Open your eyes, free your mind

Catedrala sociopatilor neamului

Intr-un articol recent am listat o parte din atrocitatile divine din Biblie. Un crestin a incercat sa le explice (explicatia presupune utilizarea ratiunii) desi renuntase sa fie „excesiv de rational” pentru ca ratiunea e arida, fragmenteaza si nu te ajuta prea mult la gasirea adevarului. Cateva citate merita precizate pentru ca ele sunt reprezentative pentru crestinii care au citit Biblia si care au internalizat conceptele precum Iadul, „judecata divina” etc:

Suferinta este singura care intretine viata spirituala.

Dupa crestinul nostru, faptul ca milioane de oameni mor de foame, in razboaie sau pur si simplu loviti de camioane in timp ce se intorc de la slujba este justificat de faptul ca exista o „viata spirituala”. O poezie sau o simfonie egalizeaza balanta.

Fiecare isi merita soarta, nimic nu e incorect, si prin urmare, fiecare isi merita moartea.

Ca si copii impuscati prin razboaiele politice, economice sau religioase, nu? Sunt convins ca crestinul nostru n-ar considera ca o sarcina intrerupta prin avort este un semn ca fatul respectiv isi merita soarta.

Aceste comentarii si altele m-au facut sa-l cataloghez pe acest crestin drept sociopat. Indiciile: lipsa de empatie la suferintele celorlalti si acordarea unei importante speciale propriilor trairi, fie ele si „spirituale”.

Am inceput sa caut mai multe informatii despre sociopatie (psihopatie) pe pagina din wikipedia.org. Astfel am aflat ca crestinii „cititi” prezinta mare parte din simptomele sociopatilor (am evidentiat ce cred ca se aplica fundamentalistilor religiosi):

 • Simtul grandorii. Pai cand Dumnezeu creaza un univers intreg cu tine in minte sau cand are nevoie de om pentru a-si desavarsi creatia cred si eu ca un crestin se simte buricul pamantului universului.
 • Carisma superficiala. E vorba de falsa masca a milostiveniei care cade atunci cand se calca in picioare pentru a pupa primii niste oase de mort?
 • Versatilitate criminala.
 • Totala lipsa de interes fata de siguranta sa sau a celorlalti. „Fiecare merita ce primeste”, Iadul infinit e o pedeapsa potrivita pentru un rau finit.
 • Probleme de auto-control al impulsurilor.
 • Iresponsabilitate. Orice rau ar produce cuiva un crestin se poate „curata” prin spovedanie. Chiar si cea de pe patul de moarte e suficienta.
 • Imposibilitatea de a tolera plictiseala.
 • Narcisist patologic
 • Mincinos patologic. Aici as da drept exemplu crestinii care spun ca Einstein credea in Dumnezeu pentru a-si justifica credinta cand Einstein considera credinta lor in zeul lor drept o prostie. Sau crestinii care folosesc argumentul „primei cauze” pentru a-ti baga pe gat o „prima cauza care are un fiu care a murit pe cruce…”
 • Inselator/manipulator. Aici intra toata apologetica religioasa.
 • Tendinte agresive sau violente, atacuri fizice impotriva celorlalti.
 • Lipsa empatiei. Crestinii gandesc ca pot fi fericiti in prezenta mirosului de carne arsa din Iad. Si abia asteapta sa vada spectacolul torturii.
 • Lipsa remuscarilor, indiferenta la durerea provocata altora. Nu conteaza cati copii mor in spitale pentru ca nu sunt echipamente medicale, BOR construieste Catedrala Mantuirii Neamului.
 • Lipsa sau nivel scazut al anxietatii/nervozitatii si altor emotii.
 • Comportament sexual deviant.
 • Judecata proasta, esec in a invata din experienta. Indiferent de oricate ori i-ai spune unui credincios ca „argumentul popularitatii” nu e valid, tot il va aduce in discutie.
 • Lipsa introspectiei. Ce credincios isi analizeaza critic propriile argumente privind credintele sale?
 • Esec in a urma un scop in viata.
 • Abuzul de substante halucinante (inclusiv alcool).
 • Inabilitatea de a distinge binele de rau. Asta o fi motivul pentru care au nevoie de o carte sa le spuna ce e bine si ce e rau?

Cred ca ceea ce am evidentiat se aplica intr-o proportie mare preotilor si capilor BOR si intr-o proportie mai mica enoriasilor fundamentalisti. Din acest motiv Catedrala Mantuirii Neamului este pentru mine Catedrala Sociopatilor Neamului.

Nu am studii de psihologie, asa ca sper ca un cunoscator sa arunce mai multa lumina in acest domeniu.

3 Responses to “Catedrala sociopatilor neamului”

 1. H.D. spune:

  POT FI DE ACORD CU RIDICAREA CATEDRALEI NEAMULUI NUMAI DACA :
  -ROMANIA NU VA MAI AVEA SATE FARA CURENT ELECTRIC SI ALTE UTILITATI STRICT NECESARE
  -RATA ANALFABETISMULUI VA FI APROAPE DE ZERO
  -TINERII PLECATI ,SLUGI STRAINILOR,VOR REVENI IN TARA SI VOR AVEA LOCURI DE MUNCA AICI ,IAR SALARIILE LOR VOR FI DECENTE .
  -CAND RATA CRIMINALITATII SI A SUICIDULUI VA FI FOARTE SCAZUTA.
  -CAND GRIJA ZILEI DE MAINE NU VA MAI FI PROBLEMA „NATIONALA”
  -CAND BISERICILE EXISTENTE DEJA, VOR FI PLINE DE CREDINCIOSI
  -CAND DORINTA DE A AJUTA ACEST NEAM VA FI MAI MARE DECAT DISPERAREA DE A INTRA IN ISTORIE CU ORICE PRET SI IN ORICE CONDITII,CHIAR DE CRIZA SAU COLAPS ECONOMIC ,SUB PRETEXTUL FALS CA -„ASA VOR CRESTINII ROMANI !”
  -CAND FIECARE PAROHIE SI PAROH SE VOR IMPLICA ACTIV SI DEZINTERESAT FINANCIAR ,IN AJUTORAREA CELOR IN NEVOI SI VOR FI CA O ADEVARATA MARE FAMILIE .
  -CAND PREAFERICITUL VA VEDEA TRISTETEA ACESTUI NEAM SI SE VA IMPLICA DIRECT ,”COBORAND” LA INALTIMEA SARMANULUI MURITOR ,TRAITOR IN CREDINTA SI IN SARACIA EXISTENTA ,DESTUL DE VIZIBILA , LA UN ANUMIT PUNCT DE APROPIERE SUFLETEASCA .
  -CAND TOTI COPIII ROMANILOR VOR AVEA UN PACHETEL CU MANCARE LA SCOALA,FARA SA-I FIE JENA SAU SA PRIVEASCA PE COPIII CARE AU SI ALTII DUC FOAMEA .
  -CAND TOATE CLADIRILE-MONUMENTE ISTORICE ,SIMBOLURI ALE ACESTUI NEAM VOR FI RESTAURATE SI NU VOR MAI FI LASATE IN PARAGINA,SPUNANDU-NE CA NU SUNT BANI , CA TARA ESTE SARACA SI CA ,IN CURAND NU SE STIE DACA SE VOR MAI PUTEA DA PENSIILE UNOR OAMENI CARE AU MUNCIT CINSTIT ZECI DE ANI SI AU COTIZAT PENTRU A AVEA UN TRAI DECENT ,LA BATRANETE .
  -CAND OLIMPICII SI COPIII SUPERDOTATI AI ACESTEI TARI ,VOR FI SPRIJINITI SI RASPLATITI PE MASURA REZULTATELOR SI A POTENTIALULUI FIECARUIA .
  -CAND FEMEILE ROMANCE VOR FI AJUTATE SA INTELEAGA CA ,CELE 2 MILIOANE DE COPII CARE AR FI TREBUIT SA SE NASCA DACA ELE NU AR FI ALES SA-I OMOARE PRIN AVORT,ESTE UN MARE PACAT SI CA TARA ARE MARE NEVOIE DE TINERE GENERATII .
  -CAND ARTICOLUL LEGISLATIV PRIVIND ACCEPTAREA HOMOSEXUALITATII IN ROMANIA CRESTINA ,VA FI ABROGAT SI ,PRINTRE „BENEFICIARII „ACESTUI ARTICOL SA NU MAI EXISTE FETZE BISERICESTI SI NICI PREOTI DESFRANATI NEPEDEPSITI DRASTIC ,UNII POZAND CHIAR FOARTE APROAPE DE ARIPA OCROTITOARE A – P. FERICITILOR , P. INALTILOR SI A P. SFINTIILOR LOR !!!
  -CAND MANASTIRILE SI PAROHIILE CARE AU SUTE DE MII DE HECTARE ,HOTELURI ,FABRICI ,STATII DE BENZINARIE ETC VOR HOTARI SA PLATEASCA JUMATATE DIN COSTUL NECESAR CONSTRUIRII ACESTUI COLOS ARHITECTURAL.
  -CAND NU VOR MAI FI OAMENI PUSI IN TRISTA SITUATIE DE A NU SE PUTEA DUCE LA BISERICA NICI MACAR DUMINICA ,DE RUSINE CA NU AU BANI DE LUMANARI ,PREFERAND SA CUMPERE PAINE LA COPII DE ACEI BANUTI .
  -CAND NU VOR MAI FI ROMANI CARE,AUZIND DE ACEASTA IMENSA INVESTITIE PE CARE TREBUIE SA O SUPORTE TOT SARMANUL POPOR,NU VOR MAI SPUNE -„ASTA NE TREBUIE NOUA ACUM ? !! TARA ARDE SI PATRIARHUL SE PIEPTANA ….! ”
  -CAND TREZIREA CONSTIINTEI MAI MARILOR CONDUCATORI AI B.O.R SI SOLIDARITATEA LOR CU PROBLEMELE SI NEVOILE ACESTUI NEAM ,VOR FI ATAT DE VII SI REALE INCAT SE VA RENUNTA LA DESELE DEPLASARI IN STRAINATATE,FOARTE COSTISITOARE ,IAR FALA ,ORGOLIUL ,VANITATEA SI OPULENTA DEVENIND TOTAL STRAINE CELOR CARE ,APROAPE CA NE OBLIGA,SUBLIMINAL,SA „SEMNAM „CA ….ANALFABETII ,DECIZIILE LOR ,DEJA LUATE !!
  -CAND NIMENI NU VA MAI SPUNE – „CREZI CA MAI marii PRELATI ASTEAPTA ACORDUL POPORULUI SARMAN ?! DECIZIILE AU FOST LUATE DAR -„PROSTIMEA „CA SA COTIZEZE,TREBUIE BAGATA IN SEAMA …!”
  -CAND NU VOM MAI FI DATORI-VANDUTI LA ORGANISMELE FINACIAR-BANCARE INTERNATIONALE,DATA SCADENTEI SI A UNEI POSIBILE INCAPACITATI DE PLATA IMPRUMUTURILOR ,DANDU-NE FIORII RECI AI UNEI POSIBILE SCHIMBARI ADMNIISTRATIV-TERITORIALE PE HARTA FRUMOASEI SI MULT RAVNITEI TARI-ROMANIA .
  -CAND NUMARUL CRESTINILOR PRACTICANTI VA CRESTE SUBSTANTIAL,CA URMARE A EFORTULUI SI TRUDEI TUTUROR FETZELOR BISERICESTI SI ,NU VOR MAI „EMIGRA”PERICULOS DE MULTI OAMENI SPRE ALTE ORIENTARI RELIGIOASE .
  -CAND TARA MEA VA FI PROSPERA ,OAMENII VOR AVEA UN TRAI DECENT ,SARACIA SI FOMETEA VOR FI GASITE DOAR IN DICTIONARUL LIMBII ROMANE SI TOATE BISERICILE ATAT DE PLINE INCAT,SIGUR,NE VA TREBUI ACESTA CATEDRALA ,DAR SA FIE CU ADEVARAT A NEAMULUI IAR AMPLASAREA CONSTRUCTIEI SA FIE IN INIMA TARII.ADICA IN HARGHITA SAU COVASNA .

