Open your eyes, free your mind

Calea maestrului prostiei

Franciza „Way of the Master” coordonata de Ray Comfort si Kirk Cameron a venit si in Romania. Ray si Kirk, celebri pentru „crocorata” si „argumentum ad banana„, au devenit membri marcanti ai grupului PCS (Posterboy for Creation Stupidity).

Pe caleamaestrului.ro vei putea gasi argumentele celor 2 PCS traduse si in limba romana. Asa cum si banana a reprezentant la vremea ei argumentul irefutabil privind existenta lui Dumnezeu (care anume?), exista si un argument irefutabil impotriva avorturilor (de orice fel, ca doar moralitatea biblica este absoluta si nu lucreaza cu jumatati de masura). Argumentul se prezinta sub forma unui mic test:

Stimate cititor,
te provoc să te gândeşti care ar fi opinia ta în circumstanţele următoare.
Cum ai răspunde în aceste situaţii?

 • Un predicator şi soţia sa sunt foarte, foarte săraci. Au deja 14 copii. Acum femeia află că este însărcinată cu cel de-al 15lea. Trăiesc într-o sărăcie cruntă. Luând în consideraţie sărăcia lor şi suprapopularea la nivel mondial, aţi recomanda să facă un avort?
 • Tatăl e răcit iar mama are TBC. Dintre cei patru copii ai lor, primul e orb, al doilea a murit, al treilea e surd şi al patrulea are TBC. Află că e însărcinată din nou. Dată fiind această situaţie extremă, consideraţi că e potrivit un avort?
 • Un bărbat alb a violat o fată de 13 ani de culoare şi acum ea a rămas însărcinată. Dacă aţi fi părinţii ei, aţi sfătui-o să avortze?
 • O adolescentă este însărcinată. Nu este căsătorită. Logodnicul ei nu e tatăl copilului, şi e supărat. Aţi recomanda avortul?

Iată rezultatele pentru un răspunsuri afirmative: în primul caz, ai fi fost de acord cu uciderea lui John Wesley, unul dintre cei mai mari predicatori ai secolului XIX. În al doilea caz ai fi încuviinţat omorârea lui Ludwig van Beethoven. În al treilea caz ai fi recomandat uciderea lui Ethel Waters, cântăreţul de muzică gospel de culoare. Dacă ai fi răspuns afirmativ pentru cel de-al 4lea caz, ai fi declarat moartea lui Iisus Hristos.

Acestui argumentul am cedat si eu pe vremea cand eram crestin si nu aflasem de existenta logicii si regulilor acesteia. Argumentul, deconstruit, suna cam asa: „pentru ca orice fetus este un potential compozitor, artist, pictor, [insereaza aici „ocupatia” unei celebritati] etc avortul trebuie interzis”. Argumentul este fals din mai multe puncte de vedere:

1. sansele ca orice sarcina sa devina un compozitor/cantaret/profet de geniu sunt foarte mici (cel putin in cazul exemplului cu Isus sunt nule)

2. milioane de spermatozoizi mor fara interventia umana desi au „potentialul” sa devina genii ale muzicii. Creatorul mecanismului prin care milioane de spermatozoizi si sute de ovule mor fara a-si atinge potentialul este la fel de vinovat de aceasta „crima”.

3. daca ar fi totusi sa aplicam rationamentul pentru a sustine tabara „pro-life” atunci putem pune urmatoarea intrebare:

„2 austrieci urmeaza sa faca al 4-lea copil. Au o situatie materiala buna si locuiesc intr-un frumos orasel iar sarcina se desfasoara in conditii normale. Ai recomanda un avort?”

In cazul raspunsul evident, „Nu”, replica este urmatoarea: „Felicitari tocmai ai condamnat la moarte 6 milioane de evrei si alti 200 milioane de oameni, ai facilitat declansarea celui de al 2-lea Razboi Mondial, ai trimis Europa de Est pe mainile Rusiei staliniste, si ai creat conditiile pentru crimele de la Hiroshima si Nagasaky”. Pentru ca in propozitie e vorba de Hitler (nu, nu e „argumentum ad hitlerum”)

Din aceste motive, putem anunta oficial deschiderea francizei „Way of the Stupidity Master” in Romania.

18 Responses to “Calea maestrului prostiei”

 1. Bezbojnicul spune:

  „Doi georgieni urmeaza sa faca un copil. El este un pantofar cu propria lui afacere de succes”

 2. TLP spune:

  EPIC WIN! La Hitler ma gandeam si eu 😀

 3. logosfera spune:

  @Bezbojnicul
  E vorba de Stalin?

 4. Pezevenghiu spune:

  Linkul cu ‘semnele sfarsitului’ e si mai penal.
  Le-am lasat un mesaj de dulce vav de asta, sunt curios daca il aproba cineva.

 5. logosfera spune:

  @Pezevenghiu
  Aia cu semnele sfarsitului n-o vazusem.

  „Evanghelia se predica in toata lumea”.

  Ar fi, deci suficient sa nu se mai predice evanghelia ca sa nu vina sfarsitul lumii. Orice predica mai pune o da o mana de ajutor la venirea sfarsitului. Ceea ce nu e departe de adevar.

 6. Armand K. spune:

  „Test” pe naiba! Intrigă de pulp-fiction de mâna a treia, mai degrabă.

  Trecând peste amănuntul că probabil minţile luminate care au creat argumentul acesta atât de coerent probabil n-ar recunoaşte o bucată din Beethoven nici dacă i-ar plezni cineva cu partitura peste ochi, alte două din situaţiile enumerate le-aş califica mai degrabă ca „serviciu adus umanităţii”.

  @Bezbojnicul: Mi se pare mie sau regimurile luminate şi creatoare de epoci de aur au o mare afinitate pentru artiştii opincilor? Parcă mai ştim pe unu’, pe plaiuri mai mioritice…

 7. silviu sh spune:

  @ Alter Ego
  Este DOAR simpla ta conceptie despre prezent. Atata poti tu: daca cineva afirma ceva… tu contrazici. Si chiar daca argumentele tale zi se PAR plauzibile, este doar PAREREA TA. Nu am sa te contrazic pentru ca nu vreau sa influentez nimic si pe nimeni.

 8. logosfera spune:

  Ipotezele pot fi plauzibile sau nu, argumentele pot fi valide sau nu.
  Nu stiu ce vi se pare asa dubios cand cineva va contrazice? Aveti alergie sau interdictie la contrazicere? Daca un musulman iti spune ca Isus a fost doar un profet (e o afirmatie, nu?) nu il poti contrazice pentru ca nu ai voie, nu se cade, sau nu arata „superioritatea” ta?

  Hai sa-ti explic altfel: eu nu contrazic afirmatiile voastre, eu afirm ca sunt gresite. Esti multumit acum? De fapt inconstient iti dai foarte bine seama ca e o prostie sa marsezi in directia asta (‘ah… tu distrugi, nu construiesti’) pentru ca spui ca nu ma contrazici ca nu vrei sa influentezi pe nimeni si nu pentru ca CONTRADICTIA este ceva negativ in sine.

  Cat despre faptul ca alegi sa nu ma contrazici eu zic sa te razgandesti. Tu crezi ca ai Adevarul de partea ta. Incearca! Poate ma aduci pe calea cea dreapta (primesti o bila alba de la Dumnezeu pentru fiecare suflet salvat)… sau stii ca nu ai argumente?

 9. Silviu Sh spune:

  :)) Ai dat-o pe partea cealalta acuma. „Hai sa-ti explic altfel: eu nu contrazic afirmatiile voastre, eu afirm ca sunt gresite. Esti multumit acum?” Aizis-o tare fain pe asta.

  Esti atat de insetat incat dupa polemici ma rogi sa te contrazic. Mai mult… ma ademenesti catre polemici cu bile albe din partea lui Dumnezeu… 🙂

  Nu voi face asta.
  Nu mai am nimic de adaugat la articolul asta. E complet.
  „Daca are cineva urechi de auzit, sa auda” (Ev. dupa Marcu 7:16)

 10. logosfera spune:

  Nu sunt insetat de polemici. Mai degraba satul sa traiesc intr-o lume in care ignoranta e ridicata la rang de virtute.
  Si eu sper ca cine are urechi de auzit sa auda cat de proaste sunt argumentele voastre.

 11. […] am scris despre “Calea maestrului prostiei“, franciza romaneasca a lui Ray Comfort si Kirk Cameron. Ei bine, se pare ca baietii au o […]

 12. Pezevenghiu spune:

  @Silviu Sh

  Luna si soarele se intuneca – minciuna
  Stelele cad – minciuna
  Cutremure de pamant, boli – exista, au existat si vor exista. Adu-mi argumente – nu impresii – daca vrei sa porti o discutie pe tema asta. Vrei?
  Fradelegi, razboaie, persecutia credinciosilor – contribuie cu niste surse care sa confirme o crestere a fenomenelor astora de-a lungul ultimelor secole, corelata cu cresterea populatiei. Sigur ca in ceea ce priveste victimele razboaielor numarul victimelor a crescut odata cu tehnologia implicata si cu decizia de a utiliza aceste tehnologii. Ma intreb cum ar fi aratat harta lumii in cazul in care tehnologia epocii industriale ar fi fost disponibila puterilor evului mediu…

  Ceea ce se prezinta in pagina respectiva este in mare parte o dovada evidenta de ignoranta si – poate cel mai grav – de propovaduire a acestei ignorante, lucru echivalent cu rea-vointa.

  Chiar daca PAREREA MEA si argumentele pe care le aduc sunt considerate incorecte de catre oricine, astept niste contra-argumente de aceeasi factura in schimb, nu o cenzura.
  Insa asta pare ca este unul dintre cele mai facile si des folosite mecanisme de ‘dialog’ cand vine vorba de discutia cu o factiune religioasa.

  DACA te/va intereseaza cu adevarat dialogul, aveti oricand posibilitatea includerii unui forum sau liste de discutii pe site-ul respectiv.

 13. Armand K. spune:

  @Silviu
  Am şi eu o curiozitate: de ce-l numeşti Alter Ego pe administratorul sitului de faţă? Foloseşti sintagma pentru că „sună cool” sau e o expresie inconştientă a dorinţei tale reprimate de a fi asemeni lui? Sau, în cuvinte mai simple, nu ştii ce spui sau îţi refuzi erezia de a gândi la fel?

 14. Alter Ego spune:

  Referinta la Alter Ego priveste un comentariu pe care l-am lasat pe siteul mai sus mentionat si care se aseamana la continut cu comentariul anterior.
  Comentariu care a fost sters, fiinda probabil nu concorda cu nota generala a siteului si nici cu ‘argumentele’ privind imanenta sfarsitului lumii mentionata pe respectivul site si pe care le demonta.

 15. lepton spune:

  O varianta a testului poate fi urmatoarea:
  „O fata merge neinsotita pe o alee intunecata si pustie. La un moment dat de dupa un colt apare un zdrahon care manifesta intentia evidenta de a o viola. Avand in vedere circumstantele ati recomanda ca fata sa fuga sau sa incerce sa se apere?”
  Raspunsul e evident NU, deoarece lumea arputea fi privata de un nou Ethel Waters. 😉

 16. 4chanAnon spune:

  @lepton

  Nu pricep cum ai putea raspunde NU la o intrebare cu optiunile de raspuns „A fugi” sau „A se apara”…

 17. logosfera spune:

  @4chanon
  Cred ca e vorba de optiunea de a preveni violul (care include „fuga” sau „apararea”). De fapt raspunsul „Nu” la o intrebare cu „X sau Y” se traduce prin „nici X si nici Y”.

  Traducere: „Nu as recomanda nici sa fuga, nici sa se apere”

 18. lepton spune:

  @4chanAnon:

  Cred ca nu ai intonat bine atunci cand ai citit fraza mea. 🙂

  Incearca sa o intonezi asemanator cu „Ai recomanda un avort?” desi in celalalt caz ai 2 optiuni. Din intonatie se insinueaza si un „sau nu”.

 19. Bezbojnicul spune:

  @Logosfera
  Dap, e vorba de tov. Iosif Visarionovici Giugaşvili, zis şi Stalin 😉

  @Armand K
  Întradevǎr, se pare cǎ breasla ciubotarilor a dat lumii cel puţin 2 „despoţi luminaţi” întru Secera şi Ciocanu. Dacǎ mai gǎsesc şi alţii te anunţ 😛

Lasa un comentariu