Open your eyes, free your mind

Ce inseamna o spaga de 10%?

Nu stiu cum li se pare altora cifra asta dar la prima vedere mi se pare putin. Stiu magazine de mobila care dau acest comision daca le aduci un client nou. Si unele magazine online ofera, prin programele de afiliere, 10% pentru clientii noi adusi de blogeri sau de aiurea. Totusi un procent de 10% de spaga este, sa citez un clasic in viata, „colosal”. Iar pentru asta vom porni o desfasurare matematica de forte pentru un ipotetic contract de 1 milion de euro.

Primarul sau ministru care cere 10% dintr-un contract doreste sa primeasca acesti bani direct, „in mana”. Totusi pentru ca o firma sa scoata din acte o asemenea suma suporta niste costuri suplimentare fie cu plata impozitelor pe profit si dividende aferente, fie cu plata unor comisioane catre alte firme prin care banii pot iesi fara plata taxelor (vezi contractele cu firme de achizitie de fier vechi ale unei celebre firme de software). Astfel ca pretentia la o spaga de 10%, de fapt, „musca” din contract cam 12%.

Asta inseamna ca din ipoteticul nostru contract de 1 milion de euro pleaca, spre multumirea oficialului corupt, 120.000 euro. In lipsa coruptiei contractul ar fi putut avea deci o valoare de 880.000 de euro. Raportata la aceasta suma, spaga de 120.000 inseamna de fapt 13,6%.

La pretul fiecarui kilogram de nisip trebuie sa se adauge o taxa de smecher de 13,6%, pentru fiecare suta de lei cu care Dorel pleaca acasa coruptul nostru primeste 13,6 lei, pentru fiecare leu platit in contul lui Dorel drept contributie la sistemul de sanatate sau pensii, coruptul primeste 13,6%.

Iar asta este doar o parte a aisbergului. Pentru ca „omul de afaceri” conectat in acest fel la contractele cu statul uitandu-se la cat castiga „amicul” lui sus-pus isi pune o intrebare simpla: „daca asta care doar semneaza contractul primeste 10%, eu care trebuie sa fac managementul acestuia si sa-mi asigur responsabilitatea pentru ducerea lui la indeplinire cat ar trebui sa primesc?” Eu as zice ca un raspuns de bun simt este „Dublu!”. Imi aduc aminte aici de episodul in care Gigi Becali se plangea ca pentru combinatiile cu terenuri (care nu presupun costuri prea mari ci doar castiguri fabuloase) pretentiile de spaga ajunsesera la 30% iar asta il facuse pe „afacerist” sa-si iasa din pepeni sa sune goarna prin televiziuni.

In aceste conditii calculele de rentabilitate nu se mai raporteaza la costuri si la spaga ceruta de functionarul corupt. Imaginati-va un costructor care lucreaza intr-un mediu lipsit de coruptie care este pus sa liciteze pentru un contract de asfaltare a unei strazi. In aceste conditii un adaos de 10-15% peste costuri poate fi rezonabil (nu am experienta in acest domeniu, deci…) in sensul ca partea leului (adica a patronului) reprezinta 15% peste orice leu ce reprezinta nisip, bitum, benzina pentru masinile de transport, salarii etc. Daca lucrarea dureaza o luna si constructorul trebuie sa finanteze lucrarea asta inseamna echivalentul unei dobanzi bancare anuale de 180% (15% * 12 luni). Chiar daca joci la bursa si ai noroc chior rar te intalnesti cu astfel de randamente. Dar, pentru ca totul depinde de spaga ce trebuie platita oficialului corupt, calculele pornesc invers: dinspre cifra de afaceri, spre costuri.

Presupunand ca „omul de afaceri” contectat la conducata cu bani a bugetului (local, central, european) considera ca merita cel putin dublu fata de „omul cu stampila” rezulta ca partea acestuia reprezinta cam 24% din valoarea contractului. Din nou, repet inca o data, procentul se aplica la valoarea finala si nu la costuri. Din contractul astfel incheiat o portie de 36% se duce spre „elita tarii”. Cel putin, as zice eu. 64% din contract reprezinta asadar costurile efective pentru realizarea proiectului.

Ce inseamna 36% din valoarea contractului raportat la 64% din valoarea acestuia, cat reprezinta costurile? Simplu, nici mai mult, nici mai putin de 56.25%. Daca mai devreme an aratat ca, raportat la costuri (deci in conditii corecte), un adaos de 15% este rezonabil, iata ca in conditii de spag, un adaos de 56% este obligatoriu. Ca sa raspund la intrebarea din titlu, o spaga de 10% inseamna furtul a 40% din buget.

Inchei cu o intrebare: daca la jurnalele de stiri, in locul frazei „Andrei Chiliman, acuzat de luarea unei spagi de 10% din valoarea contractelor cu primaria sectorului 1” s-ar spune „Andrei Chiliman, acuzat ca a umflat cu peste 40% contractele dintre primaria sectorului 1 si firmele de constructii” ar exploda sau nu mamaliga?

One Response to “Ce inseamna o spaga de 10%?”

  1. krossfire spune:

    Ha, uitasem de articolul asta, foarte util, de altfel (stiu doar ca l-am mai citit acum cativa ani). Nu planuiesti sa revii?

Lasa un comentariu