Atentie, vin robotii!

Scriam in „http://mail.logosfera.ro/short-essay-on-what-can-i-do-to-improve-the-image-of-my-country/” ca o eroare frecventa de logica economica este invinuirea robotizarii pentru cresterea somajului. Pe 14 februarie, la Antena 3, specialista in economie, director la „Saptamana Financiara”, Gabriela Vranceanu Firea, a repetat aceeasi eroare intr-un mini-reportaj despre „amentintarea robotilor”. Se dadea acolo exemplu unei fabrici de imbuteliere a apei minerale in care 3 muncitori ce urmaresc o linie moderna de productie au inlocuit munca a 40 de muncitori. 37 de oameni au ramas pe drumuri pentru ca o masinarie nenorocita le-a luat locul.

Cum bine spunea Henry Hazlitt in cartea sa „Economics in one lesson” aceasta eroare se datoreaza faptului ca cei 37 de oameni sunt foarte vizibili, sunt imediati, sunt usor de cuantificat in timp ce numarul oamenilor care au produs acea linie tehnologica, au vandut-o si au montat-o este necunoscut. Apoi patronul fabricii respective de imbuteliere a facut aceasta investitie pe baza unor calcule care au aratat ca este mai rentabil sa foloseasca o linie moderna de imbuteliere si a facut o economie de bani pe care o poate folosi pentru demararea unei noi afaceri. Aceasta investitie se poate traduce si in preturi mai mici ale sticlelor de apa minerala, preturi care permit consumatorilor de apa minerala sa-si cheltuie surplusul de bani pe alte produse, produse care trebuie produse intr-o fabrica in care exista angajati. Acea suma de bani economisita de consumatorii de apa minerala imbuteliata stimuleaza crearea de locuri de munca in alte domenii.

Desigur, pentru o analiza ampla a implicatiilor schimbarii liniei tehnologice intr-o fabrica ar fi fost nevoie de un efort intelectual si uman mult mai mare. E mult mai simplu sa faci un reportaj de 5 minute pe care l-ar fi facut orice elev de la un liceu economic ce analizeaza 2 bilanturi anuale ale unei firme de imbuteliat apa minerala.

In ultim vreme au ca presa se plange ca publicul schimba editorialele formatorilor de opinie pe articolele din CanCan. Daca nici un ziar precum Saptamana Financiara sau o televiziune de nisa precum Antena 3 nu sunt in stare sa-si educe cititorii/telespectatorii si sa-le ridice nivelul cunostintelor economice nu e de mirare ca omul prefera sa se documenteze in alta parte si sa-si cumpere CanCan pentru entertainment.

Un comentariu la „Atentie, vin robotii!”

  1. Pingback: Miniatur Wunderland | Logosfera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *