Cu mainile curate si cu mintea murdara

CriticAtac a publicat un interviu cu un http://mail.logosfera.ro/thesis-help-in-chandigarh/. Presupun ca e pe bune.

dissertation writer for hire spune ca e mai rau sa fii somer decat angajat asuprit la Emag. Desi e mai bine sa fii angajat asupritor la emag. Nu cred ca dl. Glavan recomanda angajatilor emag sa incerca sa ajunga ei pe pozitia celor care-si strang subalternii de gat.

http://mail.logosfera.ro/no-homework-policy-executive-order/ ne spune ca 5 milioane de euro ar fi trebuit folositi de patroni sa mareasca salariile, ca oricum lor nu le sporeste fericirea. 5 milioane impartit la 250 de angajati (sa zicem ca atat ar fi avut in 2009) inseamna 20.000 euro/angajat. Din care statul ia 60%, deci mai raman 8.000. Impartit la 3 ani (din 2009 de cand s-a vandut o parte din companie), ies cam 2700euro/an. Adica vreo 220euro/luna. In plus pentru fiecare angajat. Suna bine, nu? Daca insa patronul ar fi fost dispus sa dea acesti bani mai devreme, inainte sa vanda o parte din companie, n-ar fi putut arata investitorilor cat de profitabila este si n-ar fi obtinut acei 10 milioane, iar afacerea n-ar fi crescut atat de mult, deci acum ar fi avut mai putini angajati. Poate ca emag ar fi avut astazi 350 de angajati. Mai bine sa fie 150 de someri in plus decat sa aibe unul 5 milioane in cont.

Calculele astea insa sunt irelevante pentru ca problema de fond este o problema de moralitate. Intre cele 2 parti exista un contract nescris, pe langa cel legal. Daca interviul este real, contractul nescris spune ca angajatorul cere angajatului, pe langa cele scrise in contractul legal, 1-2 ore pe saptamana ore suplimentare. Angajatului nu i s-a spus ca va fi strans de gat de un sefuletz cu putza mica, iar daca se intampla asta e o incalcare a contractului nescris. Poate sefuletzul cu putza mica face asta pentru ca asta-i spune contractul lui social sau o face din exces de zel/prostie/rautate. O discutie cu conducerea firmei ar trebui sa lamureasca care-i situatia exacta. Presupunand ca sefuletzul nervozat are in fisa postului ca norma 3 strangeri de gat pe saptamana, si deci ca firma nu a prezentat in contractul nescris paragraful cu strangerile de gat aceasta se face vinovata de incercare de inselatorie. O problema de lipsa de etica ce se poate rezolva fie cu ajutorul institutiilor statului fie cu ajutorul propriilor maini.

Contractul social spune ca noi am delegat infaptuirea justitiei catre institutii specializate ale statului. Daca statul nu face asta singurele optiuni sunt „ciocul mic si joc de glezne” sau iti faci dreptate singur. Iar aici optiunile sunt multiple: dai foc la cosmelia angajatorului, il calci in picioare pe sefuletzul cu putza mica sau pe reprezentatul statului care nu ti-a facut dreptate (inspectorul de la Ministerul Munci, judecatorul care a judecat cazul etc).

Din pacate, multi cred ca regulile jocului social sunt niste norme batute in cuie si ca daca tu le respecti si altii le vor respecta (sau daca nu le respecta vor fi musai pedepsiti). Ceea ce nu e adevarat. Regulile jocului social sunt ca niste linii trasate pe nisip. Oricine le poate sterge cu piciorul si le poate muta in alta parte. Unii nu vor sa-si murdareasca mainile si cred ca au delegat pe altii s-o faca pentru ei (politia, procuratura etc). La modul ideal Inspectia Muncii ar fi venit la emag si ar fi fost corecta, ar fi intocmit un raport beton iar angajatul nostru ar fi dat in judecata compania si ar fi castigat. Iar apoi cu ajutorul executorului angajatul si-ar fi primit drepturile. Prin violenta aplicata firmei. Violenta pe care angajatul nu este dispus s-o foloseasca fie pentru ca nu vrea sa-si murdareasca mainile, sa pastreze iluzia unei superioritati morale.

Romania se afla in situatia asta pentru ca de zeci de ani sunt unii care redeseneaza liniile din nisip iar restul permit asta prin non-actiune. Pentru ca restul crede ca sunt mai buni decat ceilalti. Ati vazut vreodata reactia unor copii cand li se spune sa nu faca ceva? Incearca sa faca ce este interzis dar urmaresc reactia celorlalti. Daca observa ca celalalt va reactiona si consecintele sunt „dureroase” se opreste. Regulile moralitatii se construiesc la fel. Noi le spunem ministrilor ca n-au voie sa fure, iei fura 1000 de euro si asteapta reactia celorlalti. Care nu vine. Si apoi fura 10.000 de euro. Si iarasi, nici o reactie. Si apoi, 100.000. Si daca nu se intampla nimic, spaga de 100.000 devine noua regula.  La cum a fost condusa tara asta in ultimii ani, oamenii cu simtul dreptatii s-ar fi transformat in Dexter si am fi avut zeci de cazuri de ministri, judecatori sau politisti gasiti cu un tarnacop infipt in cap. Dar n-o facem pentru ca suntem, in esenta, la fel. Pentru ca pusi in functia de ministru fiecare dintre noi am incerca sa furam 1000, apoi 10.000, apoi 100.000. Chiar si angajatul de la Emag. Care, daca ar fi ministru al Muncii, ar cere spaga de la Emag ca sa nu-i dea amenda de 10 ori mai mare.

Un comentariu la „Cu mainile curate si cu mintea murdara”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *