunt adevarate; o schema logica care descrie cum se aplica o lege (normele de aplicare) atrofiaza muschiul gandirii si omul se transforma intr-o masina care trebuie sa gaseasca secventa „if-else” corecta. Creierul e mai mult decat o masina de detectat tipare. Iar aceste norme, facute pentru prosti, ne transforma in masini de detectat tipare.

  4. Pai tocmai asta e si ideea ( asta ziceam si eu ) : ne dreseaza CE sa gandim (in care tipare ). Iar asta e valabil nu doar la sistemul legislativ, ci in toate domeniile. Sistemul ne dreseaza de mici sa gasim tiparul corespunzator, in loc sa gandim. Si dupa o vreme, nu mai stim sa gandim critic, ci doar ca facem puzzle cu tipare mentale : e val;abil in orice doemniu si e foarte vizibil in gandirea turmei.

  5. e bine ca sunt scheme logice „if-else”. asta ar trebui sa asigure ca aceeasi lege se aplica la fel, tuturor. bine inteles asta in mod ideal.

    nu comentam realitatea cruda, in care unii sunt mai egali decat altii in fata legi(lor).

  6. @florin
    Avem computere care nu mai fac asta de ceva vreme. Exista algoritmi evolutivi pentru rezolvarea problemelor. Mintea umana este un sistem computational mult mai complex decat orice calculator, dar este redusa la un detector de tipare.
    Tu ti-ai lua un laptop de ultima generatie ca sa faci adunari si scaderi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *