Daca statul reduce accizele la benzina…

… nu se reduce pretul, in mod obligatoriu, bai mancatorilor de cacapitalism pe paine! Piata face pretul, nu asta spune liberalismul? Daca piata suporta un pret de 10RON/litru de benzina, la pretul asta se va vinde. E irelevanta compozitia acelor 10 lei; pot fi 9 lei costuri de productie si 1 leu profit sau 1 leu costuri de productie si 9 lei profit.

Daca statul reduce accizele la benzina probabil ca OMV va scade pretul ca sa vanda mai mult. Si o va face gradual. Cei ce-o conduc vor teoretiza: „Daca scadem pretul cu 10 bani obtinem mai mult profit sau mai putin?”, apoi vor testa teoria si, daca obtin mai mult profit, vor incerca din nou. Nu e profitul scopul suprem in capitalism? Doar nu va imaginati c-or sa vorbeasca managerii in sedinta, tampenia de mai jos:

– Victorie, statul a renuntat la acciza pe benzina, anunta CEO-ul. Cu cat trebuie sa vindem benzina ca sa pastram acelasi profit de pana acum?

– Cu 2 lei, sefu’!, zice Directorul Financiar.

– S-a facut! De maine, benzina e 2 lei, zise CEO-ul frecandu-si mainile de bucurie.

 

Etichete:

5 comentarii la „Daca statul reduce accizele la benzina…”

 1. Se precipita niste fenomene numa’ bune de dat peste bot tonetarilor prosti, dar si pr’etinilor austrieni de la stat sau de la privata.
  Nu e directie pe care sa nu fi marsat giurgea&friends care sa nu le aduca crampoane in gura… de la evaziune&off shore, pana la „investitii”.

  1. sunt cam confuzati baietii de la miscarea anti-taxe. pe de alta parte, lipsa de consecventa e caracteristica speciei umane in totalitate. toti vrem reguli/libertate pana cand regulile/libertatea inceteaza sa ne aduca beneficii.

 2. Ultima perlă…

  „Vom reinventa Autoritatea Antitrust şi redescoperi Protecţia Consumatorului – pilonii de bază ai capitalismului concurenţial.”

  🙂

  1. Sunt si ei oameni, lipsiti de principii si inconsecventi. Lupta din greu impotriva Protectiei Consumatorului de Job-uri dar vor sa infiinteze Protectia Consumatorului; vor ca firmele sa aiba libertate totala si sa urmareasca profitul cu orice pret dar sa nu formeze trusturi pentru cresterea profitului.

   Caragiale ar avea material pentru vreo 3 piese cu ce scrie Giurgea pe blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *