Aici ar fi putut fi mai putini hoti

Ati vazut afisele cu mesajul „Aici ar fi putut fi o autostrada daca s-ar fi colectat 1 miliard de euro din contrabanda cu tigari”? Am inteles ca sunt si reclame TV cu acelasi mesaj.

Nu e ironic ca din banii nostri se platesc reclame prin care se promoveaza ideea ca impozitele mari sunt bune? Cred ca pur si simplu a devenit amuzat pentru guvernantii nostri sa vada cat putem suporta sau cat de ignoranti suntem din punct de vedere politic si economic. Nu-mi e greu sa-mi imaginez ca ministrul sau functionarul care a aprobat sau solicitat aceasta reclama i-a spus unui foarte apropiat coleg din aparatul birocratic:

Ha,ha… crezi c-o sa se prinda prostii ca facem misto de ei?

Aici ar fi putut fi o tara cu mai putini hoti… daca oamenii nu le-ar da dreptul guvernantilor sa fure de la toti, prin impozite, si sa dea la unii firimituri (ajutoare sociale) si altora fripturi grase (contracte cu statul).

Nu vom scapa de un stat corupt atat timp cat noi, cetatenii, cerem asistenta statului. Orice contract are o sectiune numita „obligatiile partilor”. Atat timp cat vom cere statului „ajutoare” va trebui sa platim pentru ele. Cum nu exista nici un criteriu de stabilire a eficientei economice a activitatii statului (raportul impozite/ajutoare) in mod inerent vor apare tot felul de capuse care sa-si alimenteze conturile din oceanul de fonduri numit „Buget”. Singura modalitate de a limita ingrasarea conturilor capuselor nu este o justitie mai puternica, nici legi mai bune ci diminuarea considerabila a Bugetului. Pentru unii pare contra-intutiv faptul ca cea mai eficienta protectie sociala este tocmai… lipsa protectiei sociale. E foarte simplu insa; cea mai buna protectie sociala este cea care ne-o pregatim singuri. Avem 40 de ani de comunism si 20 de ani de fals capitalism care sa demonstreze asta.

Cate generatii vor trebui sa-si petreaca batranetea ingrijorandu-se ca statul va jongla cu punctul lor de pensie pana sa intelegem ca e responsabilitatea noastra sa avem grija de ceea se intampla cu noi dupa ce vom ajunge la 60 de ani? Cate generatii vor trebui sa vada zeci de limuzine pe strazi in timp ce Presedintele/Premierul anunta reducerea pensiilor ca sa intelegem ca statul reduce pensiile PENTRU CA POATE si ca unii se imbogatesc din contracte cu statul pentru ca statul ARE DE UNDE? Cate generatii trebuie sa plateasca asigurari medicale dar si sa fie obligate sa plateasca serviciile medicale ca sa intelegem ca noi trebuie sa platim direct serviciile medicale, de fiecare data cand avem nevoie? Cate generatii trebuie sa se lase pacalite de mesajele populist-socialiste ale demagogilor politici ca sa intelegem ca atunci cand un politician spune ca vrea ca statul sa ne ajute, noi trebuie sa-i raspundem „de ce crezi tu ca un birocrat ascuns in cladirea guvernului stie sa aibe grija de mine mai bine decat o fac eu?”.

7 comentarii la „Aici ar fi putut fi mai putini hoti”

  1. Citez:
    „Ati vazut afisele cu mesajul “Aici ar fi putut fi o autostrada daca s-ar fi colectat 1 miliard de euro din contrabanda cu tigari”?[…]Nu e ironic ca din banii nostri se platesc reclame prin care se promoveaza ideea ca impozitele mari sunt bune?”
    Intrebare: care-i legatura intre impozitele mai mari si condamnarea contrabandei? Asa-i ca nu-i nici una?

  2. Contrabanda este comertul de produse care se face pentru evitarea taxelor. Avand in vedere ca din pretul tigarilor o parte importanta reprezinta accize, deci impozite. Impozitele mari sunt cauza contrabandei, lucru ce se poate verifica statistic. Mesajul de condamnarea al contrabandei cu tigari incearca fie sa-l motiveze pe om sa cumpere produse normale si sa sustina astfel impozitele mari. Sper ca nu crezi ca mesajul ala e de fapt adresat contrabandistilor carora, astfel, li se bate obrazul.

  3. sunt total de acord cu ideea ca o schimbare trebuie pornita de la omul de rand. Numai omul de rand poate decide o clasa politica care sa il reprezinte, dar atata timp cat omul de rand este dezinformat, pus in conflicte bazate pe domeniul de munca (vezi conflictul intre cei care lucreaza la privat si cei care lucreaza in domenii bugetare) nu se schimba nimic. Unitatea omului de rand si informarea lui va produce o schimbare a clasei politice, nu o adunatura de politicieni cu un program electoral.

  4. Adevarul este undeva la mijloc… pe de o parte si tu ai dreptate ca oricum o mare parte din banii care ajung la stat sunt furati de politicienii nostri, dar pe de alta parte daca totusi banii din contrabanda de tigari ar fi ajuns la buget macar o parte din ei tot ar fi fost folositi si pentru noi.

  5. @Bogdan
    Ideea este ca in majoritatea cazurilor taxele sunt de asa natura incat este aproape imposibil sa nu existe evaziune. Adica sunt prea mari. Ce inseamna de fapt ca s-a facut evaziune de 1 miliard de euro din contrabanda de tigari? E o mare diferenta intre s-a furat 1 miliard in 100 de miliarde posibili si alta sa se fi furat 1 miliard din 5 miliarde. Problema contrabandei cu tigari nu a aparut decat dupa ce s-au marit accizele, cand a devenit mai rentabil sa furi decat sa platesti taxe.

    O parte din accize pentru tigari s-au platit, si au fost folositi pentru noi. Adica din 100% contrabanda posibila, sa zicem 5 miliarde, s-au colectat 4, sa zicem. Din acest punct de vedere nu ai avea de ce sa te plangi, nu? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *