Acum pricepeti?

Chiar acum ma uit la „Ora de business” si ce aud din gura unui secretar al MTI?

statul este un prost administrator

Binenteles ca acum e vorba de vanzarea CFR Marfa si hotii de la guvernare trebuie sa justifice de ce trebuie sa privatizeze o companie care este potential profitabila. Si nu, „FMI vrea sa vindem CFR marfa catre baietii super-destepti” nu este o explicatie acceptabila.

De cate ori statul trebuie sa ne spuna ca este un prost administrator pana cand noi o sa ne trezim sa-l tragem de maneca si sa-i spunem „Auzi, mai bine NU imi administra banii de pensie! Si mai bine NU imi administra educatia copiilor mei! Pentru ca esti prost administrator”?

5 comentarii la „Acum pricepeti?”

  1. Eu nu inteleg deloc chestia asta: Cum spui „Statul e un administrator prost”, cand tu esti reprezentatul statului? Daca esti un administrator prost, da-ti demisia si lasa-i pe altii sa incerce.

    1. Pai asta e ideea ca nu individul X este un administrator prost ci STATUL. Odata ce isi baga Statul coada, totul se duce dracu’ pentru ca statul e de fapt o umbrela pentru incompetenti si/sau hoti.

  2. De acord : statul e un prost administrator. Nu numai la noi. Dar altii au gasit solutia : management privat. Asa se face ca francezii au actiuni in diverse companii unele chiar investitori pe aici, asa se face ca Germania nu traieste doar din impozite. De ce sa vinzi cand e un moment cretin pentru vanzari? Privatizeaza management-ul si asociaza-te cu privatii. Pastreaza-ti ca stat industria/locurile de munca si ofera-i si privatului sansa unui profit tentant dar conditionat de pastrarea industriei. La altii functioneaza. Si poate ca ar trebui sa cautam si surse mai „neconventionale” de finantare decat FMI. Un sponsor (sau mai multi) interesat de recuperarea imprumutului si a unei dobanzi mai mari mai mult decat de anihilarea concurentei autohtone pentru produsele anumitor entitati care finanteaza activitatea FMI.

    1. Si ce te faci cand e nevoie sa dai oameni afara ca sa obtii profit? Daca managementul privat nu are dreptul sa obtina profit, si deci bonusuri pentru performanta, decat in anumite conditii atunci apare efectul de „capusare”. Oricum capusarea nu apare doar la stat, apare si la privat; am auzit de companii multinationale in care managerii de la varf au ultimul cuvant in privinta anumitor contracte cu anumiti furnizori. Diferenta este ca firmele de stat capusate nu doar ca nu obtin profit ci ajung cadavre ambulante.

      1. Pai dupa ce s-a incercat orice altceva, in final se poate ajunge si acolo. dar numai daca nu e o alta cale. Ciudatenia cu combinatele astea chimice este ca acolo sunt lucratori calificati. Nu cred ca concedierile sunt o premisa a „profitului” pentru nimeni. Dar sunt ferm convins ca nu prea avem antreprenori buni in tara. Cu Oltchim e altceva : au acceptat astia asocierea cu o societate care are interese si in alt combinat de profil din Polonia. Si ca prin minune, concurenta a inceput incet-incet sa „fure” piata. E o poveste deloc singulara in Europa de est si daca vreti o etapa mult mai eficienta a spionajului economic. Si iar ajungem la sinecuristii incompetenti pe care statul ii trimite sa ne apere participatiile in diverse AGA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *