Open your eyes, free your mind

Declaratia unica 112

Cat de ineficienta, incompetenta, dezastruoasa poate fi birocratia romaneasca? Pana acum pentru fiecare declaratie statul punea la dispozitie un program care avea functii de import. Desi as putea aduce reprosuri si acelor programe (spre exemplu puteai face import doar daca numele fisierului avea o anumita structura desi datele necesare era in interiorul fisierului) comparand cu solutia aleasa pentru declaratia unica programele anterioare sunt pur si simplu exemple de usabilitate. Sa analizam putin modul in care angajatii de la stat s-au gandit sa implementeze declaratia unica.

Programatorii de la minister au descoperit XML si s-au gandit sa se joace putin cu aceasta „tehnologie”. Pana acum o firma mica putea sa completeze statele de plata intr-o aplicatie de calcul tabelar (eg: Excel) apoi exporta datele in format CSV si le valida cu programele puse la dispozitie. Acum e musai s-o faci „XML-style” si e imposibil pentru o firma mica sa foloseasca tehnologii simple pentru a face raportarea. Trebuie sa introduca in fiecare luna intr-un fisier PDF datele necesare. Mesajul statului pentru firmele mici: „Muie, bah! Daca n-aveti cateva mii de euro sa va cumparati o solutie ERP meritati sa sugeti pula!”. Apoi cu functii disponibile doar in Adobe Acrobat se exporta datele in format XML.

Fisierul PDF pus la dispozitie are functii de import date si export. Problema e ca daca faci import de date in formular modificarile nu se reflecta in PDF, pur si simplu datele sunt „acolo, undeva”. De curiozitate am facut export dupa ce am importat datele din fisierul XML pe care il furnizeaza chiar ei spre exemplificare. Supriza, la export apar erori. Ma rog, e surpriza pentru cei care se asteapta la ceva bun din partea birocratiei romanesti. Pentru optimisti mai exista o supriza: poti face importul in PDF dar pentru validare si generare PDF folosesti alt program (in fond cat de multe poti face intr-un fisier Acrobat?). Sunt o groaza de fisiere care trebuie descarcate pentru a intelege cum trebuie completata si depusa declaratia unica. Fisierul de corelatii are 57 de pagini. Un exemplu de formula (asa sunt multe din cele 57 de pagini):

A_datorat (07) = Σasigurat (A_12) + Σasigurat (B4_6) + Σasigurat (C_9) pentru asigurat (C_1) in (14,19)

Intrebare de bun simt (zic eu): De ce trebuie sa existe A_datorat in declaratie daca exista A_12, B4_6 si C_9 si e musai ca formula sa fie respectata pentru validarea datelor?

Nu vorbesc despre deciziile facute de programatorii ministerului la elaborarea XML-ului.

<asigurat cnpAsig=”1111111111118″ idAsig=”1″ numeAsig=”nume” prenAsig=”prenume” dataAng=”21.11.2006″ casaSn=”AR” asigCI=”1″ asigSO=”1″>

Pentru cine stie putin HTML, „cnpAsig” este considerat „atribut” al elementului „asigurat”. De aceea ar fi fost mult mai simplu „cnp”. La fel la „nume”, „prenume”. Totusi secventa de mai sus este foarte utila in comparatie cu cea de mai jos:

<asiguratB1 B1_1=”1″ B1_2=”0″ B1_3=”N” B1_4=”8″ B1_5=”0″ B1_6=”0″ B1_7=”168″ B1_10=”0″ B1_15=”0″
>

Clar, nu? Vrei sa stii ce inseamna B1_1? Tiparesti niste nomenclatoare si apoi memorezi ca boul ce inseamna fiecare. Apropos, elementul „asiguratB1” este sub-element pentru „asigurat”, deci ar fi putut fi denumit foarte frumos „ce_cacat_contine_elementul”.

Inchei intr-o nota optimista: formatul fisierelor ce se pot importa in programul de raportare a fiselor fiscale a ramas neschimbat fata de anul trecut. In fiecare an apareau modificari (probabil pentru ca programatorul de la minister sa-si justifice salariu); ba se mai adaugau coloane, ba se schimba ordinea acestora etc. Probabil ca individul/individa a fost concediata sau si-a dat demisia. Concluzia inevitabila: ca sa ne fie noua bine trebuie sa fie cat mai putini angajati la stat.

