Pe blogul Abureli online sunt prezentate niste calcule in sustinerea ideii ca participarea la sistemul de pensii inseamna sustinerea hotiei Guvernului. Rationamentul pleaca de la ideea ca fondul de pensii primeste echivalentul a 40% din salariul brut. Ipoteza este gresita, astfel incat unii se pot gandi ca si concluzia este. Trebuie sa refacem calculele conform cifrelor reale si sa vedem unde ne duce concluzia. Trebuie sa precizez ca inca nu stiu concluzia pentru ca am inceput sa scriu articolul fara sa fac in prealabil calculele. Voi face calculele pentru un barbat.
Varsta de pensionare pentru barbati este de 65 ani. Presupunem ca oamenii incep sa lucreze de la 20 de ani. Unii incep lucrul dupa terminarea facultatii, altii dupa terminarea liceului, iar altii mai devreme. Cred ca este o cifra corecta. Omul lucreaza deci 45 de ani. Daca luam in calcul si rata somajului de 6% putem spune ca, in medie, un barbat lucreaza 42 de ani.
Contributia la CAS este 29% din salariul brut (19,5% plateste firma, 9,5% angajatul). Asta inseamna ca la fiecare 10 ani de munca, un angajat este indreptatit la 2,9 ani de pensie in care, atentie, pensia este 100% din valoarea salariului. Dupa 42 de ani de munca un barbat are dreptul la 12,18 ani de pensie. Statul insa, crede ca 3 ani sunt suficienti, pentru ca speranta medie de viata este, in Romania, de 68 de ani. Statul fura 9 ani din pensi barbatilor. Femeile se pensioneaza mai devreme si au o speranta de viata mai mare, ma indoiesc insa ca cei 9 ani se duc in contul femeilor.
Care ar fi varsta normala de pensionare, daca Statul nu ar fura? Pornind de la raportul 10(ani de munca)/2,9(ani de pensie) rezulta un alt raport: 10(ani de viata)/2,3(ani de pensie). Avand in vedere ca speranta de viata este 68, si intrarea in campul muncii se face la 20, avem 48 de ani de viata in campul muncii. Durata perioadei de pensionare ar trebui sa fie de 11 ani. Adica un barbat ar trebui sa se pensioneze la 57 de ani. Statul a hotarat insa ca sclavii mai trebuie sa munceasca 8 ani pe plantatie.
Ai mai mult de 57 de ani si inca muncesti? Poate ar fi bine sa te gandesti data viitoare cand partidele de stanga iti vor cere votul. Tu muncesti ca sa platesti pensii pentru altii (asta numesc ei solidaritate sociala) si ca statul sa aibe bani de dat regilor asfaltului (un exemplu al influentei importante a statului in economie).
Felicitari!
O demonstratie asemanatoare a realizat Dan Selaru:
http://romaniadeieri.blogspot.com/2010/03/clasa-muncitoare-nu-merge-in-paradis.html
Felicitari, frumos calcul. De unde si in realitate virsta medie de pensionare este de ~52 ani la femei si ~54 ani la barbati. Daca refaci calculele pe dos rezulta ca romanii sint mai destepti decit statul si il fura ei pe dinsul, rezultind o perioada medie de stat in pensie de ~14 ani.
In realitate ne furam caciula unii la altii, stinga la dreapta, dreapta la stinga, vecin de la vecin samd.
Calculul este invalidat de raportul pensonari/cetateni activi. Oricum sistemul este payg si nu cu capitalizare, cum ar rezulta din calculele expuse, iar asta este esenta incorectitudinii sistemului.
@MiniMe
E irelevant raportul pensionari/cetateni activi. Contributia mea la fondul de pensii nu trebuie sa depinda de numarul de viitori salariati. Mie mi se opresc bani din salariu si acei bani trebuie depusi intr-un cont. Pensia mea reprezinta BANII MEI, nu banii viitorilor angajati. Daca generatia viitoare este suficient de desteapta incat sa se care din tara sau suficient de proasta incat sa nu produca nimic? Nu mai am dreptul la pensie sau cum?
@Ionut
Calculele sunt facute cu valoarea pensiei = valoarea bruta a salariului. Daca tin cont de faptul ca pensia se calculeaza pe baza punctului de pensie (un procent intre 30 si 50% din salariul brut) calculele ies tot in defavoarea salariatilor.
@logosfera:
daca vrei sa faci un calcul corect matematic iei una bucata proaspat pensionar cu vechime completa, vezi cit a contribuit si calculezi cit ar trebui sa stea in pensie. Asta pentru cine iese la pensie acum; pentru cine iese peste 20-30 de ani o sa vedem peste 20-30 de ani.
Nu poti extrapola 9.5+19.5 de acum la unul care iese la pensie in momentul asta, pentru ca procentele astea au variat in timp, cum nu poti extrapola la unul care va iesi peste 20 de ani, pentru ca procentele vor varia in timp (si acum 9.5 este de fapt 7, pentru ca 2,5% se duc in pilonul II).
So. Calculul de acum suna asa: pentru o rata de inlocuire de 68.7% pensie medie neta raportat la salariu mediu net (in 1990 era 67.7), o rata de dependenta de 1:1 (in 1990 era 3,9:1) si 8+19.5 contributii salariati a iesit un deficit de 1.3% din PIB pe pensii, din care statul n-a furat nimic; eventual i-a luat din buzunarul meu si al tau si i-a transferat in buzunarul pensionarului, ca asta e filosofia PAYG, care, imi place ori ba, n-am ce-i face in momentul asta ori pe termen scurt. Eventual putem sa nu ne mai furam caciula unii la altii.
@ionut
Eu vorbeam in conditiile in care contributia MEA la pensia MEA reprezinta banii MEI. Din punctul asta de vedere deficitul nu intra in calcul. Stiu ca avem modelul PAYG dar nu despre asta vorbesc aici.
Raportul pensie medie neta/salariu mediu net trebuie convertit in pensie medie bruta/salariu mediu brut. Calculele mele folosesc 1 ca valoare pentru ultimul raport. Eu ar trebui sa ma pensionez la 57 de ani si sa am o pensie bruta echivalenta cu salariul meu mediu brut din timpul angajarii.
Legat de furatul caciulii unuii altora putem incepe prin a schimba sistemul PAYG, sa nu se fure banii generatiilor viitoare pentru plata pensiei mele si nici banii mei pentru plata pensiilor actuale. Treptat, treptat. Asa cum statul a fost in stare sa deturneze din excedentul fondului de pensii, poate sa ia din TVA sa sustina sistemul pentru actualii pensionari.
Ca tot suntem la capitolul furt stat – furt oameni: http://www.logosfera.ro/2009/10/cat-s-a-furat-in-romania/
PS: Mi se pare amuzant, cand statul decide cheltuirea a 500 de milioane de euro pe un site, sa aud ca pensionarii fura de la stat. Maine-poimaine vom auzi ca n-avem autostrazi ca sunt prea multi someri care nu vor sa plece din tara, sa-si caute de lucru in alte tari.
@logosfera: incasarile din TVA in 2009 sint de 34.3 mld. lei. Din cunostintele mele BASS nu a avut excedent in ultimii 15 ani. Anul trecut deficitul BASS a fost 6.5 mld. lei. Aproape 1.5 mld. lei au intrat in pilonul II. Daca se merge dupa lege in 2015 ar trebui sa intre de 4 ori mai multi. TVA-ul tot din buzunarul meu/tau iese. Asta e. Chile a facut 3 ani la rind excedent bugetar ca sa inlocuiasca PAYG, cu Pinochet la butoane. Lucram cu oameni nu cu masini.
70 mld. datorii externe? Hmm… Pai mai bine de jumatate sint facute de sectorul privat. A, stiu, BNR-ul e de vina.
Nu are sens un calcul din moment ce banii varsati azi sint consumati imediat pentru plata pensilor celor de azi .
Contribuabilul este indus in eroare de cifra acumulata in contul pensionistic pe durata muncii ! ESTE O CIFRA FARA NICI O ACOPERIRE ! Statul ia imediat banii si ii cheltuieste ! Asa functioneaza si in tarile cu sisteme contributive !
Sistemele pensionistice sint tinute in picioare cu injectii de bani de la bugetele statelor (care mai mult , care mai putin ).
Consensul general e ca sistemul e prost. Fie datorita rezultatelor calculelor, fie din modul in care e organizata gestionarea fondurile, fie din faptul cum e conceput la nivel de principii. Cum se poate schimba situatia? Il lasam tot asa in speranta ca generatiile viitoare vor fi mai destepte sau mai curajoase decat noi?
Situatia se schimba doar cu o abordare diversa .
Sistemul pensionistic trebuie adus la excedent ! Din deficit , la paritate si apoi la excedent . Fara posibilitatea de a „imprumuta” banii din excedent in alte sectoare sau in majorari de pensie fara cap !
Pina nu se ajunge de surplus de resurse (pe ani si ani), inutil de vorbit de pensia privata , reduceri de contributii .
Pentru a ajunge la excedent solutile sint numeroase si toate dureroase ! De vazut daca este vointa de a face reforme azi cu beneficiari in viitor sau se amina mereu pina sistemul explodeaza si implicit tara !
Situatia se poate schimba cu rabdare si educatie. De la toti, beneficiari ori contribuitori in sistem. In conditiile actuale trecerea la un sistem hibrid de pensii, funded si unfunded, ia 20 de ani.
Orice alta varianta nu inseamna decit ca ne furam singuri caciula.
Buna ziua.
Sunt PFA-liber profesionst, am si cim cu timp partial, care este procentul pe care trebuie sa-l platesc la cas pensii in calitate de pfa avand si cim partial?
@muncitor
nu stiu. incearca pe conta.ro
Un plugin de calcul online al pensiilor actualizat pe net nu se gaseste?