De ce sa salvam economia?

E criza. E recesiune. E depresiune. Deci guvernul trebuie sa intreprinda masuri pentru iesirea din criza. Si oamenii sunt de acord ca trebuie facut ceva. De ce?

Daca facem ceva inseamna ca incercam salvarea sistemului actual. Caci atunci cand incerci sa repari o jucarie stricata tot timpul te raportezi la jucaria asa cum era inainte sa se strice. Pai si cum arata sistemul inainte sa se strice? Aveam banci protejate de guverne ca-s prea mari ca sa cada. Aveam guverne care vand pe un pol resursele naturale. Aveam guverne care fura bani de la contribuabili ca sa-si construiasca vile si yahturi. Sau sa-si bifeze in CV realizari marete precum autostrazi, poduri si sigle turistice. Le avem si acum, dar perspectiva e ca astea sa dispara. Si exact astea sunt aspectele pe care „mai marii tarii” vor sa le salveze. Sistemul actual, asta pe care vrem noi sa-l salvam, este o cleptocratie. Iar hotia e sistemica, nu sunt cazuri de Ioni care-i fura lui Gheorghe o gaina din curte. Nu, in sistemul actual, noi i-am delegat pe altii sa fure pentru noi sa ne dea si noua de-o ciorba, de-o „prima casa” sau de-o „rabla”.

Deci, de ce sa salvam economia cand tot ce trebuie sa facem este sa ajutam la venirea colapsului? Islanda si-a imbratisat colapsul si in 3 ani si-au revenit. Grecii il vor imbratisa in curand (mai mult de nevoie decat de voie) si poate vor fi din nou pe picioarele lor in cativa ani. Noi in schimb ne futem creierii cu fiecare centima de crestere economica sau scadere a ratei somajului, ne zbatem sa atragem mai multe fonduri europene, ne pregatim de intrarea in zona euro. Asta ne trebuie noua acum? Sa luptam solidari pentru ca, in cazul in care printr-o minune evitam colapsul, sa ramanem tot cu politicienii astia pe cap?

3 comentarii la „De ce sa salvam economia?”

  1. De acord „ajutam la venirea colapsului”, dar dupa colaps ce punem in loc?
    Nu ar trebui pregatita o alta filozofie de functionare a „sistemului” ca sa functioneze cu performanta mai buna?
    Nu ar fi necesara culturalizarea electoratului ca sa aleaga mai bine?

  2. @deceneu
    ce inseamna „performanta” mai buna? mai multe televiziuni? mai multe fabrici care fac plastice? sau mai multa libertate?
    am furat de 10$ de la 10 milioane ca sa trimitem 2 insi pe luna (spre exemplu). daca performanta mai buna inseamna sa furam 10$ de la 10 milioane ca trimitem 4 insi pe luna mai bine lipsa.
    cat despre electorat, acesta va invata „the hard way” sa se descurce singur… ca n-a vrut „the easy way” (adica prin culturalizare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *