Crestinismul si aspirina

Imagineaza-ti ca unul dintre prietenii tai, atunci cand are nevoie de multi bani, apeleaza intotdeauna la tatal sau care are foarte multi bani. Iar acesta nu il refuza niciodata. Are nevoie de o excursie in Dubai, ii primeste de la taica-su. Are nevoie de o masina, sare taticu’ cu banu. Vrea casa, idem. Prietenul tau are un serviciu si, in general, nu duce lipsa de bani, dar se intampla cateodata sa aibe nevoie de sume de bani foarte mici pentru cele necesare pana la ziua de salariu. Iar atunci cand are nevoie de aceste sume mici de bani se duce sa-i imprumute de la inamicul tatalui sau. Ce parere ai avea despre amicul tau? Ca e inconsistent? Ca are un comportament de neinteles? Ca are personalitate multipla? Ca e de-a dreptul idiot? In conditiile in care tatal ii da gratuit foarte multi bani cu atat mai mult va fi dispus sa-l imprumute cu bani putini. Nu ar trebui prietenul tau sa-i ceara lui bani? Banuiesc ca cel putin ai fi intrigat de comportamentul amicului tau si ai incerca sa-ti lamuresti acest paradox, nu-i asa?

La fel de intrigat sunt si eu de crestinii care cumpara aspirina.  Crestinii cred ca zeul lor poate schimba legile universului si ii poate vindeca de boli. Poate sunt exceptii, crestini care nu cred ca zeul biblic intervine in natura, dar sunt mult prea putine astfel incat imi permit sa generalizez. Aceasta credinta in maleabilitatea legilor universului este sustinuta de Biblie („Daca ai credinta cat o samanta de mustar vei putea muta muntii din loc”, miracolele lui Isus), de practicile bisericesti (ex: pelerinajul la moaste facatoare de minuni) si de dovezile prezentate de mass-media (vindecari miraculoase de cancer). Atunci cand sufera de boli foarte grave crestinul apeleaza la bunavointa divinatii asa cum si prietenul nostru ipotetic apeleaza la tatal sau atunci cand are nevoie de o suma mare de bani.

Si totusi atunci cand crestinul nostru de rand este lovit de gripa alearga la farmacie pentru a-si cumpara o aspirina. In conditiile in care „Tatal Nostru care e in ceruri” vindeca cancerul si reda vederea nu ar fi normal ca tot el sa vindece si o banala gripa? Iar daca credinta este atat de importanta pentru Dumnezeu, nu ar fi normal ca crestinul sa si-o arate atunci cand este confruntat cu aversiuni minore? Dumnezeu ar putea crede ca crestinii apeleaza la el in conditii grave pentru ca nu au alta solutie, din disperare si nu neaparat din credinta. Astfel, bolile minore sunt o situatie excelenta pentru un crestini de a-si arata credinta in Dumnezeu. Si totusi… prefera aspirina, un produs al unei viziuni naturaliste asupra lumii. Naturalismul pe care se fundamenteaza productia de aspirina are drept premisa „imobilitatea” legilor naturii si, este din punctul asta de vedere, inamicul teoriei supranaturaliste a crestinismului. Daca ar fi sa duc analogia la extrem as putea spune ca un crestin cedeaza tentatiei satanice (inamicul lui Dumnezeu) de fiecare data cand foloseste aspirina. Deci, de ce cumpara crestinii aspirina?

Spuneam mai de mult in „http://mail.logosfera.ro/help-with-making-a-business-plan/” ca cei care cred cu adevarat sunt oamenii care reneaga produsele viziunii naturaliste asupra lumii. Restul credinciosilor doar mimeaza credinta sperand ca zeul biblic sa nu fie suficient de inteligent sa le observe ipocrizia si sa fie ingaduitor cand va deschide portile Raiului.

7 comentarii la „Crestinismul si aspirina”

  1. Ateule…cred ca la urmatoarea bere sau la narghileaua cu care ma ameninti ar trebui sa dezvoltam subiectul…intrutotul de accord cu tine. Dar vezi tu…de chestia asta se leaga in general babele de la tara, si mai putin ceilalti.

    1. Dimpotriva, babele de la tara habar nu au ce scrie in biblie si nici cine a scris-o (ma refer la majoritatea), dar se arunca in genunchi la indemnul popii.

  2. Excelent! Frumos punctat. E ideea ta sau a fost preluata? Oricum, felicitari!

    Lupule, fii bun, ca asa iti porunceste zeul tau, si mai lasa vrajeala. Acuzandu-i gratuit pe altii de ignoranta, iti tradezi propria ignoranta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *