Adevarata drama a romanului

Cică drama romanului ar fi urmatoarea:

Drama românului din ziua de azi: să muncesc puţin şi să am timp de familie şi copii sau să muncesc mult pentru a avea copiii şi familia de toate?

Aş zice că drama românului este că a fost păcălit să creadă în aceasta falsă dilema. Sunt multe alte opţiuni de ardere a timpului între naştere şi deces în afara perpetuării unei specii în faza de supra-populare.

  • putem munci cât să ne permitem un concediu în străinătate şi să cunoaştem lumea
  • putem munci cât să ne maximizăm timpul pentru lectură/studiu (plăcerea cunoaşterii)
  • putem munci cât trebuie pentru a ajunge într-o poziţie de magistrat incoruptibil (nu cred că un judecător cu copil acasă este incoruptibil) de unde să contribuim la îmbunătăţirea societăţii
  • putem munci cât să ne permitem un să cumpăram 2 gloanţe (unul pentru noi, unul pentru cel care ne-a furat agoniseala de-o viaţă)
  • putem munci cât vrem şi să contribuim din când în când la acte de caritate fără a fi obligaţi să creştem un copil

Pentru asta însă trebuie să putem să fim indiferenţi la ce spun cei care mai vor tot mai mulţi contribuabili la propria bunăstare şi îndeamnă la multiplicare în timp cei ei aleg calea celibatului.

Un comentariu la „Adevarata drama a romanului”

  1. Adevărata dramă, my ass! Nici măcar falsă dihotomie nu merită să-i spui – mai degrabă filozofie de cârciumă sau ceva de genul ăsta.

    Conform statisticilor (INSSE), 1/3 din familii n-au prea avut mare lucru de-a face cu „dilema asta” – 30-35.000 de divorturi anual (mai mult de jumătate fiind cu unul sau mai mulţi copii), faţă de cca. 130.000 de casatorii. Dacă mai pui la socoteală că un procentaj respectabil din căsătoriile rămase în picioare „merg înainte” doar pe hârtie, în virtutea inerţiei şi din frică de „gura lumii”…

    Cum ziceai, mai sunt şi alte alternative. Şi, în fond, o relaţie poate să funcţioneze foarte bine şi fără diploma de aprobare pe care ţi-o dă primarul – un petec de hârtie pe care scrie „Certificat de căsătorie” e doar căluşul cu care se astupă proverbiala gură a lumii, fără nicio implicaţie asupra stabilităţii unei relaţii. În plus, fără hârtia aia mai scapi şi de nişte costuri inutile când vine vorba de despărţire – un taxi e mai ieftin decât un proces de divorţ cu partaj, chiote şi strigături.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *