Radu Zilisteanu, unul din blogurile economice la care sunt abonat, scrie despre o noua (propunere de) masura a guvernului Basescu de combatere a evaziunii fiscale: pastrarea bonurilor fiscale, in vederea deducerii acestora.
Nu sunt de acord cu masura si am sa demonstrez ca este, ca aproape orice masura a guvernului, gresita din mai multe puncte de vedere.
In primul rand, Guvernul promite ca bonurile fiscale vor deductibile intr-o anumita masura. Deja faptul ca Guvernul promite ar trebui sa ne puna semne de intrebare. Probabil Boc spera ca romanii se vor imbulzi sa ceara bonurile inainte sa se aplice masura, astfel incat bugetul de stat sa se „bucure” de fonduri suplimentare. De ce nu e Guvernul in stare sa gandeasca o solutie si s-o implementeze fara sa faca atat PR pe tema unei masuri banale, nu inteleg. Chiar nu are Boc alta treaba decat sa anunte masuri care se vor lua incepand cu… momentul in care se va decide masura? Atentie, nu e vorba de o masura care se va implementa cu siguranta la o anumita data ci o „masura pe care o au in vedere”. Adica… nimic concret… doar fum si oglinzi ca sa mai scrie blogurile si ziarele despre ceva ce nu exista.
In al doilea rand, Guvernul mizeaza pe mentalitatea „sa moara si capra vecinului” si spera ca romanii impovarati de taxe, impozite si inflatie isi vor consuma resursele pentru ca si altii sa fie impovarati de taxe si impozite. Eu unul nu gandesc asa. Apoi, cine nu a tinut contabilitatea unei firme sau macar un PFA nu stie cat de dificil este sa aduni bonurile, sa le clasifici, sa le indosariezi. Apoi, pentru a beneficia de deducerile „promise” de Guvern trebuie sa faci copii dupa acele bonuri pe care sa le atasezi fisei fiscale. Trebuie sa fii apoi dispus sa accepti un control de la un functionar al statului care sa vina si sa te intrebe ce cauta cutare produs pe cutare bon.
In al treilea rand, prin viitoarea masura, Guvernul ne ia de prosti (pentru a cata oara?). Marea majoritate a impozitelor platite de oameni nu sunt constituite din impozitul pe salariu care reprezinta 16% din salariu dupa ce s-au scazut celelalte taxe: asigurari sociale, asigurari de sanatate, somaj. Acestea reprezinta mai mult decat dublul impozitului pe salariu (da, taxele pe care le plateste angajatorul sunt tot taxe aferente salariului). La un salariu brut de 1836RON (media nationala) se platesc taxe in valoare totala de 1052RON, din care doar 221RON reprezinta impozit pe salariu. Un angajator plateste 2364RON ca Guvernulo sa colecteze 221 sub forma de impozit pe salariu (aproape 10%). Economia subterana reprezinta intre 25 si 40% din PIB. Presupunem ca, in cel mai bun caz economia subterana reprezinta 40%, si ca toata ar putea fi scoasa la suprafata daca lumea ar cere bon fiscal. Presupunem ca toata lumea va aduna bonurile si nu vom mai plati impozit pe salariu. In cel mai bun caz, statul va strange la buget, pentru a-si hrani armata de functionari care sa ne bonurile la puricat, 40% in plus, platind in schimb doar 10%. Numai prostii isi doresc ca statul condus de alde Basescu, Udrea, Videanu si compania sa aibe un buget mai gras din care sa se infrupte. In timp ce noi, poporul facem treaba pe care statul s-a angajat s-o faca (d’aia platim impozite, nu? ca statul sa faca treaba… sa si le colecteze… etc)
In al patrulea rand, Guvernul va stabili in mod discretionar care sunt domeniile deductibile si care nu. Evident, ca anumite domenii sunt mai restrictionate, iar altele nu. Asa ca, pe baze matematice, Guvernul va decide ca domeniile cu grad mare de evaziune vor fi cele la care se vor oferi deduceri. Probabil vom deduce bonurile de la restaurant (pentru ca sunt multe care nu emit factura), dar nu si bonurile de materiale de constructii pentru repararea locuintei (pentru ca acolo exista magazine gen Bricostore unde se emite obligatoriu factura). Alt motiv ca statul sa intre cu picioarele in economie. Multumesc, dar nu… multumesc.
In al cincilea rand, sa nu uitam despre ce vorbim aici. Vorbim despre stat. Chiar daca am fi convinsi ca masura va fi pusa in aplicare, ca e bine sa moara capra vecinului evazionist, ca vom avea un beneficiu semnificativ in urma eforturilor, ca matematica e in favoarea masurii a strange bonurile si ca ne place cand statul e bagat pana in gat in economie, ca sa incep sa adun bonuri de nebun ar trebui sa cred ca statul stie sa cheltuiasca mai bine banii decat comerciantul evazionist. Ar trebui sa cred ca evazionistul care va cumpara produse de pe piata e mai prost decat Boc (cine crede asta sa-si dea o palma). Ar trebui sa cred ca evazionistul va cheltui banii mai ineficient decat guvernul (aratati-mi un particular care a cheltuit 3 miliarde de lei ca sa-si renoveze baia).
Timp de 20 de ani Guvernul si-a dovedit incompetenta… cu varf si indesat. Timp de 20 de ani, firmele private s-au zbatut sa supravietuiasca intr-un mediu economic aflat la discretia Guvernului, intr-un mediu legislativ (cel putin) dificil. Daca m-as bucura la cateva sute de mii pe care le-as castiga pentru ca statul ma mituieste sa-l „dau in gat” pe comerciantul care-mi ofera un serviciu real, ce ar spune asta despre mine? Cu ce as fi eu mai bun decat un taran care voteaza cu cel care i-a dat un kilogram de ulei? Deloc suprinzator, guvernul ne trateaza pe toti ca pe niste tarani ignoranti care pot fi cumparati usor. Suprinzator, insa, e faptul ca putini sunt cei care vad dincolo de perdeaua de fum ridicata de guvern.
Timp de 20 de ani Guvernul a tot cerut de la populatie bani, solidaritate sociala, intelegere. Cand Guvernul va incepe sa ofere ceva fara sa ceara NIMIC in schimb (in cazul de fata cere mai mult decat ofera), cand va incepe sa-si plateasca din datorii mai vorbim de o posibila colaborare „cetatean-guvern”. Pana atunci, suntem „noi” contra „ei”. E intr-adevar atat de simplu.
Nici eu nu cer nici un singur bon in plus pana guvernele nu sunt tinute responsabile pentru pagubele care le fac. Nu accept pretentii de responsabilitate fiscala de la Biserica Iresponsabilitatii Sociale numita Statul Romanesc.
Sociopatii de la ministerul finanate ataca economia privata de 2 ani, cel putin, fapt ce m-a afectat personal, deci in nici un caz nu simpatizez cu administratia actuala.
Oricum e proasta ideea cu bonurile. Va imaginati ce mafie de bonuri va inflori ? Vor aparea adunatori profesionisti de bonuri (care nu au nici o legatura cu tranzactiile fiscale) si falsificatori profesionisti de bonuri.
Pingback: Mult mai mult sictir. «
Si in Italia se procedeaza asa-cei care sunt proprietari de case,platesc taxe,iar in momentul in care decontezi unele taxe,acolo se includ si bonurile fiscale(gradinita,farmacie,vizite la medic,asigurare auto).Nu vad de ce in Ro sa nu existe asa ceva.
@Cocolina
In primul rand felicitari ca ai plecat din Ro (vad ca scrii din Italia). Din pacate, Italia este si ea in rahat pana in gat. Ca si Grecia, Spania si Romania una din cauze este birocratia excesiva (prea multi isi tin curul pe scane caldute in institutiile statului si prea putini produc cu adevarat).
De ce sa nu decontezi bonuri? Pentru ca unii vor fi platiti din taxele tale ca sa-ti numere bonurile. Pentru unii vor fi platiti din banii tai sa-i controleze pe cei care ti-au emis bonurile. Iar dupa ce statul te pacaleste ca-ti deduci bonurile creste taxele… de unde crezi ca vor fi platiti toti functionarii care se ocupa de numarat bonuri?
Sunt 2 optiuni pe care le are statul la disponizitie:
1. Reduce taxele pentru toti ca riscul de evaziune sa fie mic, si atunci nu are rost sa tina in spate o armata de functionari care vor genera doar deficit in buget
2. Mareste taxele pentru toti la un nivel foarte mare si „stimuleaza” strangerea de bonuri prin deduceri.
In cazul Italiei, daca nu s-ar deduce bonurile atunci ar trebui reduse impozitele cu urmatoarea valoare: suma deducerilor pe care ti le ofera statul + cota parte din cheltuielile cu functionari care verifica bonurile (salarii, chirii, masini etc) – cota parte din evaziunea fiscala. In mod categoric ai fi mai castigata daca statul n-ar avea ca prima grija sa tina „in viata” armata birocratica ci sa-ti fie tie mai bine.
Eu intreb altceva: cat IQ sa ai sa preferi o <iluzorie viitoare si patiala deducere de taxe cand, facand cumparaturile la negru, o primesti peloc si in proprtie de 100%. Solutia e „impozite cat mai mici pentru cat mai putini dintre oameni”
tare calculul ala dar si tva-ul bre, tva-ul. ca daca esti cetatean „model” si cumperi numai de la magazin cu bon mai scazi 25% si din salariul net.
apropo, de impozitarea bisericii ce zici? care e raul mai mic, sa se duca bani la stat sau sa ramana la popi?
Hm… daca se duc banii la stat, lingerea cururilor politicienilor de catre poti si viceversa se vor mai reduce nitel. Altfel, tot dracu’ ala e: niste hoti pun mana pe banii nostri.
pe de alta parte daca nu vin destui bani la stat, acesta se vede „indreptatit” sa mai umfle niste taxe, sa mai scada niste pensii, sa mai taie din fondurile pentru lucruri bune, sa mai inchida scoli si spitale, deci practic nu se rezolva mare lucru… cat timp exista conceptia ca statul e sef peste toata lumea si oamenii ii sunt datori sa plateasca serviciile. si asta e in cam toata lumea.
solutia individuala e sa lucrezi la negru pe cat se poate si sa-ti faci cumparaturile de pe okazii.
Statul cam trebuie bagat in faliment. Ca a mers pe pierdere prea mult timp.
n-ai sa vezi…
Sugeti cu totii pula!