Ateismul este o religie

Aud din ce in ce mai des acuzatia adusa ateismului cum ca aceasta „ideologie” ar fi o religie. Ma rog, vehementa cu care unii atei isi exprima ideile pot crea senzatia ca acestia sunt patrunsi de de o fervoare (aproape) religioasa. De aceea, as fi mai ingaduitor cu cei ce fac astfel de acuzatii (vezi cazul „Profului de religie„)… daca n-ar fi crestini.

In cazul ateilor sau celor indiferenti religios cuvantul „religie” nu are conotatii pozitive, pe cand in cazul crestinilor da. Pentru acestia bine sa apartii unei religii, sa ai credinta etc. Ma rog, este bine atat timp cat apartii aceleasi religii. Este suficient sa intri pe forumurile romanesti in care ateii sunt atacati de ortodcsii si de catolicii uniti in cuget si-n simtiri, care brusc devin dusmani de moarte imediat ce ateii parasesc forumul si incep discutiile pe marginea dogmelor specifice fiecarei denominatii. De altfel, marii duhovnici ai Romaniei ortodoxe sunt celebri pentru parerea lor despre catolicism si alte secte crestine: adeptii acestora nu se vor salva si-s, nici mai mult nici mai putin, antemergatorii Satanei.

sarivan spune (sarivan.wordpress.com/2009/12/19/ateismul-religie-mondiala):

Să fii ateu trebuie să ai o credința mai mare chiar ca a unor creștini. Să crezi că Pămîntul a apărut în urma unei explozii, dar tot universul se rotește ordonat și se supune unor legi bine stabilite, să crezi că ai provenit de la o bacterie, iar străbunelul tău a fost maimuță, deși genetica a demonstat clar acest neadevăr.

Chiar daca credinta este o virtute „Iar credinţa este încredinţarea celor nădăjduite, dovedirea lucrurilor celor nevăzute.” (Evrei 11:1) exista un nivel optim al credintei. Care, deloc surprinzator pentru cine este obisnuit cu ipocrizia crestina, este exact nivelul la care se afla Sarivan. Sunt convins ca voi fi acuzat ca pasajul biblic citat este scos din context si ca pasajul se refera strict la religia crestin ortodoxa asa cum este este ea propovaduita de apostoleasca Biserica Ortodoxa Romana. Caci, pasajul respectiv este folosit de peste 34.000 de secte si denominatii crestine pentru a-si justifica pseudo-virtutea numita „credinta”.

sfappetrupavelandrei spune intr-un articol la limita retardului (sfappetrupavelandrei.wordpress.com/2011/06/20/ateism-si-religie/):

În primul rând să încercăm să înţelegem ce fel de religie este ateismul. Ateismul cam a luat în crearea lui elemente atât din religiile ce cred într-un dumnezeu personal şi perfect cât şi din cele ce cred într-un dumnezeu impersonal. Să mă explic aici puţin. Foarte mulţi atei cred în existenţa extratereştrilor şi cred că toţi din cei ce cred asta (dacă nu toţi atunci aproape toţi) doresc o întâlnire cu aceste entităţi care ne vor ajuta să rezolvăm problemele globale ce ne macină. În alte cuvinte şi ateii aşteaptă un Mesia, un Izbăvitor care să ne salveze din acest iad ce ni l-am creat singuri. Diferenţa între ateism şi marile religii este doar în formă.

Ateismul, aceasta plaga a societatii, este, la nivel fundamental, similar cu religiile monoteiste si deiste (?!). Cu toate astea religia crestina e o minunata achizitie pentru spiritul omului. Ipocriziei, numele tau e Religiozitate!

Si, cu voia dumneavoastra, ultimul exemplu vine de pe site-ul InLinieDreapta unde Vlad M, unul din membri echipei, comenteaza:

In cazul tau si a celeilalte glume care semneaza sub Logosfera, ideologia este ateismul militant, iar ca orice ideologizati, va traiti ideologia amarata ca religie, adevar ultim. In realitate, tu si logosfera sunteti doar niste apostoli de duzina ai Contra-Bisericii atee, nimic mai mult, si pana si teroristul Breivik a inteles ceea ce voi, chipurile oameni de intelect superior, nu ati fost in stare sa pricepeti: religia este extrem de importanta pentru cultura.

In primul rand cuvantul „ideologie” (Totalitatea ideilor și concepțiilor filozofice, morale, religioase etc. care reflectă, într-o formă teoretică, interesele și aspirațiile unor categorii într-o anumită epocă. ♦ P. restr. Totalitatea ideilor și concepțiilor care constituie partea teoretică a unui curent, a unui sistem etc.) nu are absolut nici o conotatie negativa. Pe cale de consecinta nici a fi „ideologizat” nu e ceva negativ in sine. Poate, autorul comentariului considera ca ideologia e negativa doar daca contravine ideologiei majoritatii. Ar fi absurd (dar nu improbabil caci avem de-a face cu un crestin) pentru ca, in aceasta situatie, primii crestini a caror ideologie era contrara ideologiei majoritatii ar trebui vazuti in aceeasi lumina negativa precum sunt vazuti ateii militanti de astazi. Ceea ce nu e cazul; primii crestini, acei „idelogizati care si-au vazut religia ca adevar ultim”, au produs o cantitate semnificativa de sfinti. Cum „ideologia” nu e ceva negativ, Vlad acuza ateismul ca este o religie. Ori asta e ceva rau. Cu toate ca „religia e importanta pentru cultura”.

Non-argumentul importantei religiei este demonat rapid daca ne aducem aminte ca sacrificiile umane erau importante pentru cultura mayasa, si politeismul era important pentru cultura greaca. Cred ca Vlad nu este atat de prost pe cat sunt ceilalti doi crestini citati dar cu siguranta este la fel de ipocrit. Sa nu uitam ca site-ul InLinieDreapta are o sectiune dedicata Islamului. Sunt curios ce-ar spune Vlad daca, la unul din articolele anti-islam, un musulman ar lasa urmatorul comentariu:

In cazul tau si a celeilalte glume care semneaza sub Vlad M, ideologia este crestinismul cruciat, iar ca orice ideologizati, va traiti ideologia amarata ca religie, adevar ultim. In realitate, tu si Vlad sunteti doar niste apostoli de duzina ai Contra-Bisericii Islamice, nimic mai mult, si pana si teroristul Breivik a inteles ceea ce voi, chipurile oameni de intelect superior, nu ati fost in stare sa pricepeti: Islamul este extrem de important pentru cultura.

Ateismul este o religie in aceeasi masura in care ipocrizia e o virtute.

Fara legatura cu subiectul articolul voi face cateva comentarii scurte pentru ca nu am rabdarea sa scriu un articol dedicat unuia din membri echipei InLineiDreapta.

Este foarte posibil ca Vlad M, sa fie un elitist precum Cioroianu sau Eusebiu care cred ca pacea/linistea/coeziunea sociala primeaza in fata adevarului si ca unii oamenii nu pot face fata adevarului astfel incat trebuie mintiti spre binele lor si al semenilor lor. Sau Vlad M este unul din cei despre Dan Denett spunea ca cred in credinta si care apara religia stramoseasca, nu neaparat pentru ca sunt convinsi de adevarul acesteia, ci pentru ca acestea are anumite beneficii (reale sau inchipuite) la nivelul societatii.

Si pentru ca Breivik este mentionat de Vlad nu pot sa nu remarc similitudinile dintre acestia. Ambii sunt nationalisti, luptatori pentru „conservarea valorilor crestine”, anti-islamisti si par a fi mai mult incantati de „beneficiile” ideilor crestine asupra societatii decat de adevarul continut de „cartile sacre”.

PS: Despre tolomaci care semneaza pe site-ul InLinieDreapta a mai scris si eu_unul

14 comentarii la „Ateismul este o religie”

  1. Eu consider ca comparatia ilara intre ateism si religie vine din faptul ca apologistii care emit asa prostii nu pricep gandirea seculara, asa ca au impresia ca orice forma de miscare sociala sau chiar organizatie trebuie e sau poate sa fie o religie (nu ofera defintitie pentru „religie”). Situatie provocata in special de vechea traditie de paranoia… teama constanta de concurenta din partea altor culte.

  2. @Dumnezero
    Chiar daca un religios ar considera ca orice miscare sociala ar fi o religie tot nu vad de ce un ar spunce ateismul este o religie sugerand prin asta ceva rau. Parca undeva in strafundurile constiintei lor ar sti ca religia e ceva rau si acest gand este un reflex al subconstientului.

  3. Argumentul acesta de „echivalare” e folosit de apologeti pentru a nega forma seculara a societatii, in incercarea de a pune ateismul pe acelasi „teren de joaca”. Apologetii cripto-religiosi (ei se intituleaza „agnostici”) folosesc acest argument eronat pentru a compara „fanatismul” ateu cu cel crestin sau de la alta religie.

  4. Poti sa argumentezi si altfel (ideea nu-mi apartine): nu poti fi definit ca facand parte dintr-o categorie, caracterizand categoria prin negatia apartenentei la o categorie anume. Porneste de la etimologia cuvantului ateu. Ar rezulta ca religia ateului ar fi … lipsa de religie.

  5. @mnezo
    Budismul este o religie atee. E pe cale sa apare o religie noua bazata pe venerarea planetei (Gaia and shit). Poti fi ateu si religios.
    Problema care am incercat s-o arat e ca nu poti sa-i critici pe oameni ca n-au credinta si dup-aia sa-i acuzi ca ireligiozitatea lor e o credinta.

  6. Referitor la ce a scris Vlad M de pe InLinieDreapta, religiile au avut influenta foarte mare in cultura din pacate. Imaginati-va cum ar fi fost acum lumea daca nu erau religiile. Probabil colonizam a 2-a galaxie, probabil nu mai existam, oricum, nu eram tot intr-un semi-ev mediu.

    Oricum, si religiile sunt bune la ceva, atata timp cat exista oameni care nu dau in cap altor oameni de frica pedepsei divine.

    1. Daca nu ar fi fost religia oamenii ar fi invatat prin alte metode sa nu dea in cap altora. Doar nu crezi ca pana sa vina Moise cu tabletele oamenii credeau ca e OK sa ucizi. Deci din punctul asta de vedere religia nu a adus o imbunatatire.

  7. Aveau ei alti zei pana la Moise cu tablele lui.

    Daca maine papa va recunoaste ca totul este o minciuna, mi-e frica de ce va urma. Probabil ca dupa 500 de ani totul va ajunge a vre-un echilibru.

    1. Si aztecii aveau zei si asta nu-i impiedica sa-i taie capetele.
      Sunt de acord ca o perioada multi homofobi ar alerga dupa homosexuali pe strada cu furci si topoare si ca dupa vreo 2 generatii (eu sunt mai optimist) am ajunge la un echilibru. Pe de alta parte tarile nordice au ajuns atee in tot cam atatea generatii fara varsare de sange asa ca… it’s debatable.

  8. Ce afirma ateii? CRED ca universul nu are un creator, ci ca e rezltatul hazardului. Deci ateismul nu este altceva decat o alta credinta. Nu vorbim despre idiotii care STIU SIGUR ca universul n-are creator!

    1. Daca vrei sa incluzi ateismul in multimea credintelor e ok, doar ca trebuie sa intelegi ca in acea multime exista si „credinta in Xenu” sau „credinta in Mos Craciun”. Ateismul sa pe picior de egalitate cu crestinismul doar daca crestinismul sta pe picior de egalitate cu scientologia. Ceea ce, cred ca esti de acord, nu e cazul. Asa ca stimati jurati, va rog sa nu luati in considerare ultimul comentariu.

    2. De cand e non-credinta o credinta?
      Mi se pare absurd.
      Eu nu “cred” ca NU sunt religios.
      Eu nu “cred” ca nu exista Dumnezeu ci pur si simplu nu exista credinta in ideea asta.
      Eu nu cred ca nu exista Mos Craciun si nu ma identific ca fiind acraciunist, noncraciunist sau cum vrei tu.
      Ateismul reprezinta lipsa credintei.
      E simplu.
      E ca si cum m-ai pune sa ma identific cu un label ca nu exista credinta in ideea ca Michael Jackson e inca in viata.
      Pentru mine termenul de Dumnezeu e irelevant si lipsit de importanta, tu esti ala care ii acorzi o importanta si tu simti nevoia sa-mi pui mie un label si sa ma bagi intr-o categorie.
      Poti sa faci diferenta intre?
      Nu am credinta ca Michael Jackson e in viata.
      Si
      Eu cred ca Michael Jackson nu e in viata.
      Bineinteles ca tu ma poti contrazice cu: “Dovedeste-mi ca nu e in viata”.
      Tocmai din cauza asta mentionez: Nu am credinta ca traieste. Si te las pe tine sa-mi demonstrezi ca traieste avand in vedere ca o negatie e imposibil de dovedit iar din punct de vedere al bunului simt e de datoria ta sa-mi demonstrezi daca ai vreun fetish ciudat si in chestia asta.
      Eu nu afirm ca Dumnezeu nu exista, eu nu am credinta ca Dumnezeu exista. Afirmatia o faci tu ca si crestin. Tu afirmi ca ceva exista si ma pui pe mine sa demonstrez ca NU exista, eu neavand credinta in afirmatia ta.
      Gogu: “Salut, sunt Gogu, soru-ta a fost implicata intr-un accident grav, da-mi 5.000RON si se rezolva”.
      -“Salut Gogu, eu nu am sora”.
      Gogu:”Demonstreaza-mi ca nu ai sora”. :))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *