Open your eyes, free your mind

Einstein, IQ-ul si pustii autisti

Tabloidele isterizeaza populatia cu poveste pustiului de 12 ani care are un IQ de 170 si care va da de pamant cu teoria Big Bang sau a Relativitatii (depinde de tabloid). Cateva precizari:

 1. IQ-ul se masoara ca raport intre virsta mentala si varsta fizica. Un IQ de 170 inseamna ca pustiul de 12 ani are mintea unuia de 20,4 ani. IQ-ul scade in timp din cauze naturale (conexiunile neuronale nu mai sunt la fel de „agile”). Este adevarat la varsta de 12 ani acest risc este foarte mic.
 2. Einstein nu a facut nici un test de IQ. Au fost unii care au incercat sa determine IQ-ul acestuia pe baza informatiilor biografice. Estimarile variaza intre 160 si 180 dar nu corespund realitatii (decat din intamplare)

Gasiti pe Wikipedia povestea lui William James Sidis, unui pusti care avea IQ-ul intre 250 si 300.

2 Responses to “Einstein, IQ-ul si pustii autisti”

 1. k-bitz spune:

  Totusi nu e nevoie de un IQ prea mare ca sa-ti dai seama ca e ceva in neregula cu fizica moderna

  http://www.aynrand.org/site/PageServer?pagename=reg_ls_physics

  The Crisis in Physics—and Its Cause
  By David Harriman

 2. Feynman spune:

  Da, e nevoie de un IQ foarte mic sa-ti ‘dai seama’ ca e ceva in neregula cu fizica actuala…
  Trebuie sa fii extrem de prost.

  Fizica a rejectat logica? Doar pentru ilogici, aia care confunda logica cu ilogica si viceversa.

  Asa, cat despre IQul ala intre 250 si 350, e ‘calculat’, adica e bullshit. IQul coreleaza binisor cu rezultatele doar pana pe la 145 la stiintele exacte, dupa aia valoarea cam devine irelevanta. De ce? Pai pentru ca testele alea sunt facute de niste dobitoci, prin comparatie. Si dobitocii aia nu sunt in stare sa faca teste relevante pentru cei foarte inteligenti. Exact asa cum niste maimute n-ar fi in stare sa faca niste teste care sa estimeze corect inteligenta umana. In testele lor, un dobitoc ar putea iesi chiar mai inteligent decat un geniu 🙂

Lasa un comentariu