  ATUNCI SI ,NUMAI ATUNCI VOI FI DE ACORD CU ACEASTA IMENSA INVESTITIE !!!
  STIU,INSA ,CA PAREREA MEA SAU A ALTORA NU CONTEAZA SI SE VA INTAMPLA INCA O „JUPUIRE „,FOLOSINDU-SE NUMELE LUI DUMNEZEU SPRE SATISFACTII PERSONALE …

  ISTORIA O SCRIE CINE POATE DAR ADEVARUL POATE FI SPUS DE CATRE ORICINE-L CUNOASTE SI-L TRAIESTE .
  VOI AVEA GRIJA SI MA VOI STRADUI CA ACEST ADEVAR SA NU PIARA ,ORICAT DE MULT VOR UNII SA AIBA UN NUME TRECUT PE ZIDURI SAU ….”ZIDIRI „.
  ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !

  DOAMNE AJUTA !

 2. john spune:

  Stefan cel Mare trebuia sa aiba grija doar de orfani, de batrani adica sa faca asistenta sociala nu biserici……acum avem cu ce ne mandri Putna , Neamt, Voronet adica asta a ramas de atunci….Biserici cu care ne mandrim! dupa noi va ramane Catedrala…..care va voi va participa care nu, nu! Pacat ca Stefan n-a construit spitale , gradinite deci e sociopat nu ca s-a batut cu turcii si tatarii nu!Frate da-ti cu parerea la ce te pricepi lasa psihologia la cei care se pricep, daca ma intelegi….la buna vorbire….

 3. logosfera spune:

  john, mai citeste o data articolul, si incearca sa-ti folosesti creierul inainte sa comentezi.

  PS: frate, nu esti frate-miu… daca ma intelegi 😉

Lasa un comentariu