Pariez ca in cateva luni (cel putin) o firma privata va dezvolta o aplicatie care sa genereze fisierul XML pe care-l solicita statul si va castiga bani de urma incompetentei statului transformand completarea declaratiei unica dintr-un calvar intr-un mod de economisire a timpului. Intrebarea pentru hotii din Guvern si Parlament: avand in vedere ca statul va cheltui mai putine resurse pentru raportarile pe care le fac firmele (ex: functionari care stau la ghiseu sa valideze dischete) cand vedem si noi o reducere a taxelor?

7 Responses to “Declaratia unica 112”

 1. Mihai spune:

  Aş mai adăuga pleiada de programe care merg doar pe windoze, scrise în ceva visualfox. Deci dacă vrei firmă în Ro, trebuie să cotizezi la m$caca, chiar dacă tu vrei să cotizezi, de exemplu la apple.

 2. Zergu spune:

  La fel ca Mihai vroiam și eu sa spun. Alte guverne, precum cele germane sau spaniole investesc în portabilitatea datelor și indiferență față de platformă la noi ăștia sunt încă în epoca de piatră.

 3. logosfera spune:

  Programe facute in FoxPro, programe facute in Adobe Acrobat. Asta e nivelul. Dup-aia ne miram ca pica toata reteaua institutiilor statului si nu-ti poti plati impozitele.

 4. Erwin spune:

  Era de asteptat! In data de 18 apare pe site-ul ANAF versiunea 4 de la declaratia-minune, fara a se explica ce anume s-a modificat! Consultati rubrica „versiuni” si veti afla ca la versiunea 1.0.3 (un alt mod de numerotare?!) s-au schimbat formule de calcul! Ma intreb cum de au trecut de validatorul Jav(r)a pedefeurile generate cu versiunile anterioare?

  La ghiseele MF e o deringolada totala. Dintre cerintele exprese (am auzit in fiecare zi una mai desteapta ca alta!):
  – NU ne trebuie XML, ne trebuie PDF!
  – NU ne trebuie dischete, ne trebuie CD!
  – CD-ul ramane la noi! (desi chichrezul are cativa kb, nu poti refolosi CD-ul luna viitoare)
  – CD-ul sa fie scris cu NERO si numai la viteza mica!
  – CD-ul sa fie inchis! Nu e bun multisession!
  – Nu e destul PDF-ul, ne trebuie SI XML-ul!
  si alte asemenea sunt de asteptat in fiecare zi. Daca vreti sa va reactualizati baza de date cu injuraturi, o puteti face la un ghiseu MF!

  Nu e deajuns batjocura, au facut oameni mai varstnici, care n-au pregatirea tinerilor contabili, sa nu mai doarma noptile, sa planga de neputinta si sa-si smulga parul din cap la cate umilinte indura cand trebuie sa se intoarca de 3-4 ori cu „sedeul”…

  http://www.votdeblam.ro/lumea-de-l%C3%A2ng%C4%83-noi/micul-%C3%AEntreprinz%C4%83tor-fa%C5%A3%C4%83-n-fa%C5%A3%C4%83-cu-reac%C5%A3iunea/110206-complicarea-simplific%C4%83rii

 5. GGROSESCU spune:

  Nu inteleg dece programatorii dec 112 nu a facut in asa fel ca validarea declaratiei sa se faca o singura data ,si atunci, in momentul intocmirii ei
  In momentul de fata programul valideaza declaratia care ,ulterior nu e validata de serverul oficial
  Munca dubla .oameni pe drumuri, declaratii ramase nevalidate
  VA ROG LUATI POZITIE !!!!

 6. logosfera spune:

  @ggrosescu
  Explicatiile posibile sunt variate
  1. programatorii fac aplicatiile dificile pentru a-si pastra locul de munca (in engleza se cheama „job security”)
  2. sefii directiilor habar nu au ce sa ceara programatorilor si vor ca totul sa fie gata „ieri”.
  3. suntem victimele unui test psihologic. mai marii tarii vor sa vada cat mai rezista mamaliga

 7. GGROSESCU spune:

  VA ROG SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS
  AM EROARE LA D112 E: angajator (1) sectiune angajator C 5 (1)
  eroare atribut C5 subv: atributul trebuie sa existe
  -am in luna un concediu medical)
  multumesc anticipat

Lasa un comentariu