Cat s-a furat in Romania?

Stim cu totii ca in ultimii 20 de ani s-a furat in Romania ca in codru. Dar sa stim cat pare dificil. La prima vedere. De fapt e foarte simplu. La momentul decembrie 1989 Romania avea datorii externe 0. Via avarvarei, aflam ca, dupa 20 de ani, Romania are datorii externe de 70 miliarde de euro. La asta s-ar mai adauga si cresterile de impozit legiferate de marii finantistii care s-au perindat la guvernare in ultimii 20 de ani. Si falimentele bancare. Si Caritasurile. Si FNI-urile. Abia atunci avem o imagine corecta asupra dezastrului.

In curand vor apare (daca n-au aparut deja) topurile celor mai bogati oameni din Romania. Pornind de la datele oficiale putem face calcule conform mai multor scenarii: optimiste, in care majoritatea celor de acolo vor fi considerati cinstiti, sau pesimiste. Diferenta de la cele 70 de milarde la sumele adunate o reprezinta averi necunoscute ale politicienilor, mafiotilor sau pur si simplu sume care au luat drumul strainatatii.

Cate autostrazi s-ar fi construit cu banii astia? Cati copii n-ar fi murit prin spitale datorita lipsei dotarilor? Cate scoli renovate am fi avut? Cum ar fi aratat agricultura daca o parte din acesti bani ar fi fost folositi pentru intretinerea sistemului de irigatii? Dar toata indignarea si revolta imi trece repede. In weekend-urile de vara cand vad ce lasa romanii crestini in urma lor dupa iesirile la iarba verde. La sarbatorile religioase cand credinciosii se calca in picioare pentru saruta balele lasate de altii pe niste cadavre. Cu ocazia alegerilor cand toata floarea votantului mituit cu un kilogram de faina, in intimitatea cabinei de vot, face exact asa cum i s-a poruncit.

5 comentarii la „Cat s-a furat in Romania?”

  1. Multi dintre imbogatiti poate au si fugit din tara.
    Tara noastra functioneaza dupa modelul capitalist. Dupa revolutie trebuiau oameni de afaceri care sa conduca fabricile… si singura solutie de a capata o fabrica in timp scurt este prin furt.
    Dar exista si altfel de cazuri. Am o matusa care a reusit altfel. La inceput vindea tricouri imprimate prin targuri impreuna cu sotul. Afacerea a crescut si acum detine o imprimerie mare. Dar munceste ca o locomotiva.

  2. Modelul capitalist este unul in care proprietatea este respectata. Romania nu a functionat si inca nu functioneaza dupa modelul capitalist.
    Altfel sunt sigur ca exista si oameni care chiar muncesc pentru banii care-i castiga. Altfel de unde s-ar plati strange impozite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *