Cat costa o viata de om in Romania

Panicdemia de Covid este o ocazie buna pentru tot felul de oameni sa-si semnalizeze virtutea iar cea mai facila modalitate de a face asta este sa spui ca salvarea vietii bunicilor merita orice cost. Primarul sau guvernatorul New-Yorkului a mers atat de departe incat sa afirme ca nici un cost nu prea mare daca asta duce la salvarea unei singure vieti. Orice jurnalist cu capul pe umeri ar fi trebuit sa-i puna politicianului din New York o intrebare simple: „Bine, qua, atunci de ce n-am redus pana acum limita de viteza la 20km/ora?”.

Oamenii acestia sunt fie in moarte cerebrala, fie mananca rahat intentionat. Si in moarte cerebrala nu sunt.

S-o luam matematic cu niste calcule „pa” Romania:

 1. PIB Romaniei este de circa 300 miliarde de dolari. Deci nici daca am vrea, nu am putea cheltui mai mult de 300 de miliarde de dolari ca sa salvam o viata.
 2. 300 de miliarde USD este PIB-ul anual. Adica toata Romania ar trebui sa consume absolut tot ce produce pentru a salva o viata. Din pacate insa traim intr-o lume in care nu poti tine nemancati 19 milioane de oameni timp de un an de zile.
 3. Hai sa zicem ca toti romanii ar fi dispusi sa munceasca 3,65 zile si sa nu manance 3,65 zile pentru a salva o viata de om. Am ales 3,65 ca sa ne dea calculele rotunde. 300 miliarde / 365 zile pe an * 3,65 zile de „strans din cur” mai mult de 3 miliarde Romania nu poate cheltui pentru salvarea unei vieti omenesti.
 4. No amu, vorba ardeleanului, aista presupune ca un numar de zile dupa acest efort nu mai salvam pe nimeni. Sa zicem ca poporul roman e obisnuit cu postul si poate face un efort de genul asta o data la 2 saptamani.
 5. Asta inseamna ca 3 miliarde de euro este costul pe care il putem suporta pentru a salva vieti omenesti O DATA la fiecare 2 saptamani. 6 miliarde pe luna, 72 de miliarde pe an. Cu aproape 25% din PIB salvam 24 de persoane, DACA suntem dispusi sa platim 3 miliarde pe cap de vita furajata si salvata.
 6. 30% din PIB este cat colecteaza statul ca taxe. Presupunem ca nu putem sa ne dam foc la valiza si sa nu mai construim autostrazi, sa incetam cu educatia gratuita, servicii medicale gratuite si nici nu vrem sa ramanem fara armata, politie si justitie (aia care e) asa ca tot efortul asta cade pe spatele populatiei. 25% din PIB inseamna cam 35% din ce ramane populatiei dupa ce statul isi ia partea leului. Acum, deschide-ti fisierul in care iti tii bugetul lunar si taie 35% din cheltuieli. Castigi 3000 de lei? Bravo, de luna care vine te descurci cu 1950 pentru ca „nici un cost nu e prea mare pentru salvarea unei vieti omenesti”

Avem aici o statistica cu morti tratabile in Romania (spoiler: suntem la coada clasamentului). Sa zicem ca vrem sa imbunatatim pozitia si vrem sa ajungem ca Croatia doar 140 morti din cauze tratabile la 100.000 de locuitori. Inseamna o scadere de 65 de morti al 100.000 de locuitori. Ori 19 milioane, ajungem la 12.350 de persoane salvate. Cum am vazut mai sus, nu putem cheltui mai mult de 72 miliarde de dolari rezulta ca putem suporta, in medie, o cheltuiala de aproape 6 milioane USD de persoana. La o deviatie standard de 2 milioane, rezulta un cost maxim de 12 milioane USD. In conditiile de la punctul 6.

12 milioane USD este pretul maxim pe care Romania si-l poate permite pentru salvarea unei vieti omenesti. Care in mod sigur nu este „oricat”.

4 comentarii la „Cat costa o viata de om in Romania”

 1. In Romania,o viata de om Costa Maxim un sfert din profitul PE care il face anual!!!
  Asta daca e bugetar CE cotizeaza la alesii conducatori,altfel nu conteaza ,daca sclavageste prin alte tari!!
  Dezumanizare!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *