Cocolosirea mintilor copiilor

Dupa „Minte moralista” si „Ipoteza fericirii”, Johanathan Haidt loveste din nou, de data asta impreuna cu Greg Lukianoff, si reuseste analiza geniala a culturii campusurilor universitare din SUA din ultimii ani in cartea „The Coddling of the American mind” (Cocolosirea mintii americane). Desi cartea prezinta situatii din universitatile din Statele Unite, ea se aplica universitatilor din Vestul Europei si nu cred ca ideile si concluziile pe care le contine pot fi ignorate sub pretextul „e la ei acolo”. Romania are, in acest caz, marele avantaj ca Vestul sa fi facut experimente educationale pe propria populatie, noi putand sa folosim concluziile fara sa repetam erorile lor, salvand astfel inca o „generatie de sacrificiu”.

Cartea prezinta 3 idei care si-au facut loc in mediul educational si care au dus la aparitia unei generatii nepregatite pentru viata reala:

  1. Ce nu te ucide, te face mai slab
  2. Intotdeauna ai incredere in propriile sentimente
  3. Viata este o lupta intre oameni buni si oameni rai

Aceste idei au lucrat impreuna creand o „cultura a sigurantei” in care copii ajung in facultate nepregatiti sa faca fata emotional unor idei cu care nu sunt de acord. Studentii sunt indemnati sa evalueze ideile in termeni se „siguranta/nesiguranta” si nu in termeni de „adevarat/fals”, iar ideile care le creaza sentimente de nesiguranta trebuie excluse in totalitate din viata lor. Pentru unii dintre noi acest scenariu poate parea absurd, dar asta era cel putin pana acum 2 ani (daca nu este si astazi) realitatea din campusurile americane.

Iata un exemplu al culturii sigurantei: un director al unei scoli din Anglia a interzis copiilor dintr-o scoala gimnaziala sa atinga zapada pentru ca… atentie… copilul atinge zapada, ii vine idea sa faca un bulgare de zapada > apoi il arunca spre un coleg si exista riscul ca in bulgarele de zapada sa intre din greseala o piatra. Cartea abunda in exemple care te-ar face sa te intrebi daca administratorii acelor institutii sunt intregi la minte. Asta daca autorii n-ar face o treaba atat de buna in a explica, pas cu pas, modul in care s-a ajuns acolo.

Recomand cartea tutoror parintilor care au copii in gimnaziu si liceu din 2 motive:

  1. Vor avea toate informatiile necesare ca sa detecteze anomaliile care, in mod cert, vor apare si in sistemul educational romanesc
  2. Cartea se incheie cu o serie de sfaturi practice pentru a putea contracara de acasa, efectele unor politici institutionale daunatoare pentru copii

Din pacate cartea nu este disponibila in limba romana. O gasiti pe amazon.com sau pe books-express.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *