Asistenta medicala gratuita

Ascultam ieri la BBC, in cadrul emisiunii „World have your say!”, o discutie despre reforma sistemului de asistenta medicala din Statele Unite. O englezoaica ce locuia in SUA de cativa ani se plangea de faptul ca, in timpul sederii sale, nu si-a putut niciodata permite sa plateasca asigurare medicala si ca, in tara natala, asistenta medicala era gratuita si ca daca aveai probleme medicale te puteai duce oriunde si puteai beneficia de asistenta medicala fara sa te ingrijesti de nota de plata.

„Asistenta medicala gratuita”… suna bine. Cine nu si-ar dori asa ceva? Sau sa poti zbura printre blocuri ca Spiderman? Din pacate, nu s-au descoperit (inca) paienjenii radioactivi, la fel cum nu s-au descoperit o modalitate de a produce energie din nimic. Asta ar insemna „asistenta medicala gratuita”, nu? Adica cineva ar putea oferi servicii medicale fara sa fie platit pentru asta. Supriza, salariile medicilor costa, scolarizarea acestora costa, constructia de spitale costa, energia electrica consumata pentru functionarea aparatelor medicale costa, instrumentele chirurgice costa. Cu toate astea, exista oameni pe planeta care cred ca toate aceste costuri insumate pot fi egale cu zero?

Cand un om intra in spital cu o boala si cu o anumita suma de bani disponibila si iese afara din spital sanatos avand aceeasi suma de bani disponibila poate avea iluzia ca nu l-a costat nimic procesul de „insanatosire”. Daca e ignorant si nu vede mai mult de 2 metri in fata. Pentru toate serviciile medicale, indiferent daca sunt oferite in sistem public sau privat, trebuie sa platesti. Ca platesti tu, sau angajatorul, ca platesti sume mici periodic sau o suma mare o singura data, ca platesti inainte sa te prezinti la medic sau dupa, e irelevant. Exista un cost si acesta trebuie platit.

In aceasta lumita toata discutia ar trebui sa se reduca la o problema de eficienta. Poate sistemul public sa asigure o eficienta mai mare decat unul privat sau nu? E mai eficient sa platesti impozite la stat care sa le distribuie catre o mare retea de unitati medicale, gestionate de stat sau sa iti alegi un asigurator privat care sa suporte costurile cand se intampla riscul asigurat?

Asistenta medicala gratuita se ofera la Spitalul de Urgenta Floreasca pentru oamenii strazii si pentru o parte a unei anumite etnii care nu gaseste de cuviinta sa contribuie la buget prin plata taxelor si impozitelor. Desigur, doar in anumite conditii. Dar pentru acele servicii platim NOI, restul. Stiu ca in momentul in care ai nevoie de o operatie foarte costisitoare impartirea riscului cu mai multi oameni iti permite sa beneficiezi de asistenta medicala la costuri scazute. Dar asta duce discutia tot in zona eficientei si costurilor. Pe taramul realitatii. Acolo unde, statul si-a dovedit incompetenta iar si iar.

PS: De ce unitatile din sistem medical public nu poate intra in competitie corecta cu cele din sistemul privat? Ce-ar fi daca, plata contributiei la fondul de sanatate ar fi obligatorie dar fiecare spital, policlinica etc ar trebui sa convinga oamenii sa le aleaga ca si destinatie a fondurilor? Sunt convins ca s-ar gasi o modalitate practica pentru implementarea acestei solutii. Daca discutia n-ar fi monopolizata de demagogii n-ar striga „Unde e dreptul universal la asistenta medicala?”

5 comentarii la „Asistenta medicala gratuita”

 1. Impozitele si asigurarile obligatorii , de pansie ,de drumurisi poduri ,de intretinera aparatului adminstrativ al unei tari , armatei ,asigurarea contra accidentelor rutiere etc ….ce rost mai au daca tot ar trebuii sa plateasca fiecare din buzunar taman atunci cind are nevoie de ceva ?

  Adica daca eu nu conduc si nu merg pe sosele si nu am nevoie de politie si de armata si de politicieni … si ingrijirea medicala o platesc pe loc ….DE CE PUII mei sa mai platesc impozite ?
  De ce sa mai platesc asigurare de pensii cind pot foarte bine sa pun banii astia deoparte sa-i investesc sa-mi cumpar aur si sa-l am la batrinete sau sa-l aiba familia mea de mor inainte !

  De ce sa platesc asigurare la masina ca doar conduc de cinshpe ani fara accident ? (De ce nu-mi da asigurarea banii platiti inapoi ?, De ce cu bani mei plateste pe soferii razleti ?)

  De ce cu banii mei se plateste sintemul politic, administrativ si de aparare al tari ? Ca eu mi-s apolitic, pacifist si avocatii , bodyguarzii si detectivii mi-i platesc direct ?

  De ce sa mai platesc bani/impozite/ pentru constructia de spitale si pentru invatamintul universitar cind pot platii direct doar pentru bolile mele …si saraci si cei ce fac accidente si cei ce n-au asigurari medicale si folosesc sosele sa se …spanzure ! sau ….SA FACA REVOLUTIE (daca nu mai pot traii cindva !) …si prin revolutie sa ne ia si noua gitul astora de avem bani si platim servicile jos si asocial (fara sa tinem cont de societate si de restul turmei ).

  Hop …hop,hop ca-i bai …..din negrija altora o patim si noi …ca astia …saracani si ne-tratati …rabda doar pina la o limita …(limita cind zic : Pai tot nu mai avem ce pierde ca calici sintem …hai pe ei mama lor de bogatani !).

  PS: Parerea me e ca noi astia jmekerii…sa jmekerim …dar totusi sa le dam si saracanilor ceva !
  Cam atit incit de trait din asta sa nu poata dar nici sa nu poata muri (sau „doamne feri” face vr-o revolutie !) .

  Pentru asta se necesita studii in manipulare , istorie, psihologie , economie si drept ….noi masonici nu ne lasam la fraieri …ii ….IDEOLGIZAM !

  Ca-n puii mei din taxele si impozitele pe fraieri ne traim …HUZURUL !

  Hahaha….un pic de meditatie pe tema n-ar strica !
  Si …omul prea sarac, prea bolnav , prea subjugat ( dar numai „prea” si asta e greu cuantificabil ) … nu „prea” mai are ce pierde si prin asta pierdem …noi (zice ISTORIA!)
  😀

  😉

 2. De ce sa platesc asigurare la masina ca doar conduc de cinshpe ani fara accident ? (De ce nu-mi da asigurarea banii platiti inapoi ?, De ce cu bani mei plateste pe soferii razleti ?)

  Firmele private de asigurare iti cresc prima daca faci accidente si-ti fac reduceri daca nu ai evenimente. Am auzit ca, in Canada, daca ai evenimente automobilistice poti sa-ti iei adio de la condus pentru ca primele de asigurare devin prea mari.
  Daca ai grija de sanatatea ta (diete, sport, nu fumezi, nu bei) cum te recompenseaza sistemul medical de stat? In nici un fel. Mai rau, te penalizeaza. Daca ai grija de tine probabil ca ai si un salariu mai mare (si-ti permiti un abonament la sala, sa maninci ecologic etc) esti bun de plata, ca platesti procentual din salariu.

 3. Eficienta in sistemul medical nu masoara in bani ci in sanatatea populatiei. Si pot spune ca sistemul britanic este eficient in sensul acesta, prin programele de prevenire.

  De fapt, exista un parteneriat public-privat cand vine vorba de sanatate. Dar la partea cu privatizarea sanatatii nu sunt de acord. Institutiile private au ca scop „a face bani”. Chiar daca sunt non-profit. Astfel, ele presteaza numai servicii usoare, care vor aduce bani si pe viitor, nu chestii majore cum ar fi operatii, transplanturi si altele.

 4. Spitalele private vor intra in parteneriate cu firme private de asigurari pentru maximizarea profitului.
  Problema oricarei institutii a statului este lipsa de responsabilitate. Care este decizia cea mai probabila a Colegiului Medicilor cand ancheteaza acuzatiile de malpraxis? De cate ori a condamnat statul un fost ministru?
  In aceste conditii lipsa de eficienta este o certitudine.

  Sa nu uitam ca statul nu lupta impotriva homeopatiei. In timp ce firmele private de produse homeopate sunt indreptatite sa urmareasca profitul, statul nu lupta pentru cetatean si deci, impotriva homeopatiei. De ce? Nu exista stimuli care actioneaza sistemul de feedback.
  Sistemul de stat reactioneaza timid doar cand sunt scandaluri mediatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *