Crestinismul si cosmarul din bucatarie

Kitchen Nightmares este o emisiune in care Gordon Ramsey pune pe picioare restaurante aflate in pragul falimentului. Cel mai faimos episod este cel de jos (trebuie vazut inainte de continuarea lecturii articolului).

http://www.youtube.com/watch?v=3XjgHEctcy0

Comportamentul lui Amy este tipic unui credincios (nu-i de mirare ca era convinsa ca talentul culinar si sotul sunt daruri divine). Asa cum Amy are un sot car o protejeaza de critica si crestinismul are apologeti „dibaci” care-l protejeaza de critica, distorsionand sensul cuvintelor. Dupa mii de vizualizari, intrebarea din articolul „Crestinismul pentru toti” a ramas fara raspuns. Aceeasi intrebare a ramas fara raspuns si off-line, unde absolut nici un crestin caruia i-am adresat-o nu gasit de cuvinta sa accepte ca, daca un parinte isi lasa copilul de 1 an langa o oala cu ulei incins, nu-l poate invinovati pe acesta daca se opareste. Sau ca numai un parinte dement, in nici un caz omnibenevolent, poate face asta. In schimb „Dumnezeu e dincolo de logica”, „Dumnezeu nu se poate explica” si alte asemenea rationalizari zburau din gura lor mai ceva ca sagetile din arcul lui Robin Hood.

Asa cum Amy nu vrea sa asculte criticile si devine agresiva in acelasi mod si crestinul se metamorfozeaza cand ii ataci religia. „Fiecare padure are uscaturile lui” e replica pentru ideea ca 9 preoti din 10 vad preotia ca o afacere. „Religia si credinta sunt doua chestii diferite” apare cand arati discrepanta dintre indemnurile preafericitilor si actiunile lor.

Asa cum Amy raspunde la cu totul alte intrebari decat cele care i se adreseaza asa si crestinul „sofisticat” incearca sa-ti demonstreze ca credinta sa este indreptatita. Cand ii ceri crestinului sa-ti demonstreze ca Dumnezeul lui exista (exact ala care are un fiu care s-a nascut din fecioara si s-a rastignit pe cruce) iti prezinta cu mandrie variante mai mult sau mai putin moderne ale argumentului ontologic, te loveste cu pariul lui Pascal sau face apel la majoritate.

Crestinismul este Amy. Plin de rautate, intolerant, agresiv, irational, rupt de realitate. Ca si mitul pacatului originar din care-si trage seva.

PS: Stiti bancul cu Eva? E valabil si pentru celelalte religii abrahamice.

4 comentarii la „Crestinismul si cosmarul din bucatarie”

 1. Care e bancul cu Eva?

  Off -topic.
  Credinţa e un paradox circular. Atunci când simţi că Dumnezeu există, nu ai cum să-L demonstrezi.
  Privind o aceeaşi floare, eu o să văd o mică minune, tu o să vezi un taxon. Eu o să văd îndurarea Divină în viaţa mea fiindcă am ieşit dintr-o anumită situaţie, tu o să vezi doar prostia mea că am intrat acolo.
  Iar răspunsul îl dă un musulman: ateii sunt modul lui Dumnezeu de a arăta ce înseamnă milostenia adevărată.
  Câtă vreme ne putem respecta, pe persoană fizică, mai contează restul?

  1. Privind aceeasi floare vei vedea acelasi taxon pe care-l vad si eu. Ai dreptul sa vezi orice altceva acolo daca nu ma obligi sa te cred pe cuvant.

   Raspunsul musulmanului este interpretabil. Spre exemplu l-as putea citi ca „Dumnezeu e atat de indurator incat lasa ateii in viata”. Iar o astfel de interpretare e demna de dispret, nu de respect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *