In Romania exista spitale private a caror costuri de realizare sunt de 100.000 euro/pat. In 2007, in Bucuresti, un spital cu 100 de locuri a fost construit cu 10 milioane euro. In Iasi, in 2010, un spital cu 220 de locuri a costat 20 milioane de euro. Asta in timp ce statul cheltuie de cel putin 2 ori mai mult. Spre exemplu, Spitalul Coltea cu o capacitate de 345 de paturi a fost reabilitat (atentie, nu construit) cu 63 milioane de euro.
Putem spune ca pentru fiecare pat de spital construit in Romania niste baieti destepti (ministri, constructori, diversi consultanti care dau avize si verifica proiectul) castiga 100.000 de euro. Cu toate astea la noi in tara spitalele se inchid. Probabil se inchid acum ca peste 5-10 ani sa fie reconstruite, caci daca la reabilitarea unui spital ies 100.000 de euro/pat, la construire vor iesi minim 200.000 euro/pat, bani pentru vile pe Coasta de Azur, apartamente la etajul 200 in zgarie-norii din Dubai si altele.
Elena Udrea isi propune (ar fi culmea sa ne propuna noua) construirea in Bucuresti a unei sali polivalente de 20.000 de locuri al carei cost initial este de 50 milioane de euro. Cost care aproape sigur va fi depasit caci pe malurile Dambovitei un stadion cu costuri de pornire de 150 de milioane de euro se finalizeaza doar cand costurile ajung la 250 de milioane. Ca termen de comparatie Allianz Arena a pornit cu 286 milioane si s-a finalizat dupa ce nemtii au cheltuit 340 milioane. Ca o paranteza, pe Allianz Arena joaca echipa Bayern care disputa vreo 30 de meciuri pe an astfel ca la 30euro/meci si 40.000 de spectatori pe meci inseamna ca in cel mult 10 ani investitia se amortizeaza.
Avem bani sa construim o sala polivalenta sau un spital cu capacitate de 250 de locuri (sau 500 daca nu s-ar fura 100.000euro/pat). Cum inca de pe vremea romanilor oamenii isi doresc paine si circ, nu paine si medicamente, Elena Udrea le va construi oamenilor un circ nou. Mai tineti minte afisele anti-contrabanda cu tigari? Alea care spuneau „Aici ar fi putut fi o autostrada daca s-ar colecta 1 miliard de euro din contrabanda cu tigari”? (despre adevaratul lor mesaj am scris aici) Pentru consistenta ar trebui ca viitoarea sala polivalenta sa fie inconjurata de afise de genul
- Aici ar fi putut fi un spital cu 20 de sectii de specialitate, daca mama Elenei Udrea avorta la timp
- Aici ar fi putut fi un spital cu 500 de locuri, daca cineva ar fi bagat-o in spital pe Elena Udrea la timp
- In Romania 10 orase ar fi putut avea un spital nou de 50 de locuri, daca Elena Udrea muta banii la Ministerul Sanatatii
Exista povesti despre mortii din betoanele Casei Poporului care arata cruzimea regimului Ceausescu. Alti morti vor fi necesari sa construim Sala Polivalenta. Mesterul Manole cel putin a avut „puterea” sa-si omoare sotia ca sa-si termine constructia. Elena Udrea are puterea sa omoare copii, parintii, sotii, sotiile si bunicii altora ca sa-si termine lucrarea. Mesterul Manole a avut bunul simt sa se sinucida dupa ce si-a terminat lucrarea. Daca ar fi sa pastram proportiile, Elena Udrea ar trebui sa se infasoare in explozibil si sa se detoneze in sediul Guvernului in timpul unei sedinte conduse de Basescu. Dar nu putem pastra proportiile caci Mesterul Manole e personajul unui basm.
Si in Cluj e la fel. Regimul local pdlist construieste un stadion (intr-o zona centrala foarte aglomerata, cu cai de acces inguste) si o sala polivalenta in timp ce spitalele sunt in paragina si materiale medicale de consum lipsesc. Asta in timp ce Clujul e considerat un oras unde se face turism medical.
Ar trebui sa lipesc niste afise pe langa spitale cu „de spital nu sunt bani, ca ati acceptat stadion, biserici, fantani arteziene si renovari de piete„.
Orasele mari au cel putin spitale. In unele sate nu exista nici macar un dispensar dar se fac investitii in parcuri si locuri de joaca din „bani europeni”
Da da… un fel de urbanizare inceputa cu curul.
Intr-adevar, zici tu ceva.
Pingback: Trolij, adica trolaj in imagini pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu.