Ateism biblic: Avraam si fiul

In primul post din seria „Ateism biblic” spuneam ca in Biblie exista pasaje ce pot fi interpretate ca si indemnuri la necredinta si scepticism. Chiar si pacatul originar, baza credintelor abrahamic, poate sugera un indemn la neascultare a bisericii. In Facerea, capitolul 22, aflam povestea lui Avraam este dispus sa-si ucida copilul la dorinta lui Dumnezeu:

1. După acestea, Dumnezeu a încercat pe Avraam şi i-a zis: „Avraame, Avraame!” Iar el a răspuns: „Iată-mă!” 2. Şi Dumnezeu i-a zis: „Ia pe fiul tău, pe Isaac, pe singurul tău fiu, pe care-l iubeşti, şi du-te în pământul Moria şi adu-l acolo ardere de tot pe un munte, pe care ţi-l voi arăta Eu!” 3. Sculându-se deci Avraam dis-de-dimineaţă, a pus samarul pe asinul său şi a luat cu sine două slugi şi pe Isaac, fiul său; şi tăind lemne pentru jertfă, s-a ridicat şi a plecat la locul despre care-i grăise Dumnezeu. 4. Iar a treia zi, ridicându-şi Avraam ochii, a văzut în depărtare locul acela. 5. Atunci a zis Avraam slugilor sale: „Rămâneţi aici cu asinul, iar eu şi copilul ne ducem până acolo şi, închinându-ne, ne vom întoarce la voi”. 6. Luând deci Avraam lemnele cele pentru jertfă, le-a pus pe umerii lui Isaac, fiul său; iar el a luat în mâini focul şi cuţitul şi s-au dus amândoi împreună. 7. Atunci a grăit Isaac lui Avraam, tatăl său, şi a zis: „Tată!” Iar acesta a răspuns: „Ce este, fiul meu?” Zis-a Isaac: „Iată, foc şi lemne avem; dar unde este oaia pentru jertfă?” 8. Avraam însă a răspuns: „Fiul meu, va îngriji Dumnezeu de oaia jertfei Sale!” Şi s-au dus mai departe amândoi împreună. 9. Iar dacă au ajuns la locul, de care-i grăise Dumnezeu, a ridicat Avraam acolo jertfelnic, a aşezat lemnele pe el şi, legând pe Isaac, fiul său, l-a pus pe jertfelnic, deasupra lemnelor. 10. Apoi şi-a întins Avraam mâna şi a luat cuţitul, ca să junghie pe fiul său. 11. Atunci îngerul Domnului a strigat către el din cer şi a zis: „Avraame, Avraame!” Răspuns-a acesta: „Iată-mă!” 12. Iar îngerul a zis: „Să nu-ţi ridici mâna asupra copilului, nici să-i faci vreun rău, căci acum cunosc că te temi de Dumnezeu şi pentru mine n-ai cruţat nici pe singurul fiu al tău”.

Acest pasaj este interpretat de Biserica drept un model de comportament la solicitarile divine. Tot ce ne cere Dumnezeu noi trebuie sa facem. Indiferent cat de abominabila, imorala sau dezgustatoare este solicitarea. Si totusi, pasajul poate fi interpretat si altfel. Povestea ascultarii lui Avraam este si povestea unui copil a carui moarte Dumnezeu nu si-o doreste. Indiferent cine o cere, un parinte nu trebuie sa-i sacrifice copilul. Sunt convins ca multi din printii si regii crestini care-si indemnau supusii sa-si trimita copii in razboaie de aparare sau raspandire a crestinismului foloseau pilda lui Avraam drept exemplu de sacrificiu. La fel cum multi foloseau interpretarea „corecta” (in sensul precizat la inceputul seriei) pentru a-si proteja copii si a-i tine departe de campul de lupta. Iar daca mergem mai departe cu interpretarea metaforei din povestea biblica si consideram ca Isaac ar fi urmat sa fie sacrifiat pe altarul credintei (jertfelnicul reprezinta credinta) acest pasaj sugereaza un indemn la respingere a dogmelor religioase, un indemn la cresterea copiilor fara indoctrinare religioasa. Credinta in care este crescut un copil va determina in mod decisiv limitele in care intelectului copilului se va putea manifesta. Clericii stiu foarte bine asta si asta e motivul pentru care vor ca parintii sa-si aduca copii la slujbele religioase la varste cat mai fragede; mintea copilului este ca un burente care absoarbe fara discernament tot ce i se baga pe gat. Preotii sunt, din acest punct de vedere, vocea din cer care va indeamna sa sacrificati mintea copilului pe altarul credintei. Adevarul este ca Dumnezeu nu vrea asta. Asa cum nu a vrut ca Avraam sa-si sacrifice copilul. Iar daca Dumnezeu chiar vrea ca fiul sau fiica dumneavoastra sa gandeasca intr-un anume fel atunci va face ceea ce a facut cu faraonul, ii va impietri/inmuia inima exact cat trebuie. Nu e nevoie sa va transformati de buna voie copilul in contribuabil la visteria Bisericii prin indoctrinare timpurie.

8 comentarii la „Ateism biblic: Avraam si fiul”

 1. „Si totusi, pasajul poate fi interpretat si altfel.”
  interpretarea e facuta de cineva care nu prea are nimic in comun cu credinta…probabil pentru ca parintii sai nu l-au „indoctrinat” cand era mic …si acum cand e mare si patimile la fel de mari …nu se mai poate face mare lucru in privinta credintei(decat cu un efort extraordinar personal si constient) …a stat prea mult timp departe de Dumnezeu…dar…

 2. Eu sunt atit de departe de Yehova al tau pe cat esti tu de departe de Allah. Deh… ambele sunt personaje imaginare. Cat despre Dumnezeu, este posibil, daca exista, sa nu-i placa indivizii care, in loc sa caute adevarul in imensul univers, isi lasa creierul la intrarea in diverse cladiri si-si baga nasul intr-o carte de povesti.
  Si Isus interpreta pasaje din Vechiul Testament intr-un mod neplacut pentru popii acelor vremuri. Esti un fariseu ipocrit!

 3. eu cand aveam 10 ani si-am citit asta ma gandeam cum voi reactiona dc Dumnezeu imi va cere si mie sa-mi acrific copilul, apoi ma gandeam dc nu voi fae puscarie si cum ii voi convinge pe ceilalti ca am facut ce terbuia…

 4. @pisicone. Si cum crezi ca ai fi putut sa-i convingi pe ceilalti? Si de ce crezi ca nici unul din cei ce si-au sacrificat copii nu reusesc sa-i convinga pe ceilalti?

 5. Una este sa-ti jertfesti fiul, cu totul alta e sa-i ceri altuia s-o faca. Desi, daca stau sa ma gandesc mai bine, resorturile psihologice (sau psihiatrice) sunt tot alea. Chiar si asa, jertifirea fiului mi se pare tot o fapta abominabila.

 6. NU IMI PLACE SA CAUT PILDE(SA CITESC) :(((( UAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAPROFUL DE ROMANA Marin Iancu(Marin Prostu)

 7. In Primul rand Isaac este fiul unuia dintre cei trei de la stejarul Mamvri.
  Dupa ce au mancat si baut au intrebat pe Avraam unde este ii nevasta .
  Dupa aceea i-au zis ca la anul pe vremea aceasta vei avea un fiu.
  Este chiar asa greu de inteles?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *