Creationismul fata cu determinismul

Ultima gaselnita a creationistilor sau suporterilor design-ului inteligent (tot dracu’ ala e) este ideea conform careia constantele universale sunt exact cat ar trebui sa fie pentru ca acest univers sa fie stabil iar dezvoltarea vietii pe pamant sa fie posibila. Iar pentru ca aceasta idee trebuia sa poarte un nume i s-a spus „Reglajul Fin” (Fine Tuning).

Nu e prima oara cand adeptii cartilor sacre, fie ei crestini sau musulmani, se imbraca in haine de oameni de stiinta si propun rationalizari pentru a sustine, in mod indirect, cresterea vanzarilor de carti sfinte. Dar sa presupunem ca metoda de rationalizare a neo-neo-creationistilor (neo-creationistii au fost suporterii Designului Inteligent, iar creationistii erau suporterii Pamantului Nou) este acceptabila. Unde ne duce asta?

Neo-neo-creationistii spun ca la nivelul universului este nevoie ca toate constantele fizice sa aibe anumite valori bine determinate pentru universul sa aibe proprietatile actualului univers. „Mai jos”, la nivelul sistemului planetar, alte „variabile” trebuie sa aiba anumite valori pentru ca viata sa fie posibila (distanta dintre pamant si soare, dimensiunea soarelui, dimensiunea pamantului etc). Eu zic sa mergem si „mai jos”, la nivel individual, si sa vedem ce se intampla.

Pentru ca fiecare individ sa traiasca asa cum traieste (inginer, medic, gunoier) atunci anumite „variabile” trebuie sa aiba anumite valori. Un inginer nu poate deveni inginer daca in scoala nu a fost stimulat sa inveteze fizica, daca nu a avut profesori cu anumite atribute, daca nu a avut parinti cu anume proprietati, anturaj de o anume factura. Dar acei profesori care aveau sa produca peste ani un inginer trebuiau in mod necesar sa fie angajati la scoala respectiva. Se poate spune ca alti profesorii ar fi putut fi acolo. Da, dar trebuiau sa fie aproximativ la fel (acelasi mod de predare, aceeasi prezenta fizica etc). Astfel, acei ingineri nu au ales sa predea la scoala din care va iesi viitorul inginer au fost obligati (de Reglatorul Fin Universal poate?) sa mearga la scoala respectiva. Dar ca acei profesori sa ajunga la scola respectiva in mod necesar e obligatoriu ca alte conditii sa fi fost indeplinite (parinti, anturaj, societate etc). Alte „variabile” care, avand in mod necesar anumite valori, nu pot fi lasate la dispozitia unui labil liber arbitru. Inginerul ca sa ajunga inginer trebuie sa nu fi intalnit in viata lui vreun criminal care sa-l ucida inainte de a deveni inginer. Asta inseamna ca, daca toti criminalii din lume s-ar fi strans si ar fi hotarat sa-l ucida pe viitorul inginer, nu ar fi reusit sa-si duca la indeplinire planul (d’aia creative writing on my sweet home?).

Eu nu am ales sa fiu ateu, am fost „fortat de imprejurari” sa fiu ateu. La fel cum si crestinul este crestin nu pentru ca alege sa-l slujeasca pe Yehova sau Isus ci pentru ca a fost „fortat de imprejurari”. Imprejurari care sunt in totalitate opera Reglatorului Fin. Ca de obicei, rationamentele creationistilor se intorc impotriva lor si le explodeaza in fata. Caci daca Reglatorul Fin exista atunci in mod evident cartile sfinte sunt bune de aruncat la gunoi. Singurul motiv pentru care nu reciclam (inca) bibliile este ca Universul este reglat fin si noi nu putem alege altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *