Conspiratiile celor de jos

Internetul e plin de teorii ale conspiratiilor ce au ca personaje indivizi aflati la varful piramidei sociale. Astea sunt „conspiratiile celor de sus”. Insa nu am auzit pe nimeni vorbind de conspiratiile celor de jos. Probabil si pentru ca, in cazul celor de sus, conspiratiile sunt mai elaborate, discutiile se intampla departe de ochii lumii, totul e invaluit intr-o aura misterioasa si sexy. Conspiratiile celor de jos nu au aceste „calitati” si probabil ca astea le face mai putin atractive.

Dar oameni de aceeasi calitate ca cei de sus care isi vad propriul interes pisandu-se pe cei din jur (de jos sau de la acelasi nivel). Cei de jos iubesc sa-i desconsidere pe altii dar urasc sa fie desconsiderati de altii. Ipocrizie, numele tau e Omenire.

Conspiratia mancatorilor de seminte

Locuiesc langa un parc mare din Bucuresti care este foarte bine intretinut cu bani grei de primarul sectorului. Intr-o dimineata am iesit la o plimbare si, pe una dintre alei, intre doua banci situate fata in fata, se desfasura mandru un covor de coji de seminte. Minim 4 persoane au spart seminte acolo, dupa ce conspirasera in prealabil sa comita aceasta fapta cand, la supermarket s-au intrebat unii pe altii: „Luam o punga sau doua?”. Stiau ca vor veni in parc si stiau ca vor scuipa seminte pe jos. Intrebarea din supermarket era codata, adevarata intrebare fiind „Facem mizerie putina sau multa?”. Aceasta conspiratie este similara, daca nu cumva chiar se suprapune, cu conspiratia celor ce ies la iarba verde in weekend si lasa dezastru in urma lor.

Conspiratia functionarilor sictiriti

E posibil ca Basescu sa fi micsorat salariile functionarilor ca acestia sa fie mai putini motivati sa munceasca si sa ofere astfel servicii mai proaste contribuabililor. Dar sictirul cu care majoritatea functionarilor te trateaza nu e obligatie de serviciu, nu e stipulata in nici Regulament de Ordine Interioara. Conspiratia functionarilor sictiriti se intalneste dimineata la cafea care se intampla dupa inceperea programului de lucru cu clientii. La sedinta functionarii sictiriti isi povestesc unul altuia interactiunile cu contribuabili batuti in cap si-si reafirma convingerea ca „ei sunt tampiti, si noi muncim peste masura”. Pleaca apoi la munca cu repetand aceastra mantra in gand si-si continua planul de a-i trata pe contribuabili cu sictir (puteti citi aici despre conspiratia politisti sictiriti)

Conspiratia jmecherilor saraci

Zona Lipscani din Bucuresti, aceasta Las Ramblas a Bucurestiului, a devenit zona de promenada pentru bucuresteni. Aproape ca are statutul de zona „de fite” asa ca multi vin acolo ca sa-si dovedeasca faptul ca au un nivel de trai satisfacator sau ca criza nu i-a atins. O regula de bun simt spune ca, daca esti multumit de serviciile prestate bacsisul lasat celor ce te-au servit sa fie minim 10% din valoarea notei. Dar jmecherii saraci, dupa ce-si aleg o terasa cu fotolii capitonate fie isi comanda o apa plata cu lamaie de 3 lei, fie isi comanda o limonada de 20 de lei caz in care raman fara bani de bacsis. La o masa de 6 persoane de jmecheri saraci conspiratia se dezvaluie in toata splendoarea ei cand la o nota de 146 de lei, bacsisul este de 4 lei.

As putea adauga la lista conspiratia taximetristilor transpirati, conspiratia profesorilor meditatori (aia care nu predau la ore ca sa vina copii la meditatii), conspiratia putorilor alcoolice (a fost recent la TV o stire cu un sat in care cultivatorii de legume n-aveau pe cine angaja pentru ca putorile alcoolice preferau sa stea la crasma satului decat sa munceasca), conspiratia crestinilor psihopati (aia care se intalnesc sa-si imagineze cat de mult vor suferi ateii in iad si cum o sa stea ei in lapte si miere; vezi comentariile de la sfarsitul acestui articol).

E mult mai usor sa gasesti vinovati printre cei la care nu poti ajunge (masonerie, grupul Bilderberg, FMI, Guvern etc) si sa-ti versi frustrarea pe cei de langa tine decat sa incerci ca macar pe o raza de 2 metri in jurul tau lucrurile sa fie un pic mai bune. Dar sa lupti cu propriile instincte si reactii pavloviene e atat de greu incat cred ca omenirea nu va iesi din situatia in care se afla. Nu atat timp cat pe aceste resurse limitate se bat 6 miliarde de suflete, nu atat timp cat nu vom renunta cu totii la „privilegiul” de a-i delega pe altii sa fure de la altii pentru noi, nu atat timp cat nu vom fi dispusi sa ucidem ca sa ne aparam drepturile.

2 comentarii la „Conspiratiile celor de jos”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *