Cum functioneaza un sistem bancar adevarat

Sistemul bancar actual nu este decat o masina de produs inflatie. Banii sunt un bun (nu ca oricare altul dar aproape). Da-mi exemplu de alt bun pentru care primesti bani de la cel la care il depozitezi. Imagineaza-ti ca cineva te-ar plati sa-ti pui mobila intr-un depozit. Sau ti-ar da bani ca sa-ti tina pe o perioada bijuteriile de aur. Ti-ar da de banuit, nu? Si totusi, e „normal” ca cineva sa-ti pastreze bani in siguranta si sa te si plateasca pentru asta.

Acest lucru se intampla doar pentru ca, cica, exista cineva care va imprumuta banii de la banca si-i va restituii o suma mai mare decat ai depus tu si dobanda pe care ti-o plateste banca. Daca banii din economie ar fi in suma fixa, adica daca Banca Nationala nu s-ar trezi din timp in timp cu nevoia acuta de a tipari bani, bancile sau cei ce se indatoreaza la banci ar da faliment. Asta s-ar intampla treptat, o banca azi, un client cu credit maine etc.

Si totusi exista un loc pe planeta unde sistemul bancar se comporta asa cum ar trebui; adica daca eu, ca banca, iti pastrez banii in siguranta tu, cel ce depui banii la mine, trebuie sa-mi platesti o taxa. Locul asta se cheama Germania. Banca numita „Germania” este atat de solida (sau creaza aceasta impresie) incat oamenii sunt dispusi sa plateasca pentru ca banii sa le fie in siguranta. Da, oamenii platesc Germaniei ca aceasta sa le pazeasca banii. Asa cum si BNR-ul plateste bani pentru paza si depozitarea lingourilor de aur. Asa cum orice furnizor de servicii de depozitare primeste bani pentru asta.

Orice banca ce nu se comporta in acest fel, a contribuit si contribuie, la criza in care ne aflam. Cu sprijinul guvernelor si bancilor centrale.

 

Later edit: de fapt nici Germania nu se comporta normal pentru ca banii aia NU AR TREBUI FOLOSITI. La fel de bine Germania putea sa foloseasca banii aia pentru a imprumuta Spania cu 7%, generand astfel inflatie sau punand in genunchi o tara. Deci, ramane ca pana acum: toate bancile sunt fabrici de produs inflatie. Devalorizare placuta! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *