Ateism biblic: Geneza

Acum ceva timp am ascultat seria „Great Ideas of Philosophy” de la The Teaching Company. La inceputul sectiunii dedicate lui Aristotel autorul cursului spune ca atunci cand este intrebat despre ce filozof poate spune ca a fost in contact cu o civilizatie extraterestra sau a fost trimis de o civilizatie extraterestra avansata care a dorit sa ne accelereze evolutia raspunsul este: Aristotel. Motivul: undele contributiei acestuia la gandirea umanitatii s-au propagat de-a lungul a sute de ani si au influentat sute de ganditori.

Nu cred ca biblia este de inspiratie divina, dar nu pot sa nu constat o coincidenta (!!!) remarcabila: autorii bibliei aveau o intelegere profunda a psihicului uman. Cu mult timp inainte ca filozofii sa intrebe ce motiveaza comportamentul omului, cu mult timp inaintea aparitiei psihologiei, a teoriei lui Maslow, autorii bibliei au inteles ce motiveaza cel mai mult comportamentul unui om: frica. Aceasta coincidenta mi se pare ca este atat de mult inaintea oricarei tentative filozofice incat, asemenea profesorului de la TTC, ma poate indreptati sa o atribui unei civilizatii extraterestre (malefice de data asta) care-si doreste transformarea umanitatii intr-o masa de sclavi pentru propriul amuzament. Trebuie sa mentionez ca aceasta ipoteza nu-mi consuma noptile si ca aceasta serie este un exercitiu ce porneste de la ideea: „ce-ar fi daca Biblia a fost scrisa sub atenta indrumare a unor extraterestri rau intentionati”.

Scenariul incepe cu o rasa de extraterestri ajunge pe Pamant unde gaseste niste fiinte salbatice (dar cu potential de dezvoltare) speriate de fenomenele neintelese ale naturii. Dupa o perioada de observatie realizeaza ca frica este un factor motivator care i-ar putea face pe toti oamenii sa faca orice. Pentru a-si instaura suprematia asupra rasei umane extraterestri au nevoie de „cartite”, oameni care sa-i sprijine in demersul lor. Evident extraterestri ar fi putut face chiar ei asta dar asta necesita alterarea permanenta a naturii pentru ascunderea interventiei lor, si, deci, un consumul de resurse sporit. Ca orice dictatura care se respecta e mult mai usor sa-i pui pe altii sa-ti faca treaba murdara. Gasesc cativa mancatori de ciuperci halucinogene si le transmit mai mesaje, mesaje care ajung intr-un timp relativ scurt sa formeze Vechiul Testament.

Pentru ca mesajul cartii este unul care sugereaza ordine, scop, directie dorita de o entitate benevolenta extraterestrii ar trebui sa introduca in carte pasaje sau indicii cu privire la adevarul ascuns. Contradictii. Ceva care sa-i faca pe cei care inteleg mesajul adevarat sa se comporte cu indiferenta fata de semenii sai si sa utilizeze cartea sfanta pentru a-si asigura avantaje materiale, confort etc. indobitocind in acelasi timp restul rasei umane. O masinarie de propaganda este mult mai eficienta atunci cand cei ce o coordoneaza nu sunt implicati afectiv si stiu exact adevarul. In cazul celei mai noi religii (scientologia) acest lucru este evident; initiatorii acestei religii si liderii acesteia stiu ca mesajul este scris de un autor de romane SF si pot actiona eliberati de frica de mania lui Xenu. La fel si in cazul religiilor abrahamice, un rabin/molah/papa care intelege ca Dumnezeu nu exista va fi eliberat de frica de pedeapsa zeului si va fi mai eficient in activitatea de convertire/indoctrinare/inrobire a speciei umane.

Deci unde gasim in Biblie, adevarul ascuns? In contradictii. Si ce loc ar mai potrivit pentru prima contradictie decat Geneza. In Geneza ni se prezinta cativa zei (extraterestrii???) care decid sa faca pe om: „Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră” si-i dau acestuia spre folosinta Pamantul. Acest favor trebuie returnat (o alta dovada de cunoastere excelenta a comportamentului uman) prin urmarirea cu strictete a regulilor impuse de zei. Iar regula este ca cei doi oameni sa nu manance dintr-un anumit pom, „pomul cunoştinţei binelui şi răului”. Adam si Eva incalca porunca divina si automat acestia trebuie pedepsiti. Pana aici totul pare destul de logic, orice rau trebuie pedepsit iar un rau indreptat impotriva zeilor care ne-au dat acest dar de pret (Pamantul) trebuie pedepsit foarte aspru.

Dar uitam un detaliu semnificativ: pomul cunoştinţei binelui şi răului. Existenta acestui pom arata faptul ca cei 2 oameni nu erau dotati cu aceste cunostinte. Altfel n-ar fi fost nevoie de acest pom. Faptul ca oamenii nu s-au grabit sa manince din pomul vietii vesnice arata ca acestia nu stiau ca ar fi fost bine s-o faca. Mai mult Adam si Eva se plimbau goi prin Rai fara sa considere acest lucru ceva rau; abia dupa ce au consumat din pomul cunoştinţei binelui şi răului au realizat ca nu e bine sa fie goi. De fapt cei 2 erau aproape idioti, nu exista nici o urma de scepticism in discutia cu sarpele si se comporta ca un copil de 2 ani care pleaca cu primul pedofil ce-i inmaneaza o acadea desi parintii i-au spus sa nu vorbeasca cu straini. Zeii biblici se comporta precum un parinte care-si lasa copilul de 2 ani nesupravegheat intr-o camera in care exista un cui si multe prize, apoi se comporta ca si cum copilul ar fi trebuit sa asculte de el. Aceasta contradictiei este suficienta pentru a respinge ipoteza ca Biblia este de inspiratie divina si ca este o minciuna.

Un preot care realizeaza acest lucru observandu-si turma ascultatoare va fi imbatat de putere. In prima faza probabil ca nu-si va crede ochilor ca oile sale nu sunt suficient de destepte sa inteleaga consecintele aceastei banale contradictii, care este disponibila tuturor. In fata ignorantei maselor va avea de ales: fie continua minciuna si se bucura de statutul privilegiat, fie va incerca sa-i lumineze pe ceilalti, sa-i scoata din intuneric.

In Occident cazurile de preoti „converiti” la ateism sunt destul de numeroase, dar cred ca mai numerosi sunt cei care realizeaza adevarul despre religia lor dar continua sa ramana preoti din diverse motive: frica (!!!) de ostracizare, din lipsa unei alternative (cine are puterea s-o ia de la capat la 25-30 de ani dupa terminarea Facultatii de Teologie) sau pentru avantajele vietii de preot (statut social, siguranta materiala etc). Sunt povesti cu calugari ortodocsi care isi impart chiliile, preoti care ravnesc la trupul enoriasilor (femei, barbati, copii). In conditiile in care un enorias de rand se teme de pedeapsa divina si daca citeste horoscopul, nu este ciudat ca avem printre preoti si calugari oameni care curvesc, injura, fura? Nu cumva acestia sunt cei care „stiu” foarte bine ca, dincolo de nori, nu exista nici un Bau-Bau? Sau cel putin ca ceea ce e scris in Biblie e doar minciuna?

Stiu ca un credincios citind aceasta ipoteza va replica: „Acceptand scenariu tau, asta nu demonstreaza ca ateismul duce la imoralitate?”. Nu, dar demonstreaza ca moralitatea unui om se vede in fapte si nu in vorbe, in uniforma pe care o poarta sau in credinta de care pretinde ca apartine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *