Crestini fara cunostinta

O caracteristica a credinciosilor este aceea ca se simt ofensati de fiecare data cand cineva afirma ca nu cred in Dumnezeu. Se trezesc din letargia mentala indusa de religie si brusc au chef de discutii. Acuza ateii de dorinte pacatoase sau malefice de-a dreptul, citeaza cu entuziasm din Biblie pasaje in care cel care a blestemat un smochin ca n-avea rod in cand a vrut muschii lui ne indeamna pe toti la buna intelegere (oare n-ar fi fost mai bine sa manifeste el intelegere fata de smochin?).

Daca pe un forum de crestini un ateu ar spune „Nu cred in Allah” nu s-ar trezi nici un crestin sa spuna ca „Allah inseamna de fapt Dumnezeu” si ca, afirmatia arata ca persoana respectiva nu crede in Dumnezeu. De fapt, pentru un crestin Dumnezeu = Yehova = Love (scuze, nu m-am putut abtine). Aceasta ecuatie arata o lipsa crasa de cunostinte in ceea ce priveste fenomenul religios, despre conceptele de Dumnezeu diferite prezentate de fiecare religie in parte si incompatibilitatea dintre acestea. Aceasta lipsa crasa de cunostinte insa dispare complet cand un ortodox intalneste un catolic sau cu un adventist. Brusc, faptul ca amandoi cred in Yehova, care a avut un fiu pe nume Isus, care s-a rastignit pentru a curata un pacat inscenat de el nu mai sunt suficiente. Devine importanta ziua in care trebuie sa stai cu mana in pantaloni ca Bundy, cine are sau nu are Taine, cine are interpretarea corecta a Adevarului Absolut.

Dar mai important este ca de multe ori, crestinii isi arata adevarata fata: ignoranta. Ca sa nu fie acuzati ca asculta de parerile unor zdrente direct interesate de a vinde o anume carte „sacra” recunosc faptul ca nu au primit educatie religioasa (ce inseamna asta mai exact?), sau ca nici macar nu au citit Biblia. Desi nu cunosc continutul cartii pe care o considera „esenta de Adevar” se trezesc sa apere ideea ca creatorul universului da mai mult de 2 bani pe credinta lui. Nu, pe ei Biserica nu i-a spalat pe creier, desi au reflexul de a apara tocmai ideea de Dumnezeu promovata de Biserica. Dintre milioanele de concepte de Dumnezeu posibile, crestinii fara educatie religioasa, apara fara pic de discernamint tocmai ideea de Dumnezeu promovata de religia in care s-au nascut. Mai mult decat atit, apara si atributele imposibile ale lui Dumnezeu (cum ar fi omnscienta) pentru ca (citez) „Dumnezeu este omniscient prin definitie”. Nu conteaza ca acele atribute au fost stabilite de aceeasi Biserica.

Aceeasi crestini care habar n-au de continutul Bibliei sau dogmelor crestine ar fi stupefiati daca un musulman ar incerca sa-i convinga de maretia lui Allah, fara sa fi citit Coranul. Dar pentru ca ei ii zic lui Yehova „Dumnezeu”, ecuatia se schimba. Pentru ca un bun crestin trebuie sa nu aiba cunostinta despre planeta in care traieste, si nici macar de continutul Bibliei.

„Ignoranta este o binecuvantare”

3 comentarii la „Crestini fara cunostinta”

  1. Depinde ce tip de crestin ai intalnit. Sunt destui atei care stau asteapta la fiecare colt sa-ti spuna ca ”Dumnezeu nu exista” pe motiv ca ”e ilogic sa existe”. Eu sunt undeva la mijloc (nu ma pot considera crestin) dar prefer sa ma tin departe de discutii de gen.

  2. Hm. Nu prea am intalnit atei care sa spuna ca „Dumnezeu nu exista” pe motiv ca „e ilogic sa existe”. In schimb cred ca e ok sa spui ca „zeul X care este bun si fierbe copii mici in ulei de masline e ilogic sa existe” (evident datorita proprietatilor incompatibile). In afara dumnezeului de tip deist care este mult prea „slab” definit ca existentei lui sa i se poata calcula vreo probilitate, restul au atribute incompatibile care-l fac imposibil sa existe. Spre exemplu dumnezeul crestin este in acelasi timp omniscient (ca asa zic apologetii) si uituc (ca asa zice biblia).

  3. Ateism nu inseamna ateism stiintific, ultimul este doar o ramura. Chestia cu calculatul probabilitatilor = ilogic in momentul asta. Doar pentru ca nu putem gasi un tipar dincolo de existenta (si printr-un tipar nu inteleg un zeu care fierbe copii ci o entitate superioara difuza) nu inseamna ca pe viitor n-am putea avea mijloacele de a o face sau ca altii nu simt nevoia sa-l caute, simtindu-l deja.

    Din pacate nici ateii , nici crestinii nu apartin vreuneia dintre cazurile astea fericite (ateism total, fara nevoie de dovezi \ credinta totala, impacare)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *