De ce n-ar trebui sa fure alesii poporului?

Daca nu ai vazut semnul intrebarii din titlul articolului trebuie sa te previn; acest articol nu contine o lista de motive care sa sustina ideea ca parlamentarii si guvernantii n-ar trebui sa fure. Este pur si simplu o intrebare la care vreau un raspuns din partea celor condusi de acesti parlamentari si guvernanti.

In primul rand as vrea sa stabilesc contextul in care se poarta discutia. Daca pe taramul realitatii practice exista expresia “Locatie, locatie, locatie” pe taramnul ideilor cred ca la fel de bine se aplica “Context, context, context”. Contextul stabileste premisele unei discutii si directia in care poate merge conversatia. Care este deci contextul acestei intrebari?

Traim in Romania, o tara majoritar crestina; asta este contextul general al discutiei. Majoritatea crestina a acestei tari crede in Rai si in Iad. Ca o prima consecinta, majoritatea acestei tari accepta si imbratiseaza, de buna voie (vezi ‘telectualii gen Plesu&co) sau siliti (de forta de manipulare a bisericii), conceptul de “justitie” divina promovat de religia crestina: recompense infinite pentru bine finit. Indiferent cat de virtuos sau sfant este un crestin binele pe care acesta il face in decursul vietii este cuantificabil cantitativ si calitativ. Binele de care un om este capabil este limitat de timp, de spatiu, in final de resursele pe care le are la dispozitie. Daca a spune o rugaciune este considerata o activitate sfanta, dintre doua persoane cea care se roaga MAI MULT timp, cu MAI MULTA ardoare, in conditii MAI GRELE va avea in dreptul sau la sfarsit mai multa sfintenie.

Cantitatea de bine de care este capabil un om este limitata. Totusi crestinii nu vad nici o problema in a fi recompensati cu o eternitate de fericire pentru acea cantitate finita de bine pe care sunt capabili s-o produca. Stiu ca multi credinciosi nu aprofundeaza ideea de eternitate si multi o considera doar “o perioada foarte lunga de timp” (am auzit pe unul care spunea ca perioada de stat in Rai/Iad tine fix 100.000 ani) asa ca sa zicem putem sa luam ca reper un numar suficient de mare, sa zicem 1.000.000 de ani. Pentru cei 60-90-120 de ani in care un om poate face bine este absolut normal conceptiei crestine sa primesti de 10.000 de ori mai mult.

In acest context traieste un parlamentar/guvernant roman: ai voie la de 10.000 de ori mai mult decat oferi. In contextul conceptiei crestine un parlamentar care ofera munca in valoare de 1000euro/luna este indreptati la 10.000.000euro/luna. De ce sa nu fure 50.000? Sau 100.000? Sau 1.000.000? Cand cel care l-a votat se asteapta la o eternitate de fericire pentru fiecare leu donat unui cersetor de ce acest parlamentar ar trebui sa nu se astepte la o recompensa (puteti sa-i si spuneti spaga daca vreti) de 1.000.000euro pentru ca a semnat un contract de realizare a unei autostrazi?

Discutia poate porni si din cealalta directie: Iadul. Majoritatea crestina a acestei tari nu vede nici o problema in faptul ca Iadul reprezinta o pedeapsa infinita pentru un rau finit. Oricat de diabolic ar fi un om, el nu poate face decat o cantitate de rau finita in aceasta viata. Hitler (stiu… stiu… http://mail.logosfera.ro/12th-grade-creative-writing-lesson-plans/) a produs suferinte unui numar finit de oameni. Pentru asta il asteapta insa o pedeapsa eterna. Hitler va suferi de miliarde de miliarde de ori mai mult decat au suferit toate victimele lui la un loc. Si in conceptia crestina aceasta nu reprezinta o problema. In aceste conditii de ce un ministru ar trebui sa nu fure din bugetul de medicamente compensate bani pentru o vila cu piscina cand lipsa acelor bani va creste doar de 2-3 ori durerea celor ce nu au bani sa si le plateasca?

Revin cu lista de intrebari:

  1. De ce ar trebui un parlamentar sa nu dea o lege prin care fundatia sotiei sa primeasca un milion de euro pentru distribuirea a 10.000 de flyere?
  2. De ce ar trebui un judecator sa nu primeasca mita de la parlamentarul respectiv pentru a un NUP (neinceperea urmaririi penale)?
  3. De ce ar trebui un politist sa nu primeasca mita pentru a muta o zebra la 50m de locul unui accident mortal?

Traim in Romania, tara in care majoritatea crestina isi asteapta recompensa infinita pentru 40-50 de stat in genunchi in fata popilor si icoanelor. Nu merita si parlamentarii nostri cateva mii de euro pe zi doar pentru ca se dau jos din pat?

Lasă un răspuns creative writing leaving home

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *