Cum era de asteptat impozitul forfetar introdus de Pogea si Bok au facut ravagii in randul firmelor mici, numarul cererilor de suspendare a activitatii a crescut de 10 ori. Ce inseamna asta in calcule? Folosind cifrele date chiar de Ministerul de Finante:
200euro/luna (venitul mediu al firmelor care s-au desfiintat) * 3% (impozitul pe cifra de afaceri * 80.000 firme = 480.000euro/luna
Dar suma asta este cea mai „optimista”. Aceste firme s-au inchis in doar primele 6 luni ale anului, din care doar 2 luni (mai si iunie) sunt cele afectate de noua masura. Pana la sfarsitul anului se vor suspenda/dizolva mult mai multe firme decat cele previzionate de minister (102.000). In plus de asta, o parte din aceste firme erau platitoare de TVA si sunt in mare parte prestatoare de servicii (deci procentul de TVA de plata in total cifra de afaceri in cazul acestora nu e neglijabil). Apoi, alte firme aveau contract de munca pentru patron/administrator si deci, plateau alte taxe catre buget (Contributia de asigurari sociale, Asigurari de sanatate etc).
Suma asta se va strange insa de la restul contribuabililor, firme care isi vor continua activitatea. Dar nu toate. Pentru ca Pogea este un Robin Hood negativ care ia de la saraci si da la bogati (pentru firmele mari impozitul forfetar e mai mic).
eu cred ca acest impozit este bun , dar trebuia facuta o analiza ainaintea aplicari si pe ce esantion de firme se aplica.sunt firme,care intentionat declarau venituri mai mici, sau ca sunt pe pierderi,pt scapa de impozit.unele firme isi marea salariile si astfel intrau in perderi,deci scapau de impozit.dator acestora acum apare coplata in sanatate.mai multe despre copata in sanatate la hhtp://doruix,blogspot.com
Firmele care declara venituri mici fac evaziune, iar acestea trebuie sanctionate de organele de control. Impozitul pe venitul micro-intreprinderilor este de doar 3%. Foarte putini risca puscaria pentru 3%. In plus de asta acum se face verificare incrucisata computerizata. Firmele trebuie sa declare ce cheltuieli si ce venituri au facut, detaliat pe parteneri. Pentru ca cineva sa declare un venit mic trebuie sa se asigure ca si partenerul lui declara cheltuieli mici. Riscul e prea mare pentru 3%.
Apoi chestia cu maritul salariilor ca sa scapi de impozit e o aberatie. Un salariu atrage dupa sine taxe de cel putin 40%. Trebuie sa fii idiot sa maresti salariul cu o suma care va fi impozitata cu 40% (prin diverse taxe) cand pentru suma respectiva platesti maxim 19% (3% impozit pe venit + 16% impozit pe dividende).
Explicatia ta e infirmata si de modul in care a fost facuta legea. Firmele cu cifra de afaceri mare (care au venituri sa faca magarii) platesc un impozit forfetar mult mai mic (in suma procentuala).