8 responses

 1. Just us – Just me
  30 decembrie 2008

  Desigur crestinii in prostia lor se refera la nenea cu coada si cornite. Dar Satan este in primul rand un simbol. Reprezinta partea carnala, mandria, rebeliunea. Sa te lepezi de Satan nenea cu cornite e o aberatie pentru ca nu exista. Sa te lepezi de Satan simbolul e o aberatie si mai mare, pentru ca din momentul ala incetezi sa gandesti pentru tine si devii pai putin decat cea mai imbecila oaie. Deci daca ma intreaba cineva daca ma lepad de Satan eu ii zic „Mai pui multe intrebari tampite?”

  Răspunde

 2. L3v|atan
  3 ianuarie 2009

  Si pe mine m-a intrebat popa cand m-a insurat, la spovedanie, daca ma lepad, da` m-am facut ca nu aud intrebarea.
  Si daca va mirati ca m-am cununat religios … aia care se mira nu au soacre si neveste. daca ati avea nu v-ati mira de asta.

  Răspunde

 3. constantin
  13 ianuarie 2009

  Nu va grabiti la comentarii cititi,invatati si apoi dati-va cu parerea.Am dobandit obiceiuri proaste de autosuficienta si atotcunoastere fiind numai informati nu formati…
  Cu respect va propun tema studiata la
  http://www.crestinortodox.ro/Alte-articole—/Exorcismele_si_lepadarile_de_la_Botez-237-24011.html

  Răspunde

 4. logosfera
  13 ianuarie 2009

  @constantin
  Articolul din link este apologetica crestina ieftina. Cuvinte care arata spre alte cuvinte si tot asa, nicicand aratand elemente din mediul inconjurator. Simbolul este doar un simbol, el nu tine locul obiectului simbolizat.
  Pozitionarea unui copil cu spatele spre vest nu inseamna automat ca acesta isi intoarce spatele satanei (care este cand simbolul intunericului, cand o entitate „in carne si oase”). Pina la botez copilul isi intoarce spatele spre vest de nenumarate ori, Satana ar trebui sa faca spume la gura de furie.
  Cand cuvintele arata spre mediul inconjurator, spre natura in care traim, „spatele spre vest” nu inseamna nimic. Dar cand atasam simboluri (care nu inseamna decat simple cuvinte) unor obiecte din natura atunci obtinem ineptii. Spre exemplu eu pot face urmatoarele analogii simbolistice: vestul > Occident > iluminism > Franta > Turnul Eifel si spate > spatele omului > cur > cacat. Daca mi se permite sa fac aceste asocieri tocmai ti-am demonstrat ca de fiecare data cand esti cu spatele spre vest tu transmiti francezilor mesajul „Ma cac pe Turnul Eifel”. Ori cum tu ti-ai arogat dreptul de a face asocieri simbolice, esti obligat din punct de vedere moral sa-mi acorzi si mie acelasi drept. In aceste conditii te intreb: „De vrei domnule sa te caci pe Turnul Eifel?”
  De acceea eu propun sa renuntam la simbolistica artificiala ieftina doar din considerente pragmatice.

  Răspunde

  • Octavian
   21 octombrie 2017

   ”Pina la botez copilul isi intoarce spatele spre vest de nenumarate ori, Satana ar trebui sa faca spume la gura de furie.” – Deci nu-mi pasă ce faci în viața de zi cu zi, dar te apuci urgent de stand-up! Fără comentarii! :))) Râd de mor și nu e o descârcare nervoasă, jur. Fără ironie. 🙂

   Răspunde

 5. Cineva
  26 noiembrie 2009

  Cate aberatii puteti spune, daca cineva crede-n existenta satanei nu inseamna ca nu s-a lepadat de el. Oare nu este logic daca te lepezi de invatatura cuiva, sau de o persoana, nu inseamna ca nu exista, chiar asta-i cheia, ea existand te lepesi de ea, nu poti sa te lepezi de cineva de care nu exista! Este ca si cum as spune “Ma lepad de invatatura lui Arie”, ceea ce inseamna ca Arie este o persoana care a exist si credinta ta nu este conforma cu a lui. Citeste, invata si gandeste-te de 10 ori inainte sa scrii ceva, sau sa deschizi gura. Slava Lui Dumnezeu pentru toate!

  Răspunde

 6. logosfera
  26 noiembrie 2009

  @Cineva
  Eu vorbeam aici de lepadarea de concept. Intelesul cuvantului a lepada este prezentant acolo. Spre exemplu unul din intelesuri „a arunca un obiect nefolositor sau fără valoare”. Conceptul de Satan este insa foarte util si valoros pentru crestini si complet inutil pentru atei. Din acest punct de vedere inca nu v-ati lepadat de Satan. E simplu.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top
mobile desktop