Badea, RDS-ul si Antenele

Aseara l-am urmarit pe Mircea Badea prezentandu-si opinia lui de simplu „telespectator” in conflictul dintre RCS-RDS si trustul Intact.

Avea dreptate sa spuna ca telespectatorii si-au facut contract avand in vedere si faptul ca pe grila de programe exista posturi precum Antena 1 sau Antena 3. Avand in vedere ca RDS-ul nu plateste nimic pentru difuzarea acestor posturi e evident ca decizia nu are baze „economice”; sa scoti din grila de programe Antena 1 si sa lasi Taraf, e ca si cum, un magazin ar scoate din vitrina painea proaspata si ar lasa doar chifle vechi de 2 zile. Asta presupunand ca telespectatorii si-au facut contractele avand in vedere ca si Antena 1 e pe grila. Ceea ce cred ca e cazul. Probabil oamenii ar trebui sa se dezaboneze de la RDS sau sa-i dea in judecata pentru nerespectarea contractului desi, cel mai probabil, contractul respectiv va spune ca RDS-ul nu e obligat sa dea anumite posturi.

Asta a fost singurul lucru in privinta caruia Mircea Badea a avut dreptate.

In pofida a ceea ce spune Mircea Badea, RCS-RDS are dreptul sa transmita sau sa nu transmita ce programe vrea muschii lui. Pe baze economice sau nu. E dreptul proprietarului de bunuri (antene satelit, infrastructura etc) sa se foloseasca de acestea dupa cum crede de cuviinta. Nu se polueaza nici un rau cu cianuri daca nu trece prin cablu Mihai Gadea si nici nu ne intoxicam cu monoxid de carbon daca nu vedem 2 zile la rand Acces Direct.

Si problema consumatorilor captivi e falsa. Acei consumatori care nu au optiuni, in lipsa RCS-RDS, n-ar avea nimic. Cred ca Mircea ar fi de acord ca 1 > 0. Nu cred ca exista vreo interdictie impusa celorlalti furnizori de cablu/antene satelit de a-si vinde serviciile in zonele in care sunt consumatori captivi ca sa-i elibereze pe acestia de tirania erdesiana. In plus de asta, uitatul la televizor nu e o activitate vitala iar oamenii care au la dispozitie 20 de programe TV in loc de 23 numai captivi nu pot fi numiti.

E adevarat ca RCS-RDS face bani ca transmite posturile grupului Intact dar si Antena 1 face bani pentru ca, prin RDS, ajunge in casele a milioane de oameni si poate vinde spatiul de reclama la un pret mai mare. Care castiga mai mult din tranzactie ramane de vazut; important este ca, financiar, ambele entitati o duc mai bine daca colaboreaza, fara sa-si plateasca una alteia bani. Din aceasta privinta e clar ca RCS-RDS nu trebuie sa plateasca nimic pentru transmiterea Antenelor.

Desigur ca daca incepand de maine sute de mii de oameni ar incepe sa se dezaboneze de la RDS pe motiv ca nu exista Antena 1 in grila, trustul Intact ar putea ridica pretentii si ar putea cere bani de la RDS pentru drepturi de difuzare. In momentul in care s-ar afla ca fara Antena 1 in grila RDS-ul pierde, sa zicem, 1 milion de euro pe an, trustul Intact ar putea cere 100.000, par egzample. Asta ar deschide probabil o cutie a Pandorei; PROTV-ul ar cere si el drepturi de transmitere si poate ca si ceilalti furnizori de televiziune prin cablu ar incepe sa fie taxati. Sau poate ca RDS-ul ar suporta pierderea vreme de cativa 1-2 timp in care se va afla ca trustul Intact sufera pierderi de 2 milioane de euro pentru ca nu sunt difuzati de RDS, caz in care aceasta din urma ar putea cere 200.000 de euro pe an pentru difuzare.

Cum spune si una din legile lui Om, om trai si om vedea.

 

11 comentarii la „Badea, RDS-ul si Antenele”

  1. Greu de crezut ca „om” vedea ceva interesant. De genul initiativei proprii de a pleca de la RDS-RCS. IMi place sa cred ca inca mai detinem(ca natie) si niste neuroni care lucreaza dar pana la proba contrarie romanul ramane in legea inertiei mult timp. Cum? NU mai aunt antenele? Mutam pe prost teve sau oteve. Are balta peste…

  2. Corect. Uitasem. Asa-i cand nu mai am teve in casa. Si cand ma gandesc ca unii(multi rau) chiar se cred culti daca se uita la How is made sau brainiac.

  3. Eu nu-mi aduc aminte ca in contract sa fi semnat pentru o anume si precisa grila. Iar clientul sa presupune ca are habar pe ce lume traieste si ce semneaza. Asa ca MB mananca cacat si cu asta.

  4. Drag privitori, dragostea dintre Antene si RCS (mai nou si UPC) pe satelit, a durat atata timp cat Intactu’ n-a cerut bani pentru asta. Acuma, avand in vedere ca toate costa si-s multe vedete de platit, nea Felix a cerut si el acolo, vreo 7 milioane de euro/an. Care maruntis de unde, daca nu de la platitorii de RCS? Pai, e frumos? Cu ocazia asta ne putem aminti si de buna noastra televizie nationala care ia banutii din 2 locuri: si de la cablisti si de la noi toti care avem curent electric. Totusi, daca Antenele cred ca o multime de oameni nu mai pot fara ei, sa faca abonamente, si vor avea masura dragostei telespectatorilor. Pariem pe un 0,1% dispusi sa plateasca?

  5. Am auzit și eu la fel ca Io, că problema ar fi un șantaj încercat de Intact ca să primească bani de la RCS+RDS. Dar nu am surse în nici un sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *