Sunt curios de ce nu se face bilantul crizei economice mondiale. Stim cam cine a pierdut (aproape toata lumea) dar nu stim cine a castigat. Si ar fi interesat de aflat. S-ar putea sa aflam ca, cu ocazia crizei, planeta intreaga a fost cumparata destul de ieftin. Stiu, e o idee cu paranoica si cu iz de teorie conspirationista. Asta nu inseamna ca ipoteza trebuie aruncata la gunoi.
De ce cred ca pe unii criza i-a facut mai bogat, mult mai bogati? Cunosc oameni care au castigat putin. Proprietarul apartamentului pe care l-am cumparat cand piata imobiliara era la apogeu cumparase apartamentul cu un an in urma la 60% din valoarea cu care mi l-a vandut. A venit criza inainte sa-i investeasca intr-o alta proprietate imobiliara astfel incat acei bani i-au ramas. Eu am pierdut exact aceeasi suma pentru ca acum apartamentul meu valoreaza 60% din cat valora la data achizitiei. Daca suma pierduta de mine ar fi picat din cer as putea spune ca, de fapt, nu am pierdut nimic. Insa suma respectiva am acumulat-o muncind.
La nivelul economiei SUA, de unde a pornit criza, lucrurile se intampla la fel: unii au pierdut, altii au castigat. Au castigat dividende actionarii bancilor care acordau credite neperformante, au castigat managerii, cei care au cumparat actiuni la valoare mica si au vandut la valoare mare. Desigur multi au pierdut in timp ce au castigat la un moment dat (ex: actionarii au castigat cand primit dividende, dar au pierdut cand valoarea actiunilor a scazut). Totusi, e destul de probabil ca unii sa fi castigat enorm; unii pe care nu-i cunoastem.
Mai tineti minte cand, la cateva luni de la inceperea razboiului din Iraq, Pentagonul nu a putut sa justifice vreo 2 miliarde de dolari? Pur si simplu nu stiau unde s-au dus acei bani. Iar sumele vehiculate pentru finantarea razboiului erau de ordinul zecilor-sutelor de miliarde de dolari. In conditiile in care criza actuala inghite mii de miliarde de dolari ar fi o nimica toata ca vreo suta/doua de miliarde sa „dispara” in alte dimensiuni. Unii specialisti afirma deficitul cauzat de criza se ridica la 20.000 de miliarde. Banii astia au fost creati din nimic. Iar acum trebuie tipariti pentru a stimula economia sa produca ceea ce nu a produs inaintea crizei.
SUA se pregateste de tiparirea a inca 1000 de miliarde de dolari. Acestia vor umple o parte din golul lasat de lacomia celor care nu au inteles ca cresterea economica permanenta nu este posibila in conditiile diminuarii resurselor dar si a celor care au inteles ca criza era inevitabila. Un audit al crizei ar trebui sa ne arate baietii cu adevarat destepti.
Exista o posibilitate de a anhila operatiunile speculative licie si ilicite din intreaga lume.
BANUL ELECTRONIC, moneda mondiala
Pai dolarul este o moneda mondiala, dar asta nu a impiedicat criza actuala sa porneasca chiar din SUA. Operatiunile speculative cu bunuri (mobile si imobile) nu cred ca ar fi stopate de o moneda mondiala. Le-ar opri doar pe cele monetare. Ar fi un lucru pozitiv totusi.